Skip to content

Prachaticė svetingai sutiko ignaliniečius

Birželio 26, 27 d rajono savivaldybės delegacija kartu su Kultūros ir sporto centro liaudiškos muzikos kapela „Ringė“ dalyvavo Čekijos Prachaticės mieste vykusioje „Auksinio takelio“ šventėje. Ignalina ir Prachaticė draugauja nuo 1998 m. „Auksinio takelio“ šventė – tai pats didžiausias tradicinis miesto renginys, šiemet organizuotas jau 25 kartą. Per dvi šventės dienas savo pasirodymus pristatė apie 40 Čekijos ir užsienio šalių kolektyvų. Renginiuose ir oficialiuose priėmimuose dalyvavo atstovai iš septynių šalių miestų partnerių: Lietuvos, Latvijos, Austrijos, Vokietijos, Slovakijos, Italijos, Baltarusijos.

Pirmąją dieną ignaliniečius Prachaticės miesto rotušėje priėmė meras Martin Maly ir mero pavaduotojas Jan Klimeš. Meras papasakojo apie miestą, pristatė savivaldybės veiklą, domėjosi Ignalinos naujienomis. Jis prisiminė paskutinę savo viešnagę Ignalinoje ir pasidžiaugė, kad buvęs meras Bronis Ropė dabar dirba Europos Parlamente. Nemažai kalbėta apie Prachaticės miestą, jo istoriją, šventės tradicijas, maloniai atsakyta į klausimus. 

Savo grožiu garsėjančioje Prachaticėje šiuo metu gyvena apie 12 tūkst. gyventojų (rajone – 52 tūkst.). Mieste yra 4 pagrindinės mokyklos, gimnazija, baseinas, keletas muziejų, nemažai viešbučių, restoranų, kavinių. Čia gausu turistų. Tarp kalnų išsidėstęs miestelis iškart sužavi savo senąja architektūra, jaukumu ir švara. Čia, kaip sakė meras, nedarbo lygis yra tik 3 proc., taigi dirba visi, kurie nori dirbti. Vidutinis atlyginimas – apie 1000 eurų (maždaug 28 tūkst. Čekijos kronų). Aplink miestą yra keletas gamyklų, daugiausia tai Vokietijos kapitalo įmonės. Kadangi Prachaticė netoli pasienio (iki Austrijos ir Vokietijos maždaug po 30 km), nemažai gyventojų dirba Vokietijoje, Austrijoje.

Meras sakė, kad Prachaticė – vienas seniausių miestų šalyje, o Europoje mažai išlikę tokių įspūdingų senamiesčių. Rašytiniuose šaltiniuose miestelis pirmą kartą paminėta 1320 m., o už dviejų kilometrų esanti Senosios Prachaticės gyvenvietė savo istoriją skaičiuoja nuo 1010 m. Miestas senovėje buvęs labai turtingas, nes pro jį ėjęs Čekijos karalystės kelias („Auksinis takelis“) į Vokietiją. Iš Prachaticės sandėlių buvo gabenama druska, vynas, medus… Miestelio gyventojai dabar gali didžiuotis garbingą senovę menančiais renesanso stiliaus pastatais, išlikusiais senojo miesto vartais, gynybine siena ir akmenimis grįsta gražiąja aikšte. Po susitikimo visu tuo galėjo pasigrožėti ir ignaliniečiai.

Tos pačios dienos vakarą oficiali delegacija, vadovaujama rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Donato Mačio, dar dalyvavo didžiojoje miesto salėje surengtame šventiniame mero priėmime. Į iškilmes buvo pakviesti ir kai kurie Čekijos parlamento nariai, ministrai, miestų, per kuriuos kadais ėjo „Auksinis takelis“ vadovai, kiti garbūs svečiai. Meras M. Maly pasakė sveikinimo kalbą, padėkojo atvykusiems į šventę bei įteikė atminimo dovanas. Įteikdamas rajono savivaldybės dovanas, delegacijos vadovas D. Mačys dėkojo už šiltą priėmimą, ilgametį bendradarbiavimą ir linkėjo Prachaticei sulaukti 100-ojo šventės jubiliejaus.

Pirmąją šventės dieną Ignalinos muzikos kolektyvo nariai dalyvavo mažojoje „Auksinio takelio“ eisenoje“. Užsienio šalių dainų ir šokių ansambliai žygiavo aplink miesto aikštę. Antrąją dieną visi šventės kolektyvai ir delegacijos su muzika ir dainomis ėjo senamiesčio gatvėmis. Jiems mojavo ir plojo džiugiai nusiteikę miestelėnai. Šią didžiąją, margaspalvę ir triukšmingą eiseną stebėjo tikrai daug žmonių. Mūsiškiai nešė Ignalinos vėliavą, mojavo Lietuvos vėliavėlėmis, dainavo lietuvių liaudies dainas. Nuotaika išties buvo pakili. Einant pro pagrindinę sceną, kiekvienas miestas ir kolektyvas buvo pristatomi, svečius sveikino Prachaticės meras.

Abi šventės dienas nuo ryto iki vėlaus vakaro miesto aikštėje ir dar keliose vietose vyko svečių pasirodymai, Čekijos meno kolektyvų ir garsių šiuolaikinių grupių koncertai. Skambėjo ir liaudies, ir roko muzika, buvo vaidinami senuosius laikus pristatantys muzikiniai spektakliai. Dieną visus linksmino vaikų ir jaunimo kolektyvai, grojo pučiamųjų ansambliai, vakare  šėlo jaunimas. Aikštėje šurmuliavo prekybininkų ir amatininkų mugė, na o čekiškas alus liejosi lyg iš gausybės rago. Šventę papuošė lazerių šou ir įspūdingi fejerverkai.

Ignaliniečiai koncertavo antrąją dieną. Pusės valandos pasirodymas buvo linksmas ir uždegantis. Tiesa, žiūrovus šiek tiek išbaidė prasidėjęs lietus, tačiau muzikantams nuotaikos tai nesugadino. Pasirodymą stebėjęs Latvijos ambasadorius Čekijoje Albertas Sarkanis, beje kalbantis lietuviškai,  pagyrė šaunią programą ir dainininkėms įteikė Lietuvos vėliavos spalvų dekoratyvinių gėlių, kurias nupirko čia pat mugėje.

Ignaliniečiais visą viešnagės laiką nuoširdžiai rūpinosi Prachaticės savivaldybės darbuotojas Jaroslavas Hais. Jis pasitiko ir išlydėjo, kartu žygiavo eisenoje, lydėjo į priėmimus ir ekskursijose. Pirmąją dieną visi pakviesti apžiūrėti miestą, jo gražųjį senamiestį, žydinčius skverus, užkopti ant uolų, pasigrožėti Prachaticės ir apylinkių panorama, kuri atsiveria nuo 1096 m aukščio Libin kalno. Ant šio kalno stovi 27 m bokštas, į jį užlipus vaizdai tiesiog užgniaužia kvapą: miškais žaliuojantys didesni ir mažesni kalnai, pakalnėse išsibarstę miesteliai ir kaimai. Rodos, matytum visą šalį…

Ignaliniečiai taip pat apsilankė apskrities greitosios medicinos pagalbos ir priešgaisrinės tarnybos centre. Įdomu tai, kad Čekijoje sėkmingai veikia savanoriška priešgaisrinė tarnyba, mieste yra 71 savanoris ugniagesys. Grupę lydėjęs Jaroslavas – taip pat savanoris ir tuo labai didžiuojasi.

Visus sužavėjo maždaug už 40 km Prachaticės esantis ir senąja architektūra garsėjantis miestas Česky Krumlov. Didžiausia jo įžymybė – įspūdinga pilis, kuri buvo pradėta statyti XIII a., o vėliau atskiros jos dalys statytos iki XVII a.  Dabar tai puikus, įvairius laikmečius ir architektūros stilius pristatantis didingas ansamblis, iškilęs aukštai ant kalvos ir matomas iš visų miesto vietų. Pilies arklidėse įrengta šiuolaikinė koncertų salė, o pakalnėje plyti gėlynais, fontanais ir krūmų labirintais išpuoštas sodas. Pilies aikštelėse įrengtos apžvalgos aikštelės, iš kurių gerai matomas visas senamiestis ir jį juosianti kalnų upė.

Prieš išvykstant, ignaliniečiai dar pakviesti pasigrožėti Čekijos sostine Praha. Nors laiko buvo nedaug, tačiau suspėta pereiti pagrindinėmis senamiesčio gatvėmis, garsiuoju Karolio tiltu, pamatyti didingąją Senamiesčio rotušę, aikštę, taip pat stebėti žymųjį Astronominį laikrodį ir kartu su šimtais smalsuolių išvysti judančių figūrėlių pasirodymą.  

Viešnagė Prachaticėje ir Čekijoje buvo tikrai įspūdinga. Ilga kelionė pirmyn ir atgal (keturios dienos su nakvynėmis Lenkijoje) atsipirko su kaupu, ypač tiems, kurie draugiškame mieste pabuvojo pirmąkart. Atsisveikindamas, Prachaticės meras M. Maly dėkojo už dalyvavimą šventėje ir sakė laukiantis susitikimo Ignalinoje. Kitais metais Ignalina švęs 150-ties metų jubiliejų, taigi šventėje bus kviečiami dalyvauti ir visi miestų partnerių atstovai. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje