Skip to content

Akcija „Atliekų deginimo prevencija“

MI informacija

Atliekų deginimas yra pavojingas sveikatai, aplinkai, ypatingai nuo to kenčia vaikai, vyresnio amžiaus ar didesnio jautrumo žmonės. Deginant atliekas lauke, joms visiškai sudegti trukdo per žema temperatūra. Tokiu būdu į aplinką išsiskiria teršalai, kuriais pirmiausia kvėpuoja atliekas deginantys gyventojai, jų kaimynai. Po deginimo likę pelenai, kuriuose yra toksinių elementų, sunkiųjų metalų, gali būti išnešiojami vėjo. Tokiu būdu, atrodytų, kad ir labai nežymiai, didėja tiek dirvožemio, tiek gruntinių vandenų tarša.

Pavasaris – švarinimosi ir aplinkos tvarkymo laikas. Tačiau dažnas pilietis nesusimąsto, kad tvarkant aplinką ir deginant įvairias atliekas gali būti daromi aplinkosauginiai pažeidimai, už kuriuos gresia atitinkamos sankcijos.

Informuojame, kad Utenos regiono aplinkos apsaugos departamentas iki 2015 m. balandžio 15 d. vykdys aplinkosauginę akciją „Atliekų deginimo prevencija“.

Akcijos tikslas – aplinkos oro taršos mažinimas, tinkamai sutvarkytų biologiškai skaidžių atliekų kiekio didėjimas. Akcijos metu numatomos vykdyti priemonės – reidai, bendravimas su visuomene, nustatant biologiškai skaidžių (sodo, daržo ar pan.) atliekų tvarkymo (deginimo) pažeidimus.

Primename, kad nuo 2014 m. spalio 1 d. įsigaliojus Aplinkai padarytos žalos atlyginimo dydžių apskaičiavimo metodikos (patvirtinta Lietuvos Respublikos aplinkos ministro 2002 m. rugsėjo 9 d. įsakymu Nr. 471 „Dėl Aplinkai padarytos žalos atlyginimo dydžių apskaičiavimo metodikos patvirtinimo“) pakeitimams, teršėjai turi atlyginti aplinkos orui padarytą žalą ir sumokėti ne mažesnę nei minimalią sumą už bet kokią oro taršą. Nuo 2015 m. sausio 1 d. nustatytas minimalus padarytos žalos aplinkos orui dydis yra 100 eurų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje