Skip to content

Rupinskų kompleksas vėl gyvas: atvežta kontrolinė kiaulių banda

MI informacija

Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai patvirtinus, kad „Idavang” priklausantis Rupinskų kompleksas po čia siautusio afrikinio kiaulių maro (AKM) sutvarkytas tinkamai, į jį atvežta kontrolinė 300 kiaulių banda. Kiaulės buvo paskirstytos po komplekso tvartus. Jei tyrimai parodys, kad po 45 komplekse praleistų dienų kiaulės yra sveikos, bus leidžiama atkurti bandą. Iki užkrečiamosios ligos atsiradimo Rupinskų komplekse buvo laikoma apie 19 tūkst. kiaulių.

Po viruso aptikimo ir kiaulių utilizavimo, „Idavang” ne tik sutvarkė ir dezinfekavo pastatus bei teritoriją, bet ir dar labiau sustiprino biosaugos priemones ir taip pavyzdiniame laikytame komplekse.

Šiltuoju metų laiku ant ventiliacijos angų dedami nuo vabzdžių saugantys tinkeliai, o iš komplekso kiaules gabenančiam transportui nebeleidžiama įvažiuoti į įmonės teritoriją – kiaulės prie išorinės komplekso tvoros perkraunamos per buferinę rampą. Kompleksas aptvertas dviguba tvora, o į teritoriją patekti galima tik perėjus per specialų konteinerį, kuriame būtina pasikeisti batus ir dezinfekuoti visus į teritoriją patenkančius drabužius ir daiktus. Įvestos ir kitos biosaugos priemonės.

Į papildomų biosaugos priemonių diegimą „Idavang” investavo apie 580 tūkst. eurų, o komplekso tvarkymas ir gyvūnų utilizacija kainavo apie 435 tūkst. eurų.

Papildomos biosaugos priemonės buvo įdiegtos ir kituose įmonės padaliniuose. „Idavang“ Lietuvoje iš viso valdo 11 kompleksų.

AKM Ignalinos rajone esančiame gerai saugotame „Idavang” priklausančiame Rupinskų komplekse nustatytas praėjusių metų liepos pabaigoje. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje