Skip to content

Mirė kraštietis architektas Valdas Ozarinskas

Kai Išeina Žmogus, artimus jo sielai žmones užvaldo begalinis skausmas, liūdesys ir kankinantys klausimai. Valdas Išėjo, o mūsų širdį graužia kaltės skausmas, kad nepadarėme visko, ką galėjome padaryti. Žinojome apie liūdesį, apie širdgėlą, apie svajones, bet nedarėme nieko… Tiesiog buvome stebėtojais. Kažkas bandė dalinti patarimus, kažkas buvo nebyliu klausytoju… Regis per dažnai mes bijodami ir perdėtai vaidindami mandagius neištiesiame taip reikalingo peties artimam, neištariame taip reikalingo paguodos žodžio… Visada viską suprantame per vėlai… Taip buvo ir bus amžinai…

Duoklė Ignalinos žemei

Dar šeštadienį Valdas Ozarinskas, padedamas giminaičio Donato Raginio, sėkmingai atidarė savo parodą Palangoje, kur jiedu visai neseniai buvo pradėję dirbti. Antano Mončio namuose-muziejuje Valdas buvo paskirtas dvejų metų ciklo parodų kuratoriumi. Pirmoji jo paroda „Filtrai“, sukurta specialiai šiam muziejui. Grįžęs į namus Vilniuje, jau trečiadienį Valdas paliko mus visus…

Valdas gimė Ignalinoje 1961 m. Visą laiką svajojo tapti profesionaliu menininku. 1986 m. jis baigė Vilniaus dailės akademijos Architektūros fakultetą ir, grįžęs į Ignaliną, kurį laiką sėkmingai darbavosi Aukštaitijos nacionaliniame parke. Vėliau išvyko į sostinę.

Valdas dalyvavo konkurse projektuojant Ignalinos miesto bažnyčią. Iš pradžių buvo lyg ir pritarta jo projektui, bet paskui rodyklė apsisuko kitu kampu ir buvo pasirinktas kitas autorius. Bet štai kryžius tremtiniams šalia Ignalinos geležinkelio stoties – Valdo dovana ignaliniečiams.

Nors Valdas gyveno Vilniuje, paskutiniais metais nebuvo nei dienos, kad jis nesidomėtų ignaliniečiais, jų gyvenimu. Paskutinį kartą ilgiau šiuose karštuose Valdas viešėjo prieš penkerius metus vykusiame giminės susitikime N. Daugėliškyje. Jis skaitė MI, domėjosi kultūriniu krašto gyvenimu. Paskutiniu metu labai išgyveno dėl Stripeikių bitininkystės muziejaus, kartu su kitais draugais architektais planavo rimtą profesionalų sambūrį Ignalinoje. Ir lyg kažką nujausdamas, o gal tiesiog suprasdamas neišvengiamybės akimirką, Valdas prašė ir tikėjosi, kad jo paties pelenai bus išberti nuo Ledkalnio viršūnės į aplinkinių ežerų vandenis…

Geriausių pasaulio architektų penketuke

V. Ozarinskas ilgą laiką vadovavo Šiuolaikinio meno centrui (ŠMC), dirbo direktoriaus pavaduotoju. Žymiausi jo darbai – Lietuvos paviljonai tarptautinėse EXPO parodose, Franko Zappos paminklai Vilniuje ir Baltimorėje (JAV). Jis taip pat buvo lietuvių architektų grupės „Privati ideologija“, garsėjančios savo inovacinėmis idėjomis, įkūrėjas ir narys.

Už Lietuvos paviljono 2005 m. EXPO parodoje Japonijoje apipavidalinimą grupė „Privati ideologija“ gavo Lietuvos instituto įsteigtą apdovanojimą „LT tapatybė“, teikiamą už geriausius Lietuvos įvaizdžio formavimo projektus. Tada V.Ozarinskas pateko į geriausių pasaulio architektų penketuką.

2006 m. jis sukūrė naują dizainą ŠMC fojė, paversdamas sovietmečiu pastatytų Parodų rūmų pirmąjį aukštą erdve, pritaikyta šiuolaikinių ryšių kultūrai. Šiam dizainui V. Ozarinskas naudojo daiktus ir medžiagas iš mūsų kasdieninio gyvenimo (pvz., iš pramonėje naudojamų pieno dėžių buvo padarytos lentynos ir kt.).

2006 m. tuometinio „Hansabank“ meno apdovanojimas paskirtas lietuvių menininkui Valdui Ozarinskui. Taip nusprendė tarptautinė meno apdovanojimų komisija, posėdžiavusi Talino KUMU dailės muziejuje. „Hansabank“ grupės meno premijos skiriamos Baltijos šalių šiuolaikiniams menininkams už praėjusių metų veiklą, novatoriškumą ir tarptautinį pripažinimą.

2007 m. V. Ozarinskas aktyviai dalyvavo rengiant ir įgyvendinant naujus meninius sprendimus, skirtus viešoms vietoms ir pastatams, taip pat parengė kelis architektūrinius sprendimus meno parodoms. Jis buvo antrosios Maskvos šiuolaikinio meno bienalės tarptautinės parodos ekspozicijos dizaineris. Architektas V. Ozarinskas taip pat yra pasaulinės parodos, 2000 m. vykusios Hanoveryje, Lietuvos paviljono autorius, Franko Zappos paminklo Baltimorėje (JAV) architektas (biusto autorius – prof. Konstantinas Bogdanas).

Architektų V. Ozarinsko ir A. Bučo bendras projektas „Juoda pagalvė“ rodytas Vilniaus ŠMC, Ciesio šiuolaikinio meno festivalyje „Experiment and Excellence“ (Latvija) ir 2012 m. Liverpulio bienalėje. Tais pačiais metais parodoje „Lietuvos dailė“ (Vilniaus ŠMC) jis pristatė projektą „Disko metikas Romas Ubartas meta diską į ŠMC sieną“. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje