Skip to content

Artėjant šaltiems orams, nepamirškime pasirūpinti gyvūnais

MI informacija

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena ūkininkams ir kitiems gyvūnų laikytojams, kad atvėsus orams, reikia pasirūpinti savo gyvūnų laikymo sąlygomis, apsaugoti juos nuo šalčio. 

Pasiruošimas šalčiams

Žiemą būtina apžiūrėti gyvūnų laikymo patalpas – užsandarinti langus, duris, kitas angas, paliekant tik ventiliacijai skirtus kanalus, stengtis, kad nebūtų skersvėjų, kreikti tvartus pakankamu kiekiu sausų pakratų. Atsižvelgiant į gyvūnų rūšis, reikia duoti pakankamą kiekį vandens ir pašarų, šerti įvairesniais ir didesnės energetinės vertės pašarais, nes tvyrant šaltiems orams, reikia daugiau maisto gyvūnų kūno temperatūrai palaikyti. Dažna problema žiemą – užšąlantis vanduo, tačiau ūkinių gyvūnų laikytojai privalo pasirūpinti, kad gyvūnai nuolatos turėtų galimybę atsigerti. Žiemą atrajojantys gyvūnai dažniausiai šeriami sausais, daug ląstelienos turinčiais, pašarais (šienu, šienainiu ir pan.), todėl jiems būtina iki soties atsigerti. Kad vanduo neužšaltų, lauke laikomų gyvūnų (pvz. mėsinių veislių galvijų, šunų) girdyklas reikia įrengti patalpų viduje.

Tvartai

Tvartas – tai vieta, kurioje gyvuliai praleidžia visą žiemą, todėl tinkamai sutvarkytas ir paruoštas, jis tiesiogiai įtakoja gyvulių sveikatą ir produkcijos (pvz. pieno) kokybę. Prieš sugrąžinant gyvulius į tvartus, reikia išvalyti mėšlo, pašarų likučius, išdezinfekuoti patalpas. Pvz., kalkių tirpalu išpurkštos patalpos ne tik dezinfekuojamos, bet ir atrodo švariau ir šviesiau. Be to, reikia apžiūrėti ir sutaisyti gyvulių stovėjimo vietas, guolius, kad nebūtų duobių, aštrių kampų, patikrinti, kaip veikia girdymo ir mėšlo šalinimo sistemos. Pasirūpinti, kad tvarte netrūktų šviesos – nuplauti langus, patikrinti elektros instaliaciją.

Graužikai

Reikėtų nepamiršti, kad graužikams žiemos metu sunku prasimaitinti gamtoje, todėl pelės ir žiurkės žiemoti persikelia į ūkinius pastatus, rūsius, namus ir kitas šiltesnes patalpas, kur gali rasti maisto ir vandens. Graužikai ne tik pridaro žalos sandėliuojamam derliui, pašarams, bet gali pernešti įvairias ligas, todėl ūkininkai turi nepamiršti naikinti šiuos kenkėjus.

Gyvūnų pervežimas žiemą

Žiemą sudėtingesnės ir gyvūnų pervežimo sąlygos, reikia juos apsaugoti nuo skersvėjų ir šalčio, prieš kelionę pasirūpinti kokybiškais pakratais ir laikytis vežamų gyvūnų gerovės reikalavimų. Pavyzdžiui, nenujunkytų veršelių iki dviejų mėnesių amžiaus negalima vežti ilgais atstumais, jei lauko temperatūra kelionės metu yra žemiau 00 C.

Lauke laikomi šunys

Žiemos metu reikia pasirūpinti ne tik ūkiniais gyvūnais, bet ir lauke laikomais šunimis. Šunų šeimininkai privalo įrengti augintiniams tinkamo dydžio, sandarias ir šiltas būdas. Siekiant apsaugoti nuo drėgmės, šuns būda turėtų būti šiek tiek pakelta nuo žemės. Dvigubos sienelės su izoliacine medžiaga tarpuose padėtų geriau išsaugoti šilumą šunų laikymo vietoje. Tam, kad į būdą neprilytų ar nepripustytų sniego, landą rekomenduojama padaryti su slenksčiu, o virš angos pritvirtinti keletą skiaučių brezentinės medžiagos ar plastiko, kad landa būtų lyg su durimis. Kaip pakratus galima kloti šiaudus ar neperšlampamu audiniu apsiūtą elastinį putų poliuretaną (poroloną), tačiau reikėtų atsižvelgti į gyvūno poreikius, nes kai kurie šunys būna išrankūs ir nepatinkančius pakratus ar guolius gali išmesti iš būdos. 

Veterinarijos gydytojų patarimas

Ūkininkai turėtų žinoti, kad veterinarijos gydytojai nepataria visiškai izoliuoti gyvulių ir laikyti juos nuolat uždarytus tvartuose ar kitose laikymo vietose net ir giliausią žiemą. Šiltesniu oru, nesant stipraus vėjo, kritulių, galima gyvulius išvesti pasivaikščioti, nes tai turi teigiamos įtakos jų sveikatingumui ir produktyvumui.

Nebūkime abejingi

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba ragina gyventojus, matant netinkamomis sąlygomis laikomus, kenčiančius, prastai prižiūrimus ar nuo nepalankių oro sąlygų neapsaugotus gyvūnus, nelikti abejingais ir apie tai informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40403.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje