Skip to content

Naujos bausmės už žiaurų elgesį su gyvūnais

MI informacija

Vyriausybė pritarė Žemės ūkio ministerijos parengtam įstatymų pakeitimui, kurių tikslas – nustatyti aiškias baudžiamosios ir administracinės atsakomybės taikymo ribas bei nuoseklias sankcijas už žiaurų elgesį su gyvūnais, jų kankinimą. Įstatymų pakeitimus turės priimti LR Seimas.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) nuomone, baudžiamoji atsakomybė turi kilti tuo atveju, kai žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas turi pasekmes, t .y gyvūnas žūsta ar yra suluošinamas, kai dėl asmens veikimo ar neveikimo negrįžtamai pažeidžiamos gyvūno kūno dalys, minkštieji audiniai ar kaulų struktūra. Atsižvelgiant į tai, kad nusikalstamą veiklą gali įvykdyti ir juridinis asmuo, numatyta, kad baudžiamoji atsakomybė būtų taikoma ir juridiniam asmeniui. Taip pat siūloma numatyti, kad iš gyvūnų laikytojų (savininkų), kurie kankina gyvūnus ar žiauriai su jais elgiasi, jeigu gyvūnams gresia suluošinimas ar žūtis, teismo sprendimu gyvūnai gali būti konfiskuojami Lietuvos Respublikos teisės aktų nustatyta tvarka. Numatyta, kad gyvūnų globėjai turi užtikrinti tinkamą gyvūno laikymą, o gyvūno laikinosios globos ar laikymo išlaidas atlygina gyvūno savininkas.

VMVT, įvertinusi daugiametę patirtį ir tai, kad dažnai Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pažeidimus padaro neveiksnūs asmenys, siūlo papildyti šį įstatymą ir numatyti nuostatą, draudžiančią neveiksniems asmenims laikyti gyvūnus. 

Įstatymo projektu siūloma Administracinių teisės pažeidimų kodekse numatyti, kad žiaurus elgesys su gyvūnais, taip pat jų kankinimas užtrauktų baudą nuo 50 iki 1200 eurų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo. Veikos, padarytos asmens, už pakartotinius pažeidimus, užtrauktų baudą nuo 1 200 iki 1750 eurų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo. Žiaurus elgesys su gyvūnais, jų kankinimas, jeigu gyvūnams gresia žūtis ar suluošinimas, užtrauktų baudą nuo 300 eurų iki 1750 eurų su gyvūno konfiskavimu arbe be konfiskavimo. Veikos, padarytos asmens, jau bausto už  pažeidimus, užtrauktų baudą nuo 1750 iki 2300 eurų su gyvūno konfiskavimu arba be konfiskavimo.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje