Skip to content

Butų ūkio „paslaptys“ tebekursto vartotojų aistras

Žvelgiant į gyvenimą filosofiškai – didžiausia paslaptis yra pats gyvenimas. Mes esame paslaptis ne tik kitiems, bet ir patys sau. Paslaptys yra ir mūsų jausmai: meilė, baimė, neapykanta… Mes nesuprantame, iš kur jie ateina, kodėl jie ateina ir kodėl jie išeina. Tarkim, vaikui viskas atrodo gan paprasta, aišku, ir tik augant viskas tampa vis sudėtingiau ir komplikuočiau. Akivaizdu, kad pradeda veikti pažinimo dėsnis – kuo daugiau žinai, tuo daugiau nežinai, nes vis daugiau iškyla klausimų. Paslaptys žavi, jaudina, džiugina, bet taip pat sėkmingai augina neapykantą, pyktį, kursto nesusipratimus, kelia problemas. Paslaptis paslapčiai nelygu. Ignalinietė Liudmila Čemakina visur ir visada mėgstanti aiškumą ir tikslumą, negaili savo laiko ieškodama net ir adatos šieno kupetoje, jei ji jaučia, kad tos adatos pasimetimą gaubia ne visai sąžininga paslaptis. Moteris teigia norinti, kad kiekvienas žmogus turėtų teisę rinktis bei gauti tikslią informaciją, kad būtų gerbiama jo nuomonė.  

Mūsų pašnekovė – viena iš tų žmonių, kuriuos rajono įstaigos drąsiai gali jau vadinti „etatiniais prižiūrėtojais“, nes ji skrupulingai stebi ir kontroliuoja kone kiekvieną jų žingsnį, ir, esant reikalui, kaip mokesčių mokėtoja, pareikalauja paaiškinimų ar net pasiaiškinimų. Šįkart ponia Liudmila ir vėl „susikibo“ su UAB „Ignalinos butų ūkis“ vadovu Antanu Gyliu ir jo išskirtiniu gebėjimu „bendrauti“ su žmonėmis tiek žodžiu, tiek raštu. 

Istorija prasidėjo dar šį sausį. Ponia Liudmila niekaip nesuprato, kodėl už jų namą administruojantis Butų ūkis nebepateikia duomenų už suvartotą elektros daugiabučių bendrojo naudojimo patalpose, o gyventojai gauna iš AB LESTO „žaliuosius“ vokus su išankstinio apmokėjimo, apskaičiuoto pagal ankstesnio suvartojimo vidurkį, sąskaitomis visiems einamiesiems metams. Moters paskaičiavimu, dėl šios priežasties mokama brangiau. Nors tai ir tėra keli euro centai, bet per eilę metų ir per tūkstančius vartotojų susidaro tikrai nemažos sumos. 

Pirmiausia ignalinietė kreipėsi į Seimo narį Šarūną Birutį dėl šios problemos. Sausio 23 d. pati ponia L. Čemakina, gavo jau iš AB LESTO atsakymą, kuris moterį suglumino. Rašte teigiama, kad „daugiabutį namą, esantį Aukštaičių g. 38, administruoja ne daugiabučio bendrija. Namui taip pat nėra paskirtas administratorius, todėl įmokas už elektros energiją bendrosioms Namo reikmėms apskaičiuoja ir paskirsto AB LESTO“. 

Perskaičiuos tai ponia Liudmila nesuprato, kaip gali nebūti administratoriaus, jei juo pasiskelbęs Ignalinos butų ūkis kas mėnesį už administravimą renka mokesčius. Vasario 2 d. paklausimą gavo ir ponas A. Gylys, kuris tradiciškai parašė „stulbinančio“ turinio atsakymą poniai L. Čemakinai: „Atsakydamas į Jūsų šių metų vasario 2 d. gautą prašymą, informuoju, kad UAB Ignalinos butų ūkis neatlieka įmokų už elektros energiją paskaičiavimo ir paskirstymo. Tai daro AB LESTO. Visais rūpimais klausimais prašome kreiptis į AB LESTO.“

„Žinote, gavus tokius atsakymus, aš pasimečiau. Vėl rašiau į AB LESTO. Nesupratau, kodėl jie teigia, kad mes neturime namo administratoriaus, jei mes jį turime ir kas mėnesį jam mokame pinigus. Supratus, kad beviltiška kalbėtis su A. Gyliu, kovo 2 d. kreipiausi į tuometinį rajono savivaldybės administracijos direktorių Rimantą Mačį. Perdaviau jam į rankas visus turimus dokumentus. Atsakymo laukiau 6 savaites, bet nesulaukus, matyt dėl tos rinkimų ir pareigų rajono savivaldybėje perskirstymo sumaišties, kraipiausi antrą kartą. Per tą laiką gavau dar vieną AB LESTO atsakymą. Žinote, pastebėjau vieną esminį dalyką. Žmogus, gaudamas raštą iš vienokios ar kitokios įstaigos ar įmonės, gali spręsti apie tos įmonės požiūri į žmogų, į klientą. Butų ūkio raštas ir prajuokino, bet kartu ir pravirkdė, nes pamačiau ne tik, kad aš pati esu nieko verta jų akimis, bet kad ir jų kompetencija tesiekia darželinuko lygį. Iš patirties žinau, kad rajono savivaldybės atsakymai į užklausas būna tokie, kad dažnai be gero juristo išaiškinimo sunku suprasti, kas ten surašyta. Bet užtat AB LESTO atsakymai išties tenkintų bet kokių įgeidžių klientus. Pirmiausia jie padėkoja, kad žmogus kreipėsi, o tada labai aiškiu, suprantamu stiliumi, argumentuotai, remdamiesi tais pačiais įstatymais, pateikia atsakymą. Tai, manau, svarbu kiekvienam žmogui. Net jei tu kartais būni ir neteisus“, – svarstė L. Čemakina. 

Trečiajame AB LESTO laiške išaiškinta taip:

„Pažymime, kad įmokas už bendrosioms namo reikmėms sunaudojamą elektros energiją apskaičiuoti ir skirstyti gali įsteigta bendrija, jungtinės veiklos pagrindu įgaliotas asmuo arba namą administruojanti įmonė. 

Atkreipiame dėmesį į tai, kad jos subjektas (atstovas) su Bendrove nėra sudaręs sutarties dėl mokėtinų sumų už Objekte bendrosioms namo reikmėms suvartotą elektros energiją apskaičiavimo ir skirstymo, todėl vadovaudamasi LR Civilinio kodekso 4,76 str., įmokas už Objekte bendrosioms namo reikmėms suvartotą elektros energiją apskaičiuoja ir skirsto Bendrovė. (…)

Atsižvelgiant į tai, kad nėra subjekto (atstovo), kuris būtų sudaręs sutartį dėl bendrųjų reikmių objektų administravimo bei mokėtinų sumų už bendrąsias reikmes apskaičiavimo ir į tai, kad Bendrovė nevykdo administravimo funkcijos, Bendrovė atlieka priskaitymus pagal vidutinį elektros energijos suvartojimą.“

Administracijos direktoriaus Vido Kreivėno teigimu, formaliai Butų ūkis neteisus. „Jis turėtų prisiimti šias funkcijas. Tačiau tokiu atveju, reikėtų perskaičiuoti administravimo mokestį ir atitinkamai jį padidinti kaip už papildomą Butų ūkio atliekamą darbą. Jei gyventojai pageidautų, galima būtų atlikti administravimo mokesčio perskaičiavimą, juolab, kad jis tikrai nėra maksimalus, kokį galima būtų patvirtinti“, – teigė administracijos direktorius V. Kreivėnas. 

Kalbant apie paslaptis ir nesusikalbėjimus, tai pastarųjų būtų kur kas mažiau, jei būtų mažiau pačių paslapčių ten, kur jų nereikia. Maždaug prieš metus MI kreipėsi į tuo metu administracijos pavaduotojo pareigas ėjusį tą patį V. Kreivėną dėl renovacijos išaiškinimo. Po straipsnio ir po pažadų, kad Būtų ūkis bus įpareigotas viešinti visą informaciją apie renovaciją savo interneto svetainėje www.ignalinosbutuukis.lt, pasak V, Kreivėno, sumažėjo per pus. Šįkart V. Kreivėnas įpareigojo A. Gylį toje pačioje interneto svetainėje išaiškinti kokias Butų ūkis, kaip administratorius, atlieka funkcijas, paslaugas bei paslaugų įkainius. Tikimės, kad šių paslapčių paviešinimas išspręs aibę bereikalingų problemų ir ginčų.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje