Skip to content

Ignaliniečius „tebešokdina“ lietuviški centai

Jau savaitę gyvename džiaugdamiesi (o gal ir ne) dviem valiutomis, o kas vaikšto ir su dviem piniginėmis, bet panašu, kad tvarkos dar kurį laiką nebus, Jau pirmosiomis euro įvedimo Lietuvoje dienomis į Valstybinę vartotojų teisių apsaugos tarnybą kreipėsi nemažai gyventojų dėl vienokių ar kitokių problemų. Į tą pačią tarnybą, paprašyti kaimo parduotuvių pardavėjų, kreipėmės ir mes. Į mus rūpimus klausimus atsakė minėtos tarnybos Duomenų analizės ir prevencijos skyriaus vedėja Laura Aleinikienė.

Priimama tik iki 50 monetų

Į redakciją kreipėsi vienos kaimo parduotuvės pardavėja, paryrusi šoką ir jausdama nuoskaudą dėl nekultūringų ir „neraštingų“ klientų, kurie, matyt, nesivargindami pasidomėti nei savo teisėmis, nei galimybėmis, reikalauja iš pardavėjų to, ko neturi teisės reikalauti, įžeidinėja, tradiciškai grasina atleidimu iš darbo ir pan. O visa problema ta, kad žmonės metų metus baltus centus žėrė į stiklainius, o įvedus naująją valiutą eurą, staiga sumanė tapti milijonieriais. Ne vienas ir net ne du  klientai sugriuvo į parduotuvę su maišais „baltų“ centų ir reikalauja juos aptarnauti. Pardavėjos, puikiai žinodamos savo teises, atsisako priimti didžiulį jų kiekį, todėl kyla konfliktai, barniai ir pan.

Kaip gi yra iš tikrųjų?

Ignalinos pašto skyriaus viršininkė Aušra Petrovskienė patikino, kad nei iš darbuotojų, nei iš klientų nusiskundimų nėra gauta. Su dideliais kiekiais „baltų“ centų klientai dar neatakavo (matyt, todėl, kad vynu ir alumi paštuose neprekiaujama – autor. past.). Būna, kad atsineša žmonės ir daugiau monetų, bet mes vadovaudamiesi LR įstatymu, atsisakome priimti daugiau nei 50 monetų, nes neturime specialaus monetų skaičiavimo aparato. Jei tai darytume rankiniu būdu, pašto skyriuose eilės nusidriektų iki begalybės“, – sako ponia Aušra.

Euro įvedimo įstatymo nuostatos

Duomenų analizės ir prevencijos skyriaus vedėja Laura Aleinikienė patikino, jog visi, be išimties, privalo vadovautis Euro įvedimo įstatymu, kuris skelbia, jog „laikotarpiu nuo sausio 1 iki 15 dienos, kai galima atsiskaityti abejomis valiutomis, prekybininkai turi teisę atsisakyti priimti daugiau nei 50 monetų. Žmonės, sukaupę didesnį kiekį monetų litų centais, išsikeisti jas gali tam skirtose vietose (žr. lentelę). Tai daroma bankuose ir kai kuriuose Lietuvos paštų skyriuose. Kadangi paštai šalia savo veiklos atlieka ir valiutos keitimo funkcijas. Keisdami valiutą, jie privalo priimti bet kokį kiekį monetų, o štai vykdydami tiesiogines savo funkcijas, t. y. priimdami mokesčius ir pan., jie jau gali ir nepriimti daugiau nei 50 monetų. Paštuose, norėdami pasikeisti didesnę nei 15 000 litų sumą, gyventojai privalo apie tai pranešti pašto darbuotojams prieš 3 dienas“, – teigia Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos specialistė.

Dar kartą primename, kad komerciniai bankai litus į eurus keis nemokamai 6 mėnesius nuo euro įvedimo dienos (iki 2015 m. birželio 30 d.). Dar pusmetį (iki 2015 m. gruodžio 31 d.) nemokamai litų banknotus į eurus keis dalis komercinių bankų padalinių (visų apskričių centruose ir kai kuriuose kituose miestuose). AB Lietuvos paštas (lentelėje nurodyti skyriai – autor. past.) ir kai kurios kredito unijos litus į eurus nemokamai keis 60 kalendorinių dienų nuo euro įvedimo (iki 2015 m. kovo 1 d.). Įvedus eurą, Lietuvos bankas savo kasose Vilniuje ir Kaune litus į eurus keis nemokamai neribotą laiką ir neribotą kiekį. Nuo 2015 m. sausio 1 d. grynuosius litus į eurus galima išsikeisti nemokamai.

Lietuvos bankas skelbia nemokamo litų keitimo į eurus vietas

IGNALINOJE

AB bankas „Swedbank“, klientų aptarnavimo centras, Ateities g. 9.

Lietuvos paštas, Laisvės g. 64, Ignalina

RAJONE

Ceikinių paštas, Bažnyčios g. 13, Ceikiniai,

Didžiasalio paštas, Salos g. 9, Didžiasalis,

Dūkšto paštas, Aušros g. 1,

Tverečiaus paštas, Č. Kudabos g. 27, Tverečius,

Vidiškių paštas, Melioratorių g. 3 Vidiškės.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje