Skip to content

PSD draustas pacientas neturi mokėti už planinę operaciją

MI informacija

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad visiems pacientams, draustiems privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), kuriems yra paskirta planinė operacija, už ją, jai reikalingas priemones nereikia mokėti iš savo kišenės. Už operacijos metu suteiktas paslaugas gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. 

Neretai pacientai iš gydytojo išgirdę diagnozę ir išgirdę žinią, kad reikalinga operacija, jautriai reaguoja, susirūpina būsimomis išlaidomis. Tačiau dažnai operacija yra planinė, nesudėtinga, nebūtinai skubi, tad ją galima ramiai suplanuoti ir jai pasirengti, o svarbiausia – neskubėti mokėti, kai to daryti nereikia.  

Viačeslavo Zakso, VLK Sveikatos priežiūros paslaugų departamento direktoriaus teigimu, Lietuvoje atliekamos išvešėjusio nosiaryklės limfoidinio audinio šalinimo, kojų venų, tulžies pūslės šalinimo, pilvo sienos išvaržos ir akių ligos – kataraktos – operacijos yra dažnos. Paprastai jos yra planinės, o tai reiškia, kad jas atliekantys gydytojai turi reikiamos patirties ir įgūdžių, todėl pacientams nereikėtų nerimauti.

„Beje, kaip ir daugelyje Europos šalių, šios operacijos atliekamos dienos chirurgijos  sąlygomis, tad nereikia ilgai gulėti ligoninėje“, – tvirtino V. Zaksas. 

V. Zaksas atkreipia dėmesį, kad kiekvienas pacientas, jei jį šeimos gydytojas ar gydytojas specialistas siunčia planinei operacijai, gali pasirinkti, kurioje gydymo įstaigoje bus atlikta tokia operacija. 

„Be abejo, siunčiantis gydytojas turi paaiškinti pacientui, kur atliekama konkreti žmogui reikalinga operacija. Pacientui pasirinkus gydymo įstaigą, į ją reikia kreiptis ir įsirašyti į eilę. Vėliau apie numatomą operacijos datą pacientui turi pranešti jo pasirinktoji įstaiga. Beje, renkantis gydymo įstaigą, kurioje bus atliekama operacija, svarbu pasiteirauti, kokios galimos laukimo eilės, ir pasirinkti tą, kurioje eilė mažesnė“, – patarė V. Zaksas. 

Svarbu žinoti tai, kad kaip ir kitose Europos šalyse, Lietuvoje nesudėtingos operacijos dažnai atliekamos dienos chirurgijos sąlygomis. Tai labai patogu tiek pacientams, tiek gydymo įstaigoms, kadangi nereikia laukti eilėse, gulėti ligoninėje, patogiau ir gydymo įstaigoms valdyti pacientų srautus, nes po tokios operacijos žmonėms nereikia daug laiko praleisti ligoninėje. Geriausia atvykti į gydymo įstaigą paskirtos operacijos dienos rytą, o po sėkmingos operacijos tą pačią dieną jau galima vykti į namus.

Prieš operaciją paprastai reikia atlikti gydytojo paskirtus tyrimus. Juos galima atlikti gydymo įstaigoje, kurioje pacientas yra prirašytas, o su tyrimų rezultatais dar iki operacijos turi susipažinti operuojantis gydytojas. Už tyrimus, kurie yra paskirti gydytojo ir atliekami turint siuntimą, mokėti nereikia. Už tai sumoka ligonių kasos PSDF lėšomis.

V. Zaksas atkreipia dėmesį į tai, kad pagal dabar galiojančią tvarką susimokėti gali tekti už išskirtines pageidaujamas priemones ar vaistus, tačiau tik pritarus gydytojui.

„Pavyzdžiui, jei pacientas pageidauja kitokių nei ligonių kasų apmokamų vaistų, mokėti reikės ne visą jo kainą, o skirtumą tarp ligonių kasų apmokamo ir pageidaujamo vaisto kainos. Jei pacientas nori, kad būtų atlikti papildomi, bet nebūtini tyrimai, už juos taip pat tektų sumokėti. Na, o tiems, kurie nėra drausti PSD, už operaciją, jos metu naudojamas priemones, vaistus teks susimokėti iš savo kišenės. Operacijų kainos gali siekti nuo kelių iki kelių šimtų tūkstančių litų, todėl labai svarbu būti draustam PSD“, – aiškino V. Zaksas. 

VLK primena, kad informacija apie operacijų laukimo eiles skelbiama VLK interneto svetainės skyrelyje „Apie eiles“.  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje