Skip to content

Jei karas rytoj… (2)

Pamąstymai apie tai, kas būtų, jei būtų karas, iškėlė įdomių minčių bei hipotezių bei parodė kai kuriuos mūsų trūkumus. Kad slėptuvių neturime – jau aišku. Slėpsimės kaimų seklyčiose ir sporto salėse. Po straipsnio į redakciją paskambino moteris, kuri tiesiog pasidomėjo, o kaip gi būtų su geriamu vandeniu? Kiek gi žmogus išbus be vandens? Taip pat sulaukėme atsakymo ir iš bendrovės AB TEO dėl ryšio paslaugų karo metu.

Ryšio problemos

AB TEO bendrovės klausėme: „Kalbant su kariškiais ir specialistais apie karą, nuskambėjo toks teiginys: „Karo atveju visi mobiliojo ryšio operatoriai bus išjungti, telefonai neveiks. Vienintelė ryšio priemonė – senieji gerieji staliniai telefonai…“ Net ir slėptuvėse buvo rekomenduojama įrengti po tokio ryšio liniją, kad būtų galima palaikyti ryšį. Ar tai tiesa? Ar senieji gerieji telefonai realiai gali tapti vienintele susisiekimo priemone?“

TEO korporatyvinių reikalų vadovas Antanas Bubnelis pakomentavo: „Jūsų minimu atveju fiksuotas telefono ryšys turi pranašumą prieš mobiliojo ryšio priemones. Jei nutiktų taip, kad būtų išjungtas elektros tiekimas ir dėl to nebeveiktų mobiliojo ryšio stotys, TEO viešąjį fiksuotą telefono ryšį galėtų teikti.

Namų telefonai, veikiantys analoginėmis arba skaitmeninėmis telefono linijomis, veiktų dėl to, kad telefono aparatai, pajungti prie minėtų linijų, nereikalauja elektros įtampos, kaip kiti įrenginiai. Atjungus elektrą, TEO telefonijos tinklo stotims elektros įtampa užtikrinama akumuliatorių bei autonominių generatorių pagalba. Tad namų telefonams elektra tiekiama centralizuotai per minėtą telefonijos tinklą“.

Vis dėlto, abejonių dėl mobiliojo ryšio yra ir todėl, kad net už kalno didesnio užvažiavus, žiūrėk ryšys pradingsta. Juk jau ir dabar problema su mobiliuoju ryšiu Vidiškių (kad veiktų mobilus internetas, žmonės modemus kabina net plastikiniuose buteliuose iškišdami juos lauke) bei Ceikinių (ten kai kurie operatoriai neveikia iki šiol) teritorijose. Tad galvojant apie šiuolaikines technologijas ir net mums nežinomas jų galimybes, įjungti kokius nors „blokatorius“ – vieni juokai.

Geriamas vanduo

Kitas labais svarbus dalykas – geriamas vanduo. Nors pas mus ir karo nereikia, kad turėtum problemų dėl vandens. Pasirodo, kaimų gyventojai savo šuliniuose daug kur vandens nebeturi – vos susižvejoja vieną kibirėlį per dieną. Lietuvoje vandens tiekimo įmonės teikia specialias paslaugas gyventojams ir atveža jų prašomo kiekio vandens tiesiai į namus. Ignalinoje tokios paslaugos neteikiamos. Samdykis automobilį ir vežkis vandenį į namus 5 l talpos tara iš parduotuvių.

UAB „Ignalinos vanduo“ direktorius Valentas Šimonis patikino, jog ši problema buvo iškelta jau prieš metus, bet, deja, nėra lėšų specialiam transportui įsigyti, nes bet kokiu automobiliu vandens juk neatveši. „Kalbant apie vandenį karo atveju, tai galiu pasakyti taip: išjungs elektrą, dings ir vanduo. Ignalinoje, Vidiškėse ir Dūkšte dar 12 val. dirbs generatoriai, kol užteks jiems reikiamo kuro, o toliau – viskas. Lieka ežerai, upės ir tie patys šuliniai… Jeigu kalbėt paprasčiau, tai pas mus ir be karo 2–3 kartus per mėnesį dingsta elektra ir mes naudojame generatorius, bet kažkaip tas greit susitvarko ir išsisprendžia“, – teigia V. Šimonis. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje