Skip to content

Aiškinantis padegėją, atskleista aibę kitų nusikaltimų

Kai patenki į beviltišką ir net gyvybei pavojingą situaciją su laiminga pabaiga, pagalvoji: „Viešpatie, ačiū tau už policijos pareigūnus“. Gyvenimas per daug pilnas netikėtumų ir niekada negali žinoti, kokie iš jų užgrius tavo pečius. Viename nedideliame mūsų rajono kaimelyje „įsisukusi“ policija atskleidė ne tik žmones kelis mėnesius stresinėje situacijoje kankinusį gaisrų padegėją, bet išaiškino ir dar kelis nusikaltimus.

Dar 2014-ųjų vasarą spausdinome straipsnių ciklą apie gaisrus Gilūtų kaime, apie bendruomenės pagalbos šauksmą, apie visus apėmusią paniką. Vis tik penki gaisrai per kelis mėnesius – neįtikėtina. O kiek nuostolio pridaryta. Pasak policijos viršininko Dainiaus Šidlausko, pagaliau taškai susidėliojo į vietas. „Kalbant konkrečiai apie gaisrus, pradėti 4 ikiteisminiai tyrimai, visi duomenys surinkti, medžiaga sutvarkyta, belieka sulaukti psichiatrinės ekspertizės atsakymo ir bylos keliaus į teismą. Įtariamasis (nepilnametis) prisipažino padaręs nusikaltimus. Kaip viskas rutuliosis toliau ir ar dar kokios nors papildomos aplinkybės kažkokiu būdu išaiškės, bus matyti teisme“, – sakė D. Šidlauskas.

Negana to, pareigūnai, aiškindamiesi gaisrų kilimo aplinkybes, išaiškino dar du pakankamai sunkius nusikaltimus. Dėl jų taip pat iškeltos baudžiamosios bylos. Viena „dama“ lytiškai išnaudojo nepilnametį (gerokai už save jaunesnį vaikiną), prieš kurį itin žiauriai smurtavo ir jo tėvas.

Minėta dama jau pabuvojo teisiamųjų suole ir gavusi baudą, toliau „siautėja“ laisvėje. O štai nepilnamečio tėvas, buvęs policijos rėmėjas, kuris po šių įvykių tuoj pat išbrauktas iš pagalbininkų sąrašų, dar laukia ikiteisminio tyrimo pabaigos.

Mažo kaimelio dramą galima būtų sutapatinti su holivudiniais filmais, tik juose istorijos išgalvotos, o štai kai tų filmų scenarijus įgyvendinti realybėje pradeda riboto intelekto veikėjai, pasislėpę po padorių žmonių kaukėmis, negrįžtamai griūna nekaltų žmonių gyvenimai, luošinami likimai. Apsidairykite, mielieji, kas vyksta jūsų kaimynystėje, o gal net ir jūsų namuose. Ar jūs esate tikri, kad kokia nors „dama“ nesikėsina į jūsų sūnų, brolį… Ir nesvarbu, ar jam 14, 24, 34, 44, jei neva meilės ištroškusi moteris, amžiumi „meilės objektui“ tinkanti į motinas, tai jau išnaudojimas, saugokite ir gelbėkite savo artimuosius, nes jie patekę į didžiulę bėdą. Ir kas gali patvirtinti, kad tokiais atvejais lytinis išnaudojimas tėra vienintelė aukos ir nusikaltėlio „bendravimo“ priežastis? Kas gali paneigti, kad „auka“, net jai pačiai nesuvokiant, neverčiama daryti kažko to, ko ji pati iki galo nesupranta – tarkim vykdyti nusikaltimų, tokių kaip padegimai, vagystės? Juk tai savotiškas smurtas, o jis gali būti ir psichologinis, ir seksualinis, ir ekonominis, ir, žinoma, fizinis.

Tokiais atvejais labai svarbu, kad auka tapęs žmogus, susidurtų ne su visuomenės ir bendruomenės bei artimųjų smerkimu ar kaltinimu, o, priešingai, jaustų palaikymą, bandymą išsiaiškinti „kodėl“ ir, žinoma, pagalbą. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje