Skip to content

Tarnauti Tėvynei – didžiausia garbė

„Pasirinkęs karininko duoną, 10 metų paskyriau studijoms, ir, žinoma, praktiniams mokymams, apvažiavau daugybę pasaulio šalių, pabuvojau žmonių svajonių šalimi vadinamoje Amerikoje, tarnavau Pietų Afganistane… Mačiau gyvenimą ir į mirtį einančius greta, pažinau daug įdomių žmonių, kultūrų, bet iki šiol pats mieliausias man gimtasis Ignalinos kraštas ir šio krašto žmonės, jų tradicijos, papročiai, kultūra, istorija. Aš visada skubu tik čia…“, – sako Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės vadas majoras Renatas Spėčius, žmogus, kuriam visas pasaulis yra jo kiemas, kai kažkam jo kiemas yra visas pasaulis.

Apie garbę, vyriškumą ir… bailius

Ne paslaptis, kad įvedus privalomąją pradinę karo tarnybą dalis jaunuolių jau spėjo savanoriškai užsirašyti į ją, kiti „ramiai“ laukia savo eilės, o treti, matyt, didžiausia dalis, tikisi išvengti šauktinio duonos. Įdomu, kaip tokie vyrai planuoja įsitvirtinti gyvenime, kurti šeimas, tapti pilnaverčiais tėvais, vyrais, valstybės piliečiais, kurie net 9 mėnesius bijo gyventi disciplinuotai, tvarkingai, sportuodami, semdamiesi žinių ir gyvenimiškos patirties, kurios prireikia net ir paprasčiausioje buityje. Kam reikalingi tokie bailiai?

Žinoma, nekalbu apie tuos, kurie yra savanoriai: tarnauja Lietuvos kariuomenėje (renkasi kas antrą savaitgalį) ir tuo pačiu metu toliau dirba, mokosi civiliame gyvenime. „Apsisprendimas tapti kariu savanoriu – puiki alternatyva privalomajai karo tarnybai“, – sako Krašto apsaugos savanorių pajėgų Didžiosios Kovos apygardos 8-osios rinktinės 807-osios pėstininkų kuopos vadas kpt. Darius Baušys.

Jeigu žiūrėt filosofiškai, tai kiekvienoje tautoje nuo senų senovės didžiausia garbė kariui buvo tarnauti savo Tėvynei ir žūti už savo šalį mūšio lauke. Tad būti kariu – kiekvieno jaunuolio garbės, pareigos ir net padorumo reikalas. Kariuomenė puoselėja ne tik patriotizmą, pilietiškumą, pažymi svarbius Lietuvos istorijos įvykius, bet svarbiausia – padeda atrasti ir pajusti savyje meilę Tėvynei, pradedant nuo savęs – nuo savo minčių, tikslų, darbų, pareigų ir atsakomybės.

Savanoriškumo principas

„Nors oficiali šaukimo pradžia yra tik gegužės 11 d., kviečiu visus vaikinus ir merginas nuo 18 iki 38 metų, norinčius savanoriškai atlikti pareigą Tėvynei, jau dabar registruotis mūsų regiono karo prievolininkus administruojančiame Molėtų Karo prievolės ir komplektavimo poskyryje. Atėję savanoriškai, turės pirmenybę pasirinkti norimą tarnybos vietą ir, žinoma, savo noru atėjusieji taip pat gaus 25 proc. padidintas kaupiamąsias išmokas nei tie jaunuoliai, kurie bus pašaukti privalomai,“ – teigia Lietuvos kariuomenės Karšto pasaugos savanorių pajėgų Didžiosios kovos apygardos 8-osios rinktinės štabo Regioninio karo prievolės ir komplektavimo skyriaus Karo prievolės ir komplektavimo poskyrio verbuotojas vyr. seržantas Egidijus Varna. 

Jo teigimu, šaukimo pranešimai į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pradėti siųsti iš karto po to, kai bus paskelbti šių metų karo prievolininkų sąrašai, t. y. gegužės viduryje.

„Karo prievolininkai, gavę šaukimo pranešimus, privalės per šaukime nurodytą laiką kreiptis į regioninius Karo prievolės ir komplektavimo skyrius. Į kokį skyrių karo prievolininkas privalės atvykti, bus nurodyta šaukimo pranešime. Molėtuose įsikūręs Karo prievolės ir komplektavimo poskyris, gyventojų labui, ketina tapti mobiliu poskyriu ir su duomenų baze važinėti į kiekviename rajone esančių kuopų būstines (Ignalinoje – Ateities g. 7). Patikslinus anketinius duomenis, karo prievolininkai bus organizuotai siunčiami sveikatos patikrinimui į Karo medicinos tarnybą.

Vyrai, esantys karo prievolininkų šaukimo sąrašuose, bet negavę šaukimo pranešimų, per 20 darbo dienų nuo karo prievolininkų šaukimo sąrašų paskelbimo dienos, privalės susisiekti arba atvykti į artimiausią Karo prievolės ir komplektavimo skyrių“, – teigia vyr. seržantas E. Varna.

Pasirinkimo galimybės

Pagal  balandžio 10 d. Lietuvos kariuomenės vado  patvirtintą šaukimo planą 2015 m.  šaukimas vyks dviem etapais. Rugpjūtį ir rugsėjį tarnybą kariniuose daliniuose  pradės 1155, lapkritį ir gruodį – 1845 karo prievolininkai.

Rugpjūtį ir rugsėjį karo prievolininkai bus kviečiami į tarnybą LDK kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione (Klaipėda), LDK Kęstučio mechanizuotajame pėstininkų batalione (Tauragės r.), LDK Gedimino štabo batalione (Vilnius), LDK Vytenio bendrosios paramos logistikos batalione (Kazlų Rūda ir Marijampolė).

Lapkritį ir gruodį šauktinius į tarnybą priims Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotais pėstininkų batalionas (Rukla, Jonavos r.), J. Vitkaus inžinerijos batalionas (Kaunas), Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ padaliniai, Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotasis pėstininkų batalionas, Gen. R. Giedraičio artilerijos batalionas (Rukla, Jonavos r.), Karaliaus Mindaugo husarų batalionas (Pajuostis, Panevėžio r.), Generolo R. Giedraičio artilerijos batalionas (Rukla, Jonavos r.), Sausumos pajėgų štabo Ryšių kuopa (Vilnius), Oro gynybos batalionas (Radviliškis), Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionas (Marijampolė), Karinių jūrų pajėgų padaliniai  (Klaipėda), Gen. S. Žukausko poligonas (Pabradė,  Švenčionių r.) ir LDK  Gedimino štabo  batalionas (Vilnius).

Balandžio 27 d. duomenis, savo noru nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą atlikti užsirašė 603 jaunuoliai. Šiais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pašaukti 3 tūkst. karo prievolininkų.

Bus daugiau.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje