Skip to content

Kodėl prisnigo tik Ignalinoje?

Antradienį į redakciją paskambinęs iš balso pusamžis vyras, prisistatęs laikraščio skaitytoju Antanu, gana piktokai teigė: „Ar jūs susimąstėt, kodėl prisnigta tik Ignalinoje? Už Bėčiūnų, Palūšėje, Vidiškėse ir kitur rajone, į kurią pusę bevažiuotum, sniego nėra, o Ignalinos miestas juo padengtas. Visur keliai sausi, o Ignalinoje vėl druska gatvėse barstoma. Kiek mes galime kentėti šias valdančiųjų patyčias?..“

Pradžioje pokalbio maniau, kad žmogus juokauja, bet vyras kalbėjo rimtu veidu. Pasak jo, sniego mieste privarė… Žiemos sporto centro sniego patrankos, kurios dabar veikia, ruošia slidinėjimo trasas žiemos sezonui. O rajono valdžia, girdi, tam nuolaidžiauja. Po pokalbio išjungiau telefoną ir nežinojau – ar čia juoktis, ar „susimąstyti“?

Jau ne pirma žiema, kai tik prisninga, mieste sklando anekdotas, kad sniego su savo patrankomis prišaudo Bronius Cicėnas (ŽSC direktorius). Bet šįkart išties reiškinys įdomus, nes sniego paklotė – tik mieste. Išvažiavai už jo ribos – juoduoja ir asfaltas, ir laukai. Skambinu į Lietuvos hidrometeorologijos tarnybą. Vyr. sinoptiko Vytauto Sakalausko savo klausimu nenustebinau: „Taip atsitinka dėl mikroklimato ypatumų. Ignalina – miškų ir ežerų apsupty, todėl jie daro įtaką vietos klimatui. Ir miškai, ir dar neužšalę ežerai atiduoda savo šilumą, garuoja, todėl gali susidaryti vietinės reikšmės debesėlių, kurie savo turinį sniego pavidalu kaip mat čia ir išberia“.

Išties, kai snigo pirmadienį, tiek Ilgis, tiek Šiekštys (Žaliasis), tiek Lūšiai ir Gavys dar bangavo, nes šaltis pirmiausia sukausto tik seklius ežerus, o minėtieji turi gelmių, gilesnių nei 30 m (Gavio giliausia vieta siekia 57 m). Miškų aplink taip pat marios, tad viskas pagrįsta gamtos dėsniais ir nieko paslaptingo, juolab sensacingo, nėra.

Kas dėl sniego patrankų, tai kalbos apie jas vien juoką kelia ir linksmas istorijas gimdo. Tačiau antradienį apsilankiau ir Žiemos sporto centre. Veikė keturios sniego patrankos. „Šiandien pirmąkart sniegą gamina keturios patrankos, ketvirtadienį (lapkričio 26 d.) darbus pradėjom su viena, vėliau veikė 2–3 agregatai. Sniego patranka „šaudo“ apie 30 m, pavėjui ar nuo kalno – iki 50 m. Miesto tikrai nepasiekia ir pasiekti niekaip negali, nes iš vandens gaminamas sniegas sunkus, iškart krinta ant žemės, be to, mus nuo miesto skiria mišku apaugęs Vilkakalnis. Tokios kalbos – tik anekdotai“, – šypsodamasis pasakojo B. Cicėnas.

Beje, kai antradienį visu pajėgumu veikė keturios patrankos, visą dieną švietė saulė ir mieste nenukrito nė viena snaigė, nors vėjas buvo link miesto (pietryčių).

O patrankos, kurias „užtaiso“ du vyrai – inžinierius Gintaras Šeduikis ir aptarnavimo darbininkas Justas Subačius – jau baigia tvirtu sniego sluoksniu padengti ŽSC trasas ir kalnus, tad jau šį savaitgalį galite išbandyti ir slides, ir snieglentes. Žiema prie Žaliojo jau prasidėjo.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje