Skip to content

Gediminaičių stulpai naudojami tik laikantis įstatymo

MI informacija

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs politinės partijos „Drąsos kelias“ ir Teisingumo ministerijos ginčą dėl atsisakymo leisti vartoti Gediminaičių stulpus partijos prekių ženkle, atmetė pareiškėjos skundą kaip nepagrįstą.

Politinė partija „Drąsos kelias“ prašė Vilniaus apygardos administracinio teismo panaikinti Teisingumo ministerijos 2014-01-14 sprendimą, kuriuo atsisakyta išduoti leidimą vartoti nacionalinį simbolį Gediminaičių stulpus prekių ženkle „DK DRĄSOS KELIAS POLITINĖ PARTIJA“ kaip neatitinkantį Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymo reikalavimų. Pasak pareiškėjos, atsisakydama išduoti leidimą Teisingumo ministerija diskriminuoja „Drąsos kelią“, nes yra pavyzdžių, kai leidimai keisti prekių ženkle vartojamų Gediminaičių stulpų spalvą buvo išduoti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas, išnagrinėjęs administracinę bylą, priėjo išvadą, kad Teisingumo ministerijos 2014-01-14 sprendimas teisėtas ir pagrįstas. Teismas pažymi, kad reikalavimai Lietuvos nacionaliniam simboliui – Gediminaičių stulpams – yra imperatyviai nustatyti Valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatyme, pagal kurį jie vaizduojami geltoni (auksiniai) raudoname skyde arba be jo. Šiame įstatyme nustatyta, kad herbuose, herbinėse vėliavose, herbiniuose ženkluose, herbiniuose antspauduose negali būti simbolių ar kitokių ženklų, kurie yra susiję su tautinės, rasinės, religinės, socialinės ar kitokios nesantaikos ar neapykantos skleidimu, taip pat prieštarauja moralei ar viešajai tvarkai, visuomenės dorovės normoms ir naudoti herbus, herbines vėliavas, herbinius ženklus, herbinius antspaudus, neatitinkančius savo etalonų ir projektų, yra draudžiama.

Šalia kitų reikalavimų, keliamų Lietuvos valstybės simbolikos vartojamui prekių ženkle ar dizaine, teisės aktuose taip pat nurodoma, kad šios simbolikos vartojimas turi būti pagarbus, neprieštarauti viešajai tvarkai. Teismas savo sprendime nepasisakė dėl pareiškėjos argumentų dėl kitų politinių partijų ar privačių bendrovių prekių ženkluose vartojamų Gediminaičių stulpų, nes tai nėra šios bylos ginčo objektas.        

Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimas per 14 dienų nuo paskelbimo apeliacine tvarka gali būti skundžiamas Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui tiesiogiai arba per Vilniaus apygardos administracinį teismą.

Informacijos šaltinis: www.vaateismas.lt

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8 386) 52234, 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje