Skip to content

Kodėl stovinčių keleivių autobusai neveža?

 

Keleivių pervežimo problemos egzistuoja nuo viešojo transporto atsiradimo laikų. Suprantama, bričkose sėdintys ponai jautėsi laisviau nei dabartinės Lietuvos autobusų keleiviai, bet pretekstų pastaboms, labai norėdamas, galėjai rasti ir anuomet, ir šiandien.

Į laikraščio redakciją skambinantys interesantai domėjosi „naujomis keleivių pervežimo taisyklėmis…“. Kodėl, tokiu atveju, kai nelieka laisvų sėdimų vietų, kai kurių autobusų vairuotojai atsisako vežti stovinčius keleivius, pasiūlo išlipti. Minėta situacija aktuali ypač rytiniuose maršrutiniuose mikroautobusuose, važiuojančiuose iš Vidiškių, Kazitiškio į rajono centrą. Vieną vidiškietę norėta išsodinti, kai ji jau buvo nusipirkusi bilietą, bet nerado vietos atsisėsti.

UAB „Ignalinos autobusų parko“ direktorius Valentas Meškėnas patvirtino, kad jokios naujos keleivių pervežimo taisyklės nepriimtos.

„Kiekvieno autobuso techniniame pase įrašytas tikslus sėdimų ir stovimų vietų skaičius. Ne paslaptis, kad provincijoje gyventojų mažėjimo problema niekur nedingo, tad mažėja ir keleivių. Taupydami lėšas, įsigijome keletą sprinteriukų – „Mercedes Benz“ autobusų, kuriuose stovimų vietų visai nenumatyta. Vieno maršruto metu, kitame rajone, keletas moterėlių tokiame autobuse stovėdamos šnekučiavosi… Policija sustabdė, keleivės atsipirko įspėjimu, o vairuotojas keliems mėnesiams prarado teisę vairuoti, buvo nubaustas. Matyt, minėtas atsitikimas paskatino vairuotojus griežtai laikytis techninio paso instrukcijos. Nors manau, kad keleivių nelaipinimo atvejai yra tik pavieniai“.

Deja, keleiviai, viešuoju transportu skubantys į rajono centrą rytais, tokių atvejų priskaičiuoja po kelis per savaitę, ragina Ignalinos autobusų parko administraciją tiksliau planuoti keleivių pervežimo srautus tose vietovėse, kur didesnis gyventojų skaičius skuba į darbą Ignalinoje ar iš jo. Nepamiršti dienų, kuriomis gaunamos socialinės pašalpos, senatvės pensijos. 

Suprantamos ir provincijos viešojo transporto darbuotojų nelinksmos perspektyvos. Su apgailestavimu tenka pripažinti sodybų tuštėjimo meto paskutinius dešimtmečius.  Jei buvo laikai, kuomet į LAZą, savaitgaliais, sutalpindavo net 120 keleivių, tai dabar, kažkam senų vairuotojų prisiminimai panašūs į pasaką. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje