Skip to content

Netekome lengvatos elektrai

Nuo sausio už kilovatvalandę mokėsime beveik pusę lito. Elektros tarifo lengvatos Ignalinos AE regiono gyventojams galiojo nuo 1993 m. 2009 m. pabaigoje uždarius IAE, 2010 m. Vyriausybė nutarė kasmet po 10 proc. mažinti lengvatinį tarifą, kuris visiškai turėjo išnykti 2017 m. Tai buvo įrašyta 2010–2014 m. Ignalinos AE priemonių programoje. Joje buvo pastaba, kad elektros lengvata mūsų ir Zarasų rajonuose bei Visagine bus taikoma ir 2015–2017 m. ją mažinant po 10 proc., kol ji išnyks. Tačiau pernai metų pabaigoje nutarus šiems metams (tik jiems) palikti 40 proc. mažesnį tarifą, minėta pastaba iš dokumentų dingo. O su ja ir tolesnis lengvatos taikymas. Tad mes, Ignalinos AE regiono gyventojai, nuo sausio 1 d. už elektrą mokėsime tiek, kiek ir visoje Lietuvoje – apie 46,3 ct už kilovatvalandę.

Situaciją Seime bandė gelbėti „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava, į Seimą išrinktas Zarasų–Visagino rinkimų apygardoje. Jis regione siūlė taikyti 20 proc. mažesnį elektros tarifą ir lėšas tam numatyti biudžete. Tačiau Seimas, balsuodamas dėl kitų metų biudžeto, nepritarė šiam siūlymui. Už jį balsavo 36 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 20. Tiek balsų neužteko, kad pataisos būtų priimtos – reikia, kad už jas balsuotų mažiausiai 71 Seimo narys.

Pažiūrėkime, kas kaip balsavo už A. Dumbravos pataisas. Prieš balsavimą iš 140 seimūnų užsiregistravo 68 (tik), bet už pataisą balsavo 58. Už tai, kad lengvata būtų taikoma, balsavo 19 konservatorių, 8 Lenkų rinkimų akcijos, 4 mišrios Seimo narių grupės, 3 Tvarkos ir teisingumo ir 2 Liberalų sąjūdžio atstovai. Prieš balsavo „mišrūnas“ L. Balsys ir socdemas A. Sysas, susilaikė daugiausiai socdemai ir „darbiečiai“., tačiau dauguma visai posėdyje nedalyvavo ar dalyvavo, bet nebalsavo.

Pataisos autorius A. Dumbrava sakė, kad regione gyvena daugiau nei 100 tūkst. žmonių, jie „gyvena depresiniame regione“, tad lengvatą būtina palikti. Seimo Aplinkos komiteto narys Linas Balsys teigė, kad negalima išskirti vieno regiono. „Kai ten stovėjo atominė elektrinė ir ji gamino daug elektros, tai gyventojai turėjo jos pigiai, bet dabar jos nėra, tai toks pats rajonas, kaip ir kiti rajonai“, – teigė parlamentaras.

Seimo vicepirmininkė „darbietė“ Virginija Baltraitienė mano, kad „kol nauja elektrinė nestatoma, iš tikrųjų apie tai nebūtų galima kalbėti, nes tai būtų išimtis prieš kitus gyventojus. Suprantu, kai buvo veikianti elektrinė, tai kompensuojama kažkokia ir gal ne tiek ekologinė, kiek psichologinė žala – bet, mano nuomone, tai turėtų būti daroma ne iš valstybės biudžeto, o iš įmonės biudžeto. Ir ateityje, jeigu bus pastatyta AE, tiems žmonėms turi būti kažkokios kompensacijos taikomos, kad nebūtų to socialinio konflikto su aplink gyvenančiais žmonėmis, yra kompensuojama iš įmonės uždirbto pelno – yra lengvatos“.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje