Skip to content

Muitininkai turės sumokėti beveik pusę milijono eurų

MI informacija

Vilniaus apygardos teismas 2015 m. sausio pradžioje paskelbė nuosprendį 29 Vilniaus teritorinės muitinės Medininkų kelio posto darbuotojams, kurie buvo kaltinami neteisėtai iš vairuotojų, kertančių valstybės sieną, rinkę pinigus.

29 muitinės darbuotojai buvo teisiami už tai, kad jie, būdami valstybės tarnautojais, piktnaudžiavo tarnybine padėtimi, siekdami sau turtinės naudos.

Teisminio nagrinėjimo metu nustatyta, kad kaltinamieji, įformindami muitinės deklaracijas, neteisėtai rinko iš Lietuvos ir užsienio krovininių automobilių vairuotojų pinigus. Nustatyta, kad vairuotojai įvairia valiuta (litais, eurais, rubliais, doleriais) įdėdavo pinigus į pasą už tai, kad greičiau būtų įforminti dokumentai. Antraip pareigūnai priekabiavo ir tikrindavo krovininių automobilių vairuotojų  dokumentus, liepdavo sverti krovinį ar tikrinti jį rentgenu. Kitaip tariant – ieškodavo priekabių ir vilkindavo laiką.

Teisme liudiję krovininių automobilių vairuotojai pasakojo, kad susimokėjus, patikra trukdavo vos 10–15 min., nesusimokėjus – apie valandą.

Paminėtina, kad kaltinamieji teisminio nagrinėjimo metu atsisakė duoti parodymus, o parodymai, duoti ikiteisminio tyrimo metu, buvo nekonkretūs ir teismo įvertinti tik kaip prielaidos, galinčios patvirtinti, apie neva egzistavusias organizuotas grupes ir bendras pinigų dalybas.

Šioje byloje buvo naudojamos specialios techninės priemonės, tačiau negauta duomenų, kad, nusikaltimus darę muitinės pareigūnai, tarėsi bendrai daryti nusikalstamas veikas, aptarinėję nusikaltimo planą, ir darę tai, kas būdinga organizuotai grupei.

Teismas padarė išvadą, kad iš surinktų duomenų negalima daryti išvados, jog kaltinamieji veikė kaip organizuota bendrininkų grupė, susibūrusi daryti nusikalstamas veikas.

Teismas už piktnaudžiavimą tarnybine padėtimi siekiant sau turtinės naudos 29 nuteistiems muitinės darbuotojams skyrė nuo 199 MGL (7 494 eurų) iki 599 MGL (22 558 eurų) dydžio baudas – iš viso beveik apie pusę milijono eurų.

Teismas įpareigojo baudas minėtiems asmenims susimokėti per dvejus metus.

Nuosprendis per 20 dienų nuo jo paskelbimo dienos gali būti skundžiamas Lietuvos apeliaciniam teismui per Vilniaus apygardos teismą.

Informacijos šaltinis: www.vat.lt.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8 386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje