Skip to content

Ignalinos prokuratūrą grasino susprogdinti tris klases baigęs recidyvistas

MI informacija

Pernai, rugsėjo 15 d., rajono prokuratūros pastatas (kuriame įsikūrusi dar ir Valstybinė mokesčių inspekcija bei Darbo birža) atsidūrė policijos ir specialaus būrio „Aras“ apsuptyje. Mat rajono vyr. prokuroras gavo laišką, kuriame grasinta prokuratūrą susprogdinti, jeigu nebus į nurodytą sąskaitą pervesta 1500 Lt. Girdi, lagaminus su sprogmenimis padės grasintojo pasiųsti „malolietkos“. Rugsėjo 14 d. panašų laišką gavo ir Zarasų prokuratūra, tik iš šios reikalauta 2500 Lt. Nors buvo aišku, kad tie grasinimai – tik muilo burbulas, vis tik ieškoti sprogmenų „Aro“ pareigūnai buvo iškviesti.

Grasintojas greitai buvo išaiškintas, o praėjusią savaitę Panevėžio apygardos teisme nuteistas. Tai recidyvistas, 35-erių klaipėdietis Tomas Gindulis. Šįkart jis teistas jau… 23-ąjį kartą ir 16-ąjį kartą už grasinančius laiškus įvairių miestų prokurorams ir teisėjams, kurių nė akyse nėra matęs. Juos laiškuose vadino avinais, aukomis, lavonais. Klaidų pilnuose laiškuose T. Gindulis į teisėjus ir prokurorus visada kreipiasi taip: „Sveikas, avine“, „Sveiki, jūs jau lavonai“. Jis, „užsidirbęs“ jau daugiau nei 19 metų nelaisvės, sėdi Alytaus pataisos namuose. Laiškus Ignalinos ir Zarasų prokurorams išsiuntė iš Panevėžio areštinės kito žmogaus, tuo metu buvusio kameroje, vardu. „Man jau seniai uždėta cenzūra. Man leidžiama siųsti laiškus tik broliui ir mamai“, – teisme aiškino T. Gindulis.

Jis yra teistas už vagystes, plėšimus, pasikėsinimą nužudyti, grasinimus ir reketą. 2010 m. lapkritį, atlikdamas bausmę pataisos namuose, jis pirmą kartą parašė grasinamųjų laiškų. Recidyvistas teisme sakė, kad jo tikslas – ne pinigai, nes ir pats netikėjo, kad jam kas mokės, o galimybė ištrūksti iš Alytaus pataisos namų, kuriuose neva jį skriaudžia.. Į teisėjos klausimą, kodėl rašo tokius laiškus, teisiamasis turėjo aiškų atsakymą – jis rašys tol, kol nebus perkeltas iš Alytaus pataisos namų į kitą kalinimo įstaigą. „Kad ir 100 metų nelaisvės gausiu, vis vien rašysiu“, – aiškino T. Gindulis.

Pirmą kartą jis į teisiamųjų suolą sėdo būdamas keturiolikos. Baigęs tris klases nusprendė daugiau nebesimokyti. „Mano vyresnysis brolis yra gangsteris. Aš nebesimokiau, nes norėjau eiti brolio pėdomis. Mokausi pats, turiu daug knygų“, – teisme dėstė „sprogdintojas“. Ikiteisminį tyrimą kuravęs Panevėžio apygardos prokuroras Aurelijus Navickas sakė, kad teisiamajam nustatytas lengvas protinis atsilikimas, tačiau jis pripažintas pakaltinamu.

Istorijos finalas – subendrinus bausmes su anksčiau skelbtais nuosprendžiais, vyrui už grotų teks praleisti 20 metų. Beje, tai, ko gero, ne viskas. Gal jis, kaip žada, rašinės ir toliau grasinančius laiškus, tad ir nelaisvės metų dar prisidės. Gal taip save ir iki gyvos galvos pats save nuteis…

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje