Skip to content

„Romnesai“ įteiktas patikimos įmonės sertifikatas

Kreditų biuras „Creditinfo“ kasmet išaiškina finansiškai stipriausias Lietuvos įmones, kurioms (joms pageidaujant) įteikia sertifikatus „Stipriausi Lietuvoje“ ir „Stipriausi Lietuvoje vadovai“. Šie sertifikatai patvirtina, kad įmonė ir įmonės vadovas yra patikimi, laiku vykdo ir, yra didelė tikimybė, kad vykdys, savo finansinius įsipareigojimus. Šeštadienį stipriausios įmonės pagal pernai metų rezultatus sertifikatas įteiktas Strigailiškio šakočių kepimo įmonei „Romnesa“. Jos vadovui Romualdui Spuliui jį įteikė kreditų biuro „Creditinfo“ generalinis direktorius Andrius Bogdanovičius.

Ta proga į Strigailiškį atvyko pilnas autobusas – kelios dešimtys – „Creditinfo“ darbuotojų. Tai kartu ir kolektyvo poilsio dienos išvyka. Svečiams papasakota šakočių kepimo istorija ir čia pat iškeptas šakotis, kurio kepimo procese dalyvavo ir daugelis atvykusiųjų.

„Romnesos“ vadovas R. Spulis su jam būdingu humoru papasakojo savojo verslo istoriją. Sakė, kad pirmieji jo žingsniai versle, tuomet vadintame spekuliacija, buvo dar šeštoje klasėje, kai pirkdavo įvairius menkniekius ir bendraamžiams juos brangiau parduodavo. Vienas ir deficitų tuomet buvo kramtomoji guma, kurios gabalėlis kainavo tiek, kiek savaitės pietūs mokyklos valgykloje. Rimtas verslas prasidėjo M. Gorbačiovo perestrojkos laikais nuo duonos kepyklos Ceikiniuose. Kai vienoje iš „Litexpo“ parodų pamatė lenkų kepamus šakočius, „apsirgo“ jais, lankėsi lenkų įmonėse, mokėsi ir pradėjo pats kepti. R. Spulis visus pakvietė gegužės 30 d. į Druskininkus, kur bus kepamas rekordinis šakotis, kuris ir aukščiu, ir svoriu turėtų patekti į Gineso rekordų knygą. Rekordas bus fiksuojamas pagal visas nustatytas Gineso taisykles, į Druskininkus tuo tikslu atvyks ir atstovas iš Anglijos. Vieta Gineso rekordų knygoje įmonei kainuos apie 6000 svarų sterlingų (apie 8 134 Eur). Aukščio rekordas (3,6 m) dabar priklauso švedams, todėl „Romnesos“ vadovas juokavo: „Kadaise švedai gavo į kailį prie Poltavos, gaus jie dabar ir prie Druskininkų“. R. Spulis atskleidė ir dar vieną verslo sėkmės paslaptį – jis niekada neėmė kreditų banke, verslą plečia savo lėšomis. „Kai man skambina bankininkai ir siūlo paslaugas, jiems sakau – aš pats neturiu kur pinigų dėti, tai gal dirbam ir netrukdom vieni kitiems“, – pusiau juokais, pusiau rimtai sakė R. Spulis.

Grįžtant prie sertifikato, apie jo teikimo aplinkybes MI papasakojo kreditų biuro „Creditinfo“ gen. direktorius A. Bogdanovičius: „Vėlavimas atsiskaityti būdingas visais ekonomikos ciklais. Mums, kreditų biurui „Creditinfo“, įmonių mokumas yra daugiau nei įmonės finansinė padėtis. Moki įmonė mums yra tokia, kuri suderina palankius savo finansinius rezultatus su pagarba tiekėjams ir kitiems verslo partneriams, geba ir nori valdyti atsiskaitymo procesus. Jaučiame pareigą padėti šioms įmonėms parodyti savo pranašumą prieš konkurentus. Todėl taikydami pažangiausius ekonometrinius metodus, kurie nuolat tobulinami, remdamiesi griežtais vertinimo kriterijais, suteikiame gerą mokumą pažyminčius sertifikatus „Stipriausi Lietuvoje“.

Šie sertifikatai skirti pademonstruoti įmonės finansinį stabilumą bei patikimumą. Sertifikuota įmonė gali tiek esamiems, tiek ir potencialiems verslo partneriams ar klientams įrodyti, kad yra finansiškai patikima, tai yra, gali laiku įvykdyti savo prisiimtus finansinius įsipareigojimus“.

Svarbiausias vertinimo kriterijus, suteikiant sertifikatą – aukštas mokumo reitingas, kuris parodo mažą prognozuojamą statistinę tikimybę nevykdyti įsipareigojimų 90 ir daugiau dienų per ateinančius 12 mėnesių. Įmonių mokumas vertinamas ir reitingas nustatomas pagal kredito istoriją (finansinius įsipareigojimus ir mokėjimų istoriją), finansinius rezultatus ir jų pokyčius (pajamų, pelno, likvidumo, nuosavo kapitalo ir kt.), verslo sąsajų, taip pat turto areštų, kitą informaciją. Įmonės dydis reikšmės neturi, sertifikatus gauna ir mažos įmonės.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje