Skip to content

Platėja vartai į Rytus

Gyvename pasienyje, turime Tverečiaus dvišalį postą, tačiau naudos iš jo nedaug. Praleidžiami tik lengvieji automobiliai, o, tarkim, mikroautobusas ir didesnis transportas į Vidžius, nuo Tverečiaus esančius už 8 km, turi važiuoti pro artimiausius tarptautinius pasienio postus – Daugpilį, Medininkus ar Lavoriškes. Kalbos dėl artimesnio tarptautinio pasienio posto sklandė jau gerą dešimtmetį. Šis klausimas ne kartą buvo svarstytas ir euroregiono „Ežerų kraštas“ posėdžiuose, priimta daugybė kreipimuisi į Lietuvos ir Baltarusijos vyriausybes. Kur jį rengti, ginčijosi Tverečius ir Adutiškis. Pastarasis ginčą pralaimėjo, nes norint postą įrengti Adutiškyje, reikia rekonstruoti daugiau nei 30 km siauro kelio nuo Švenčionių iki šio miestelio, o šalia jo daryti aplinkelį ir postą statyti plynoje vietoje, nes adutiškėnai „furų“ srauto pro miestelį nenori. O tai daug papildomų milijonų…

Išgirdę žinią, kad Tverečiuje jau vyksta posto rekonstrukcijos darbai, antradienį panorome tuo įsitikinti savo akimis. Į vietą palydėjo Tverečiaus pasienio užkardos vadas Rimas Stundžėnas. Darbai išties vyksta sparčiu tempu. Laimėjusi konkursą, darbus atlieka Vilniaus UAB „Fima“. Užkardos vado klausiame, kuo skirsis būsimasis postas nuo dabartinio?

„Skirsis labai. Tai bus modernus, keturių praleidimo juostų pasienio postas. Vietoj dabartinių „sodo namelių“ statomas didelis pastatas su salėmis važiuojantiems, nedideliu viešbutuku, veiks muitinė, veterinarijos tarnyba. Teritorija bus aptverta, stebima vaizdo kamerų. Pravažiuojančias mašinas bus galima kruopščiai patikrinti. Kad apžiūrėti ir jų apačią, mašinos bus pakeliamos keltuvais. Galbūt atsiras ir duty frie parduotuvė. Vietos gyventojams susikurs keletas darbo vietų, jų galės įkurti ir verslininkai. Už posto teritorijos galės kurtis parduotuvės, kavinės, kita paslaugų infrastruktūra“, – pasakoja R. Stundžėnas.

Būsimo posto kontūrai jau dabar ženklūs. Stiebiasi pagrindinio pastato sienos, montuojamos metalinės konstrukcijos, atliekami kiti darbai. Dabartinio dvišalio posto pralaidumas nedidelis. Tarkim, šią liepą pro jį pravažiavo 54 automobiliai ir 81 keleivis, lapkritį – 38 automobiliai ir 63 žmonės. Tarptautiniu postu naudosis dauguma Utenos apskrities rajonų gyventojų, dalis Švenčionių rajono žmonių. Visi tie, kam Tverečius bus arčiau, nei kiti postai. Be to, pro tarptautinį postą tranzitu pro Baltarusiją galima bus vykti į kitas šalis (tarkim, į Rusiją) ir atvirkščiai – rytų kaimynams tai bus vartai į Europos Sąjungą ir Šengeno erdvę. Galbūt įsisteigs ir degalinė, kurios šiam kraštui labai reikėtų. Tiesa, kaip pastebėjo užkardos vadas R. Stundžėnas, dėl šio posto tarptautinio statuso sutikimo dar nėra davusi Baltarusija.

Tverečiaus atidarymas planuojamas ateinantį birželį.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje