Skip to content

Kam suteikiamos vaiko priežiūros atostogos?

MI informacija

„Mano vyro brolis ir jo žmona turi du 1,5 m. vaikus. Jiems yra atimtos teisės į vaikus, todėl šiuo metu juos auginu faktiškai aš. Ar  galiu aš eiti vaiko priežiūros atostogų?“

Eugenijus GAŠČENKA (juristas)

Teisė į vaiko priežiūros atostogas

Darbo kodekso 180 str. 1 dalyje nustatyta, kad pagal šeimos pasirinkimą motinai (įmotei), tėvui (įtėviui), senelei, seneliui arba kitiems giminaičiams, faktiškai auginantiems vaiką, taip pat darbuotojui, paskirtam vaiko globėju, suteikiamos atostogos vaikui prižiūrėti, kol jam sueis treji metai.

Atostogas galima imti visas iš karto arba dalimis. Darbuotojai, turintys teisę gauti šias atostogas, gali jas imti pakaitomis.

Išvada

Apibendrinant tai, kas išdėstyta, nagrinėjamu atveju darytina išvada, kad tarp Jūsų ir auginamų vaikų yra svainystės (ne giminystės) ryšys, todėl teisę į vaiko priežiūros atostogas, kol jam sueis treji metai, įgysite tada, jei nustatyta tvarka būsite paskirta vaiko (vaikų) globėja.

Atkreiptinas dėmesys, kad teisę į tokio pobūdžio atostogas turi tik vienas iš faktiškai vaiką auginančių tėvų ar kitų giminaičių jų pasirinkimu.

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt. Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Pastaba. Šiame straipsnyje išdėstyti bendrojo pobūdžio paaiškinimai aktualiu skaitytojams klausimu grindžiami 2015 m. vasario 25 d. Lietuvos Respublikoje galiojančiais teisės aktais. Šie paaiškinimai yra autoriaus nuomonė, kuri nepretenduoja į absoliučią tiesą ir negali būti naudojama oficialiuose teisiniuose ginčuose.

Daugiau informacijos internetiniame tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje