Skip to content

Ignalinoje vyko Tarptautinis tarnybinių šunų meistriškumo čempionatas

MI informacija

Ignalinoje vyko XVII Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) tarnybinių šunų čempionatas, kurį įtikinamai laimėjo Vilniaus rinktinės kinologai ir jų keturkojai augintiniai. Septynioliktą kartą surengtame tarnybinių šunų meistriškumo čempionate varžėsi šešių Lietuvos sienos fizinę apsaugą užtikrinančių VSAT rinktinių, taip pat Ignalinos atominės elektrinės apsaugos rinktinės bei Užsieniečių registracijos centro kinologų komandos. Čempionate rungėsi ir policijos bei Viešojo saugumo tarnybos kinologai su savo augintiniais, kolegos pasieniečiai iš Latvijos ir Estijos sienos apsaugos tarnybų. Kiekvieną komandą sudarė du kinologai su šunimis ir jos vadovas.

Tris dienas vykusių varžybų metu keturkojai augintiniai demonstravo savo sugebėjimus bendrojo paklusnumo, pėdsekystės miške, žmogaus paieškos ir vietovės apieškos rungtyse.

Asmeninėse varžybose nepralenkiamas buvo VSAT Vilniaus rinktinės garbę gynęs kinologas Alfredas Steckevičius su belgų avigane Merkada. Galutinėje įskaitoje čempione tapusi aviganė surinko 262 įskaitinius taškus. Antrąją vietą užėmė 228 taškus surinkęs Latvijos Respublikos kinologas Juris Buls su Frudo, trečias – Estijos Respublikos komandai atstovavęs Janekas Nuudas su Felix`u, surinkęs 218 taškų.

Pasak vyriausiojo varžybų teisėjo Žydrūno Karčiausko, čempionato dalyviams ekstremaliomis sąlygomis teko varžytis pėdsekystės ir žmogaus paieškos rungtyse. Trijų kilometrų trasoje keturkojai ieškojo 4 valandų senumo pėdsakų. Žmogaus paieškos rungtyje pasieniečių pagalbininkai turėjo surasti medžiuose pasislėpusius žmones ar ieškoti jų tankiuose brūzgynuose bei specialiai iškastose duobėse, kurias varžybų organizatoriai kruopščiai uždangstė bei užmaskavo.

Nugalėtojų laurus nuskynė Vilniaus kinologų komanda, surinkusi 479 taškus. Antrą vietą užėmė latviai, surinkę 475 taškus, treti buvo  Estijos pasieniečiai kinologai ir jų augintiniai – 471 taškas. Komandos nugalėtojos apdovanotos čempionų taurėmis, o jos nariai – diplomais ir medaliais.

Ignaliniečiai – Vladimiras Žeimo su vokiečių avigane Dora ir Erikas Dunecas su belgų aviganiu Gizu, nors įskaitoje ir nedalyvavo, tačiau jų rezultatai vieni geriausių. Būdami įskaitoje, jie būtų užėmę prizines vietas.

Iš viso Lietuvos valstybės sienos apsaugoje šiuo metu tarnauja daugiau nei 160 šunų.

Čempionato organizatoriai – Ignalinos rinktinė, rūpinosi ne tik dalyvių apgyvendinimu ir maitinimu. Svečiams parengė poilsio ir pažintines iškylas po įdomiausias Ignalinos krašto vietoves. Jovitos Vinciūnienės, rinktinėje atsakingos už kinologų veiklą, iniciatyva renginio dalyviai aplankė Aukštaitijos nacionalinį parką, Palūšės krašto muziejinę ekspoziciją ir bažnyčią, restorane  kepykloje „Romnesa“ dalyvavo edukacinėje programoje ir išsikepė sau šakotį. Taip pat visi pabuvojo Ginučių vandens malūne, ragavo gaivaus Medžiukalnio šaltinio vandens, draugiškai apkabino Trainiškio ąžuolą bei kopė į Ladakalnį. Gyveno svečiai Lietuvos žiemos sporto centre, kur čempionato uždarymo proga paruoštoje vakarienėje vaišinosi kvapnia žuviene ir šašlykais.

Dėkojame už dosnumą, už prasmingą pagalbą, moralinį ir finansinį palaikymą mūsų ištikimiems renginio rėmėjams: Aukštaitijos nacionalinio parko ir Labanoro regiono parko direkcijos direktoriui Sigitui Žviniui, UAB ,,Birvėtos tvenkiniai“ direktorei Editai Brukštuvienei, UAB ,,Vetfarmui“ ir vadybininkei Irmai Pipirinei, MB ,,Grandinės“ direktoriui Virginijui Klimavičiui, UAB ,,Ginto vairavimo mokykla“ vadovui Gintautui Žilėnui, KŪB Danalta vadovui Danieliui Paukštei, Irmantui Staliauskui. Jūsų, gerbiamieji, nusiteikimo ir požiūrio dėka, mums kartu pavyko čempionato metu sukurti šventę, renginį ir reginį.

Taip pat dėkojame: Lietuvos žiemos sporto centro direktoriui Bronislovui Cicėnui, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktorei Danutei Jatulei, Ignalinos miškų urėdui Alfredui Aškelėnui, Sporto ir pramogų centro direktoriui Gintautui Guobiui, UAB ,,Romnesa“ vadovui Romualdui Spuliui, Veterinarijos gydytojui Algirdui Breidokui.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje