Skip to content

Matininkų įkainiams – apynasris

MI informacija

Nacionalinė žemės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (NŽT), kilus įtarimams dėl prieš trejus metus sudarytų žemės reformos darbų paslaugų užsakymų teisėtumo, kreipėsi į Viešųjų pirkimų tarnybą (VPT).

„Daugeliui iš mūsų yra tekę spręsti žemės klausimus, susidurti su specialistų abejingumu ir itin aukštomis žemėtvarkos paslaugų kainomis, ar tokia situacija yra teisinga?“ – klausia žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Nacionalinė žemės tarnyba prieš kelis metus paskelbė viešąjį konkursą, kurio tikslas buvo – rasti tiekėjus, kurie parengs žemėtvarkos projektus ir jiems prilyginamų žemės sklypų planus. Pasikeitus NŽT vadovybei ir pradėjus patikrinimus, kilo abejonių dėl konkurso skaidrumo, todėl buvo priimtas sprendimas kreiptis į Viešųjų pirkimų tarnybą. Atsižvelgdama į VPT rekomendacijas, NŽT iš dalies sustabdė žemės reformos darbų pirkimus, o naujiems, dar nepradėtiems ir neužsakytiems žemės reformos darbams pirkti paskelbė naują konkursą (Žemės reformos žemėtvarkos projektų ir jiems prilyginamų žemės sklypų planų rengimo ir įgyvendinimo paslaugų atviras konkursas). Naujojo konkurso sąlygose užprogramuotos specialios priemonės matininkų ir geodezininkų paslaugų kainoms pažaboti bei palengvintos sąlygos, kad konkurse galėtų dalyvauti daugiau tiekėjų. Naujose konkurso sąlygose yra uždėtas apynasris matininkų kainodarai: nustatyta maksimali darbų apimtis, perkant žemės reformos darbus ir jos kaina pagal vidutines tokių darbų rinkos vertes. Tokiu būdu, nepagrįstai didelės paslaugų kainos bus atmestos automatiškai ir tai neleis dirbtinai išpūsti žemės reformos darbų kainų. Be to, naujose sąlygose yra dvigubai sumažintas pasiūlymo galiojimo užtikrinimo garantas: dabar yra 1 proc. pasiūlymo kainos, o buvo 2 proc. Sutarties įvykdymo garantas taip pat sumažintas dvigubai: nuo 4 iki 2 proc. nuo sutarties kainos. Visa tai sudarys palankesnes galimybes ir smulkesnėms įmonėms dalyvauti šiame konkurse bei jį laimėti.

VPT neturėjo esminių pastabų naujojo viešojo konkurso sąlygoms. 

Dar nėra komentarų, būkite pirmasis pakomentavęs!


Pridėti komentarą

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje