Skip to content

Prisistatė Linkmenų kraštas

Ignalinos krašto muziejuje pristatytas Linkmenų kraštas. Tai pirmasis Etnografinių regionų metams skirto ciklo „Kaimų istorijos“ renginys. Muziejaus direktorė Vida Beržinienė pasidžiaugė gausiu būriu linkmeniškių, kurie atsivežė ir koncertinę programą, ir puikią rankdarbių parodą. O Linkmenys pirmiausia pasirinkti todėl, kad tai pati seniausia gyvenvietė rajone. Galima sakyti, kad ir bene pati gražiausia savo apylinkėmis. Ežerų apsupty savo turtingą istoriją skaičiuojanti, Aukštaitijos nacionalinis parko saugoma.

Apie Linkmenų istoriją, gamtą ir žmones  gražiai pasakojo savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo pavaduotoja, linkmeniškė Gražina Mackonienė: „Mes labai didžiuojamės gražiu miesteliu, puikia gamta ir darbščiais bei kūrybingais žmonėmis. Turime ir poetų, knygos mylėtojų, kraštotyrininkų, ir gabių amatininkų, dainininkų bei muzikantų…“. Pasidžiaugta, kad Linkmenys turi ir savo interneto svetainę, kurią tvarko kraštietis kunigas Kęstutis Palikša.

Manoma, kad miestelio vardas kilęs nuo Linkmeno ežero ar pilies pavadinimo. Ant Ginučių piliakalnio kadais stovėjusi  kunigaikščio Lengvenio valdoma Linkmenų pilis turėjo svarbią strateginę reikšmę šiaurės rytų Lietuvos ekonominiam bei kariniam gyvenimui. Pro pilies apylinkes, Linkmenų kraštą, ėjo senas prekybinis kelias, kuris jungė Vilniaus vietovę su Dauguvos upe ir tęsėsi į Polocką. Pirmą kartą rašytiniuose šaltiniuose Linkmenų pilis užfiksuota 1373 m. Vartbergės kronikoje. Dabar visus į Linkmenis atvykstančius pasitinka Petro Gaižučio sukurta medinė skulptūra.

Renginyje senąsias krašto dainas atliko Marytės Alesionkienės vadovaujamas etnografinis  ansamblis „Linkmena“. Eiles ir prozą skaitė ansamblio vadovė Marytė Alesionkienė ir buvęs kultūros darbuotojas Romualdas Vilutis. Skambėjo Linkmenų krašto poetų Danutės Burokienės, Antano Navacko ir kitų kūrėjų eilės. Buvo rodyta filmuota medžiaga apie parapijos ir bendruomenės šventes, žinomus žmones. Tokiu būdu aplankyti savo amato auksinių rankų  meistrai: smuikus gaminantis Kazimieras Šuminas, kalvis Mykolas Mačiulis, drožėjas Jaroslavas Marosas. Be galo šilta buvo Linkmenų popietė, žmonės pabuvo kartu ir pasidžiaugė didžiausiais turtais – Dievo duotu pasaulio kampeliu, istorija, kūryba  ir vienas kitu…

Vieną dainą apie Linkmenis atliko seniūnas Jonas Alekna su žmona Loreta. Vėliau buvo pristatyta rankdarbių paroda ir pasveikintos savo gražiuosius darbus – audinius, mezginius, nertinius ir siuvinėtus paveikslus – muziejui patikėjusios Olesė Klimašauskienė, Veronika Aviltienė, Irena Lisauskienė, Aldona Čeberakienė, Marytė Pelenienė, Laima Noreikienė.

Be galo šilta buvo Linkmenų popietė, žmonės pabuvo kartu ir pasidžiaugė didžiausiais turtais – Dievo duotu pasaulio kampeliu, istorija, kūryba  ir vienas kitu…

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje