Skip to content

Be tėvo pritarimo į užsienį išvežto vaiko mamai – didesnė išlaikymo pareiga

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs kasacinę bylą dėl vaiko išlaikymo priteisimo, konstatavo, kad tokiu atveju, kai vaikas išvyksta gyventi į užsienio valstybę, kurioje pragyvenimo lygis yra aukštesnis nei Lietuvoje, vieno iš tėvų iniciatyva, tai likusiam gyventi Lietuvoje vaiko tėvui neturėtų kilti pareiga prisiimti dėl šios priežasties padidėjusių išlaidų, tenkinant vaiko poreikius.

Kasacinis teismas pažymėjo, kad dėl vaiko išvykimo gyventi į užsienio valstybę padidėjusios jo poreikių tenkinimo išlaidos turi tekti tam iš tėvų, kurio iniciatyva vaikas išvyko iš Lietuvos, nebent tėvų turtinės padėties kriterijus pateisintų kitokį sprendimą.

Bylą nagrinėjusi LAT teisėjų kolegija aiškiai pabrėžė, kad sprendžiant dėl išlaikymo priteisimo, Teismas atsižvelgė ne tik į vaiko poreikius ir tėvų turtinę padėtį, bet ir į šioje byloje svarbią aplinkybę – kieno iniciatyva vaikas gyvena užsienio valstybėje.

Išnagrinėtos bylos atveju, motinos iniciatyva, tėvui nepritariant, jų vaikas išvyko gyventi iš Lietuvos į Belgijos Karalystę, kurioje pragyvenimo lygis yra aukštesnis, nei Lietuvoje, todėl, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo vertinimu, ieškovė turi ir prisiimti dėl nurodytos priežasties atitinkama dalimi padidėjusias išlaidas, tenkinant šalių sūnaus poreikius. Tai reiškia, motina turi pareigą teikti didesnį išlaikymą vaikui tenkinant jo poreikius, nei tėvas.

Vaiko mama kreipdamasi į teismus nurodė, kad  su sūnumi persikėlė gyventi į Belgijos Karalystę. Ji nuolat rūpinosi vaiku, tėvas prie jo išlaikymo neprisidėjo. Ieškovė minėtoje šalyje turi nuolatinę gyvenamą vietą ir gerai apmokamą darbą. Tėvo gaunamos pajamos ženkliai mažesnės nei ieškovės.

Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimu iš tėvo priteistas vaiko išlaikymas sumažintas nuo 347 iki 250 Eur.  Šis Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimas yra galutinis ir neskundžiamas.

Daugiau informacijos galite rasti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo interneto svetainėje www.lat.lt (bylos Nr. 3K-3-195-915/2015).

Savo klausimus, pasiūlymus ar pastabas galite tiesiogiai siųsti JURISTAI24.LT elektroniniu paštu info@juristai24.lt arba palikti klausimą paskambinę MI redakcijos telefonais (8 386) 53702 (po 18 val.).

Dėl privačios konsultacijos, dokumentų parengimo ar kitų teisinių paslaugų galite tiesiogiai kreiptis telefonu 8 624 83459. Anonimiškumas garantuojamas.

Daugiau informacijos interneto tinklalapyje www.juristai24.lt ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje www.facebook.com/juristai24.lt.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje