Skip to content

Bus panaikintas roamingo mokestis

MI informacija

Latvijos pirmininkavimo ES Tarybai paskutinę dieną pasiektas susitarimas nuo 2017 m. birželio 15 d. panaikinti roamingo mokesčius ir atverti prieigą prie interneto visiems operatoriams. Šis sprendimas užtikrins galimybę Lietuvos piliečiams skambinti, siųsti žinutes, naudotis internetu iš bet kurios ES šalies į Lietuvą tais pačiais tarifais, kaip ir Lietuvoje. Sprendimas ypatingai svarbus ir apps‘ų kūrėjams bei kitiems skaitmeninėje rinkoje dirbantiems verslams.

„Roamingo mokesčių pokalbiams mobiliaisiais telefonais panaikinimas – puikus pavyzdys, kad Europos Parlamento sprendimai yra gerokai arčiau kasdienybės, nei daug kam atrodo! Po kelių metų atostogaudami Bulgarijoje ar Kipre, lietuviai galės gerokai pigiau bendrauti su artimaisiais. Praktiškai tai reiškia daug sutaupytų lėšų ir paprastesnį bendravimą būnant užsienyje. Taip pat šis sprendimas yra rinkos atvėrimas įvairių apps‘ų kūrėjams ir pardavėjams. O lietuviai čia kieti!“, – teigia A. Guoga. Pasak jo, šis sprendimas skatins paslaugų pardavėjus konkuruoti papildomomis paslaugomis, o ne vien tinklo „turėjimo“ faktu ir iš to vėl laimės vartotojas.

„ES nori būti vieninga rinka ir nori konkuruoti su pasaulio milžinėmis – JAV ir Kinija. Susiskirstymas į 28 skirtingus reguliavimo režimus Europos konkurencingumui tik kenkia. Žvelgiant iš verslo pozicijų, sunku suvokti, kodėl vieningoje ir vieną valiutą beveik visur turinčioje erdvėje, kurioje nėra sienų, staiga reikia mokėti žymiai daugiau už mobilų ryšį vos tik kirtus sieną. Jei mes norime vieningų sprendimų Europai, turi būti ir pasiektas pažangą skatinantis, o ne stabdantis vieningos rinkos, įskaitant telekomunikacijų rinką, lygis. Garsiai skatiname verslą peržengti sienas, plėstis, nes tik globaliai orientuoti sprendimai turi ateitį. Vieninga telekomunikacijų rinka rimtai prisidės prie šios plėtros ir Europos proveržio“, – papildė EP narys. Jo nuomone, kuo daugiau vartotojų ir kuo atviresnė rinka, tuo daugiau yra konkurencijos, dar daugiau geresnių paslaugų vartotojams.

Šis susitarimas dar turi būti patvirtintas valstybių narių. „Tikiuosi, kad Lietuvos Vyriausybė tinkamai atstovaus mūsų piliečių interesus ir nepasiduos telekomunkacijų lobistų spaudimui, balsuojant dėl šio sprendimo“, – lūkesčius išsakė A. Guoga.

Be šių priemonių, 2016 m. bus peržiūrėtos ES telekomunikacijų taisyklės. Po šios reformos bus taikomas veiksmingesnis ES lygmens spektro koordinavimas. Tinkamų sąlygų kūrimas skaitmeniniams tinklams ir paslaugoms yra esminis EK bendros skaitmeninės rinkos plano tikslas.

Nuo 2007 m., kai ES ėmėsi veiksmų, tarptinklinio ryšio mokesčiai už skambučius, trumpąsias žinutes ir duomenų siuntimą sumažėjo daugiau kaip 80 proc. Duomenų perdavimas tarptinkliniu ryšiu dabar pigesnis 91 proc, palyginti su 2007 m. Duomenų perdavimo tarptinkliniu ryšiu rinka išaugo 630 proc. Nuo 2016 m. tarptinklinio ryšio mokesčiai toliau mažės, o nuo 2017 m. birželio 15 d. jie nebebus taikomi.

 

Viršutinės kainų ribos eurais (be PVM) skambučiams, SMS žinutėms ir duomenų atsisiuntimui:

 

 

2012-07-01

 

2013-07-01

2014-07-01

2016-07-01

Telefono skambutis/minutė

0,29

0,24

0,19

0,05

Trumpoji žinutė

0,09

 

0,08

0,06

0,02

Duomenų atsisiuntimas ar naršymas/MB

 

0,70

 

0,45

 

0,20

 

0,05

EK atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyrius 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje