Skip to content

Linkmenys turi ir savo paveikslų galeriją

Antradienį rašėme apie verslininko Antano Kibicko surinktos plaktukų kolekcijos perdavimą rajono savivaldybei. Ši kolekcija – Plaktukų muziejaus kūrimosi Linkmenyse pradžia. Kartu vietos seniūnijos patalpose (buvusioje mokykloje) tądien buvo atidaryta ir paveikslų galerija, kurią pristatė kolekcininko žmona Žaneta Kibickienė.

„Per 25-erius metus „Indroje“ susikaupė daug dovanų, ypač paveikslų. Dovanoti leidyklai, liko leidykloje, patys mylimiausieji, mums dovanoti, yra namuose. Šioje galerijoje taip pat daug mums brangių paveikslų, kuriuos mes vėliau pasiimsime, kiti liks čia. Ši galerija – jūsų. Galėsite čia rengti dailininkų plenerus, atsivers dvasinė kultūrinė erdvė ne tik profesionalams, bet ir visiems, ką nors kuriantiems“, – kviesdama aplankyti paveikslų galeriją sakė ponia Žaneta.

Galerijoje daug paveikslų, tapytų tiek Utenos krašto dailininkų, tiek ir garsių Lietuvos menininkų. Čia yra Tarabildų ir Uogintų dinastijos dailininkų paveikslų, Alvydo Stausko, Andriaus Lašo, Alvydo Šapokos, Arvydo Šaltenio ir daugelio kitų menininkų darbų. Ž. Kibickienė susirinkusiems surengė trumpą ekskursiją po galeriją, papasakojo, kaip, kokia proga vienas ar kitas paveikslas buvo padovanotas. Kiekvienas darbas turi savo istoriją, kai kuriuos kūrinius gaubia net mistikos aureolė.

„Aš ilgai dirbau Antalgės mokyklos direktore. Į darbą kasdien važinėjau autobusu iš Utenos autobusų stoties trečiosios aikštelės. Vieną dieną Antanas parsineša namo Arvydo Šaltenio tapytą ir vyrui dovanotą paveikslą, kuriame moteris, labai panaši į mane, laukianti autobuso… 3-oje aikštelėje. Dailininkas manęs nepažinojo, kaip ir nežinojo, kad į darbą važinėju būtent iš trečios aikštelės. Ar čia ne mistika?“, – sustojusi prie šio paveikslo retoriškai klausė ponia Žaneta.

Ekskursijos dalyviams buvo surengtas net konkursas. Trys dalyviai dovanų gavo gražų albumą „Mano uteniškių albumas“. Dviems ekskursantams jis atiteko tiesiog už pasirinktą gražiausią galerijos paveikslą, o šių eilučių autoriui už tai, kad atspėjo, kas tas mažas berniukas su skrybėle viename iš paveikslų. Ten, pasirodo, stovi mažasis Kibickų Antanukas gal kokių penkerių metukų. Labai jau panašus į Antaną Kibicką, tai ir leptelėjau netyčia.

Vėliau, jau salėje, ponia Žaneta aktyviausiems savo padėjėjams po vieną išdalino puokštę raudonų rožių. Viena jų atiteko Linkmenyse gyvenančiam Ignalinos seniūnui Jonui Polito, kuris, pasak Žanetos, visus darbus atlieka su didžiule meile, taip pat ir vinį plaktuku į sieną įkala tik su meile.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje