Skip to content

Nacionalinis diktantas Ignalinoje

Vasario 21-ąją, minint Tarptautinę gimtosios kalbos dieną, Lietuvoje buvo rašomas Nacionalinis diktantas. Ši graži akcija vykdoma jau aštuntą kartą. Ignalinos rajono savivaldybėje diktantą rašyti susirinko 27 ignaliniečiai, dar aštuoni žmonės rašė Mielagėnuose ir Dūkšte, taigi iš viso 35.

Ignaliniečius pasveikino, o vėliau ir pats prie rašančiųjų prisijungė savivaldybės mero pavaduotojas Gintautas Kindurys. Vicemeras dėkojo žmonėms už patriotiškumą, meilę gimtajai kalbai ir palinkėjo sėkmės. Jis pastebėjo, kad Ignalinoje Nacionalinis diktantas tikrai populiarus. Tarp rašančiųjų buvo įvairaus amžiaus ir profesijų žmonių, jauniausiam – 11 metų. Na, o pati mažiausia – šešiametė Gabrielė – dar tik palaikė draugiją savo mamai. Nors rašyti ji jau moka, bet iki dalyvavimo Nacionaliniame diktante dar teks palūkėti.

„Diktantas – ne vien rašybos patikrinimas ar pasitikrinimas. Tai pagarbos savo gimtajai kalbai ir savo valstybei išraiška. Jokiais įstatymais neįmanoma priversti gerbti savo gimtąją kalbą. Tai mūsų pačių  savigarbos reikalas“, – tokiais žodžiais į susirinkusiuosius kreipėsi egzaminą savivaldybėje organizavusi kalbos tvarkytoja Laima Sidorenkienė.

Buvo pasidžiaugta, kad 2013 ir 2014 m. į antrąjį Nacionalinio egzamino turą pateko Ignalinos gimnazijos mokinys Giedrius Pakalka. Vilniuje mokinių grupėje jis abu kartus užėmė antrąsias vietas ir buvo apdovanotas Prezidentūroje. Šįkart Giedrius taip pat rašė diktantą.

Rašytojos Lauros Sintijos Černiauskaitės tekstą „Pokalbis“ per Lietuvos radiją skaitė  televizijos žinių vedėjas Marijus Žiedas. Tekstas rašybos požiūriu nebuvo labai sudėtingas, tačiau rašantiems reikėjo prisiminti tiesioginės kalbos skyrybą. Buvo rašoma ant savaiminio kopijavimo popieriaus, todėl vienas diktanto egzempliorius liko dalyviams. Vėliau jie namuose galėjo pasitikrinti klaidas. Diktanto tekstas paskelbtas svetainėse www.diktantas.lt, www.vlkk.lt  ir šiandienos MI 2 psl.

Nacionalinio diktanto finalas bus rengiamas Vilniuje balandį. Jo tiksli data bus paskelbta vėliau. Finalo dalyvius atrinks lietuvių kalbos ekspertų komisija.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje