Skip to content

Galincoga – pati įkyriausia ir vertingiausia piktžolė

Daržuose bene įkyriausia piktžolė yra galincoga arba liaudyje vadinama ,,amerikonka“. Pavasarį jos kaip ir nematyti, bet atėjus vasarai ji taip įsigali, kad tampa dominuojančia rūšimi. Jos tėvynė – Pietų Amerika, į Europą pateko 1796 m. Tuomet atvežta į Londono karališkąjį botanikos sodą, o iš ten paplito po visą žemyną. Ji – artima giminaitė mūsų ramunėlei.

Tinka maistui

Jei atsirado darže – atsikratyti ja praktiškai  neįmanoma. Aš džiaugiausi, kad ją mėgsta triušiai, susmulkintą lesa putpelės. Bet kad ji dar ir labai vertinga, kaip vaistažolė – tokių įtarimų nekilo. Pasirodo, tai bene vertingiausia piktžolė, vertingesnė net už dilgėlę. Lapeliai, kotai, žiedai tinka salotoms, kokteiliams. Troškiniuose, sriubose – raudonėlio pakaitalas. Savo naudingumu lenkia špinatus.

Vaistažolė

Lapeliai malšina niežėjimą po nudilginimo, stabdo žaizdos kraujavimą. Viena veiksmingiausių priemonių nuo aukšto kraujospūdžio. Augale esantys antioksidantai ir fenoliai mažina cukraus kiekį kraujuje. Padeda esant mažakraujystei ir skydliaukės sutrikimams. Šaknų nuoviras tinka esant aukštai temperatūrai. Patariama šviežią žolę kramsnoti, gydant burnos ertmės negalavimus – stomatitą, burnos gleivinės pažeidimus ir kt. Žolės preparatai reguliuoja medžiagų apykaitą. Taigi, ši įkyri piktžolė – daugelį vertingų maistinių ir gydomųjų savybių turintis augalas. Tad į ją reikėtų žiūrėti kitomis akimis, visai kitu požiūriu.

Jei ankstesniais laikais gydomųjų augalų ,,karaliumi“ buvo laikomas ženšenis, tai dabar jam atsiranda vis daugiau konkurentų. Tai ir pelkinė trindažolė, auksinis ūsas, net piktžolės – dilgėlė ir ta pati galincoga, net nuodingos žolės dėmėtoji mauda ir ugniažolė savo gydomosiomis galiomis agresyviai nori nugalėti ženšenį.

Tad nepraeikime pro augalijos pasaulį. Rūpindamiesi savo sveikata, domėkimės natūraliomis gamtinėmis priemonėmis.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje