Skip to content

Gruodį vėl išsiskleidė jaunųjų talentų puokštė

Kaip ir kasmet, šiemet lapkritį, minint 1989 m. lapkričio 20 d. priimtą Vaiko teisių konvenciją, rajone vyko Vaiko teisių apsaugos savaitė. Jos metu būta įvairių renginių, taip pat jau 15-ąjį kartą surengtas ir jaunųjų rajono talentų konkursas, išrinkta 20 pačių talentingiausių, labiausiai 2013–2014 mokslo metais kultūros, meno ir mokslo srityse nusipelniusių moksleivių. Penktadienį rajono savivaldybėje vyko išrinktų jaunųjų talentų apdovanojimo šventė.

Ją vedė spalvingais pasakininko rūbais vilkintis talentų ieškotojas ir metraštininkas Petrozilijus Rašeiva (Eimantas Ramanauskas). Jis pasakojo, kad talentingų žmonių po visą pasaulį ieško jau nuo akmens amžiaus. Sakė, yra įsitikinęs, kad dažnas žmogus turi savyje ypatingą dovaną, kažką tokio, kas kitiems atrodo neįmanoma, nepasiekiama, o tam žmogui – tai tik lengvas ir malonus darbas ar užsiėmimas. Svarbu, kad ta vidinė dovana, ta ypatinga šviesa, vadinama talentu, būtų pastebėta, atsiskleistų ir šviestų kitiems. Tam įvykti padeda tėvai ir mokytojai. 

Rajono meras Henrikas Šiaudinis, talentų rinkimo komisijai vadovavęs keturiolika metų, džiaugėsi, kad šis konkursas, gimęs rajono Vaiko teisių apsaugos tarnybos dėka, yra jau 15 metų puoselėjamas, kasmet prieš Kalėdas įvertinami, išrenkami ir apdovanojami patys talentingiausi vaikai. „Taip jau dabar yra, kad apie blogiečius kalbama daugiau, jiems ir laikraščių pirmieji puslapiai skiriami, o gerus darbus darantys prisimenami rečiau. Džiugu, kad ši šventė skirta būtent geriems darbams, geriems vaikams, mokytojams ir tėvams“, – sakė meras.

Konkurso krikštamotė, rajono Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Danutė Ropienė atkreipė dėmesį, kad ta savaitė buvo svarbi tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje. Mūsų šalyje paskelbti nacionalinių premijų laureatai, o Norvegijoje – Nobelio Taikos premijos laureatai. Šiemet jie du, abu kovotojai už vaikų teises: 17-metė pakistanietė Malala, kovojanti už tai, kad Pakistano mergaitės turėtų teisę į mokslą, ir vienas Indijos vaikų teisių gynėjas, iš prekybos vaikais voratinklio išgelbėjęs apie 80 tūkst. vaikų. „Pasaulyje vaikai kovoja už teisę mokytis. Jūs visi tą teisę turite, bet ne visi ja naudojatės. Šiandien čia susirinko tie, kurie naudojasi teise į mokslą, kūrybą ir saviraišką. Čia patys, patys, patys… Patys žingeidžiausi, kūrybiškiausi ir darbščiausi. Išrinkta 20 talentingiausių, dar penki gaus rėmėjų paskatinamuosius prizus. Be pelėdžiuko nominacijos, kiekvienas jūsų gausite po pliušinį meškiną, kad jis jums primintų vaikystę, neštų laimę ir sėkmę. Minėtoji Nobelio premijos laureatė Malala, atsiimdama apdovanojimą, sakė, kad „mes čia tam, kad vaikai stotų ir kalbėtų apie savo teises, nes tik jie keičia pasaulį, daro jį gražesnį, turtingesnį ir geresnį“, – pasakojo D. Ropienė.

Šiųmetė talentų vertinimo komisijos pirmininkas, vicemeras Gintautas Kindurys kalbėjo, kad pasiūlymų buvo pateikta bemaž dvigubai daugiau, nei yra nominantų. Buvo sunku visus teisingai pasverti, įvertinti ir išrinkti pačius geriausius. „Kiekvienas pretendentas buvo ne kartą svarstytas, apkalbėtas. Juk išrinkti geriausius talentus, tai ne parduotuvėje saldainius pasverti. O išrinktuosius prašau nepasipūsti, nesusireikšminti, o likti tokiais pat žingeidžiais ir draugiškais, kaip ir iki šiol. Tegul tai bus tik pirmas jūsų žingsnis ir įvertinimas į ateities sėkmę. Esate jauni ir viskas jums dar priešaky“, – sakė vicemeras.

Beje, vertinimų komisijoje, be jos pirmininko, dar dirbo Roma Ksenzovienė, Rasa Juodagalvienė, Tatjana Leškevičienė, Laima Sidorenkienė, Nijolė Šiaudinienė ir Rimanta Vilčinskienė. 

Išsekus oficialioms kalboms, prasidėjo talentų apdovanojimo ceremonija. Kiekvienas nominantas gavo po talento simbolį – pelėdos skulptūrėlę, rajono savivaldybės padėkos raštą ir didelį pliušinį meškiną. Juos teikė rajono meras H. Šiaudinis, vicemeras G. Kindurys ir savivaldybės administracijos direktorius Rimantas Mačys. 

Paskatinamąjį prizą – 390 receptų kulinarijos knygą – įsteigė ir „Mūsų Ignalina“. Jis įteiktas N. Daugėliškio mokyklos-daugiafunkcio centro devintokei Aistei Ragaišytei. Būtent ši knyga jai atiteko ne atsitiktinai, o prieš tai mokykloje išsiaiškinus, kad Aistė mėgsta dažnai suktis virtuvėje.

Ceremonijos pertraukėles užpildė dar tik augančių talentų balsai. Dainavo jaunieji darželio dainorėliai Edilė Daubaraitė, Aira Lukauskaitė ir Mantas Bendorius (visų jų vadovė Vida Ksenzovienė).

Norisi tikėti, kad jei ne visų, tai bent dalies šiųmečių talentų vardus ir apie jų garsius darbus dar išgirsime ateityje.

 

2014 M. JAUNIEJI RAJONO TALENTAI 

Evelina Šakalytė, Dūkšto mokykla, prizinės vietos laimėtoja respublikiniame edukaciniame  biologijos konkurse „Olympis 2014“.

Aliona Bezrodnaja, Didžiasalio „Ryto“ gimnazija, rajoninės rusų olimpiados nugalėtoja.

Algirdas Pauliukėnas, Didžiasalio „Ryto“ gimnazija, I vieta Aukštaitijos regiono etnokultūros projekte „Mūsų lobynai“, I laipsnio diplomas Respublikinėse varžytuvėse „Tarmių lobynai“.

Andžejus Orlovas, Didžiasalio „Ryto“ gimnazija, rajoninių chemijos, matematikos, fizikos olimpiadų nugalėtojas.

Dovydas Cicėnas, N. Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras, rajoninių, tarpmokyklinių foto darbų konkursų nugalėtojas.

Simona Cicėnaitė, N. Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras, rajoninio konkurso „Fizika aplink mus“, rajoninės technologijų olimpiados nugalėtoja.

Monika Sapiegaitė, Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokykla, tarptautinio Viktoro Radovičiaus  jaunųjų smuikininkų konkurso II vietos laimėtoja, nacionalinio Balio Dvariono pianistų ir stygininkų konkurso diplomantė. 

Kostas Kutra, Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokykla, tarptautinio jaunųjų atlikėjų konkurso laureatas.

Vesta Cicėnaitė, Ignalinos Miko Petrausko muzikos mokykla, III Respublikinio Jono Urbos stygininkų konkurso diplomantė, respublikinių instrumentinės muzikos konkursų laureatė.

Samanta Golubickaitė, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija, respublikinio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ prizinės vietos laimėtoja, rajoninio epistolinio rašinio konkurso prizininkė, rajoninio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ prizininkė, rajoninio konkurso „Mano pasaulio spalvos“ prizininkė.

Matas Kovalevskis, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija, rajoninės matematikos olimpiados prizininkas, tarptautiniame matematikos konkurso „Kengūra“ nugalėtojas rajone.

Gabija Vapsvaitė, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija, nugalėtoja respublikiniame edukaciniame lietuvių kalbos konkurse „Olympis 2014“, respublikinio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ prizininkė.

Viltė Daubaraitė, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija, Lietuvos mokinių meninio skaitymo konkurso regioninio etapo nugalėtoja, rajoninio meninio skaitymo konkurso nugalėtoja.

Gabrielius Bielinis, Vidiškių gimnazija, rajoninių fizikos, biologijos, lietuvių kalbos ir literatūros olimpiadų  prizininkas.

Gytis Drūteika, Vidiškių gimnazija, rajoninių chemijos, vokiečių, biologijos olimpiadų laimėtojas.

Renaldas Repečka, Vidiškių gimnazija, rajoninės matematikos olimpiados nugalėtojas, anglų ir informatikos olimpiadų prizininkas.

Lina Jarmuškaitė, Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studija, respublikinio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ piešinių dalyje nugalėtoja.

Miglė Kajėnaitė, Ignalinos kultūros ir sporto centro Dailės studija, respublikinio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ piešinių dalyje prizininkė, rajoninio konkurso „Lietuvos kovų už laisvę ir netekčių istorija“ piešinių dalyje nugalėtoja.

Goda Juršėnaitė, Ignalinos gimnazija, Respublikinio gebėjimų konkurso „Lietuvos gamtininkas“ prizininkė, prizininkė konkursų „Kengūra“ – anglų kalbos, gamtos, istorijos srityse.   

Giedrius Pakalka, Ignalinos gimnazija, nacionalinio diktanto konkurso prizininkas, respublikinės lietuvių kalbos ir literatūros olimpiados nugalėtojas, respublikinės geografijos olimpiados prizininkas, rajoninės  fizikos olimpiados laimėtojas.                            

Paskatinamaisiais prizais apdovanoti: 

Diana Kazakevičiūtė, Ignalinos gimnazija (prizą įsteigė rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyrius).

Eduarda Kazakevičiūtė, N. Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras (prizą įsteigė laikraščio „Nauja Vaga“ redakcija).

Aistė Ragaišytė, N. Daugėliškio mokykla-daugiafunkcis centras (prizą įsteigė laikraščio „Mūsų Ignalina“ redakcija).

Dovydas Vaitkevičius, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazija (prizą įsteigė Ignalinos kultūros ir sporto centras).

Dominykas Papšys, Didžiasalio „Ryto“ gimnazija (prizą įsteigė Ignalinos kultūros ir sporto centras).

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje