Skip to content

Daugėliškyje atsirado satanistų?..

Ar Jums dažnai tenka matyti nukryžiuotąjį, apverstą žemyn galva? Normaliam žmogui tai neturėtų būti pažįstamas vaizdas. Nebent… Daugėliškio miestelio kapinėse ant centrinio kryžiaus. Pamačius nulaužtomis rankomis (vinys gražiai ištrauktos) nukryžiuotąjį ant kryžiaus ir apverstą aukštyn kojomis, išties nejauku pasidarė.

Kun. Jonas Kardelis iš pradžių niekaip negalėjo tuo patikėti, tačiau patvirtino, kad taip būti tikrai negali. Akivaizdu, kad taip nepagarbiai ir niekingai kažkas „juokauja“, tačiau net ir juokams turėtų būti ribos.

Turbūt didžioji dalis vyresniosios kartos, kuri „negyvena“ internete, net nėra girdėję apie daugelį iškrypimo ar nukrypimo nuo vadinamos normos atvejų. Tiesa, visiškoje nežinioje jiems neleidžia būti TV, tačiau ir ten informacija tai vienų, tai kitų yra cenzūruojama. O štai mūsų jaunoji karta, tuo metu, kai tėvai skendi „savuose džiaugsmuose“, naktimis eina ieškoti savo gyvenimo tiesiųjų. Iš pradžių internete, paskui – draugų būryje, o tada jau – visas liguistas fantazijas perkeldami į realybę. Bręstantys paaugliai – maištautojai, tačiau, pasak kun. Jono Kardelio, atsitinka, deja, taip, kad žmonės išauga, bet paaugliai juose tebelieka gyventi amžinai. Gal kaltas per anksti pradėtas vartoti alkoholis, kuris stabdo protinį ir moralinį vystymąsi?

Galima būtų manyti, kad tai visai netyčia galėjo atsitikti dėl oro permainų ir metų laikų kaitos, kur galutinį tašką padėjo vėjas. Juk visi žinome, kad laikas viską keičia. Sakykim, vienu metu vėjas ištraukė abi vinis, laikiusius nukryžiuotojo rankas, abi jas nulaužė ties kūnu ir tada apsuko nukryžiuotąjį gražiai tiesiai aukštyn kojomis. Sakykim. Sakykim, kad taip padarė vėjas, nieko nežinodamas apie satanistinius ženklus. Bet ar tikrai vėjas galėjo nukryžiuoti (už letenų vinimis prikalti) gyvą katytę prie tilto ir išbadyti jai akis? Šios itin žiaurios egzekucijos pasekmes Mokyklos gatvėje, šalia tilto, išgirdo ir rado vieną rytą (ne naujas įvykis) į darbą ėjusi vienos institucijos darbuotoja, atpažinusi savo augintinę. Sakysite, kad tai taip pat padarė vėjas?

Riba tarp atsitiktinumo ir rimto pavojaus signalo yra labai sunkiai apčiuopiama. Nerimą kelia ir vienas, ir kitas atvejis, nes abu jie liudija apie satanizmo ženklus, ir nesvarbu, kad tai greičiausiai „pseudo“ satanistų darbas, kurie yra ne kas kitas, o kriminalinės pakraipos imitatoriai.

Daugiau apie satanizmą sutiko papasakoti kun. J. Kardelis: „Satanizme apverstas kryžius ar nukryžiuotasis – išties naudojamas. Čia jis reiškia aukštyn kojomis apverstą gėrį, išvirkščią dorovę, paneigtą tiesą. Kadangi pati šėtono sąvoka, kilusi iš Biblijos, reiškia prieštarautoją Dievui, tai visos vertybės, kurias krikščionybė (ir – ne tik ji) įkūnija Dieve, šėtonui ir jo garbintojams įgauna išvirkščią prasmę. Pamišimas tampa jų išmintimi, bjaurastis – grožiu, nuodėmė – dorybe, blogis – gėriu. Tam tikrose satanistinėse apeigose išreiškiamos tokios satanistų vertybės, kaip žiaurumas, paleistuvystė.

Satanizmas ir jo pasekėjai visais laikais visuomenėje keldavo įvairiausių diskusijų. Ar šis judėjimas gali būti vadinamas religiniu? Galbūt tai daugiau kriminalinio pasaulio gyvenimo dalis, tik prisidengianti religijos vardu. Kas yra jo pasekėjai – ar tik eiliniai nusikaltėliai, o gal nuoširdžiai tikintys asmenys? Tenka pripažinti, jog satanizmas buvo ir iki mūsų dienų išlieka visuomenės religinio gyvenimo pogrindyje, tam tikroje jo paraštėje, ir dėl šios priežasties tampa dar sunkiau apibūdinamas.

Jaunimo satanistinėse grupėse dažnai imituojamos satanistų apeigos, kurių metu gali vykti seksualinės orgijos, niekinami krikščioniški simboliai bei, kas visai nebūdinga suaugusiųjų grupėms – aukojami gyvūnai. Visi šie veiksmai dažniausiai atliekami skambant šiuolaikinei, šėtoną garbinančiai, muzikai, apsvaigus nuo alkoholio ar narkotikų. Kartais tokie jaunuoliai savo pažiūras atskleidžia paišydami graffiti, kur galima matyti ne vien satanistų, tačiau gana dažnai ir nacistų simbolių. Kiek man teko aiškintis ir domėtis, tai dažniausiai tokios grupės vertinamos kaip nepasitenkinimo arba neprisitaikymo prie visuomenėje egzistuojančių normų išraiška arba tiesiog būsena, iš kurios palengva išaugama. Labai tikiuosi, kas mūsų šitie „chuliganai“ išaugs, tačiau drausminti ir aiškinti, kalbėtis tiesiog būtina“.

Panašu, kad darbo, pradedant kiekviena šeima ir baigiant policija, turės visi. Apie tai informuotas ir N. Daugėliškio seniūnas Juozas Paukštė, kuris tiesiog nustėro, išgirdęs apie tai, kas vyksta jo valdose ir prisipažino, kad per darbų galybes nebeturįs laiko pakelti akių. „Toks jausmas, kad manęs kurį laiką nebuvo Daugėliškyje. Nieko apie tai nežinau. Tiesa, lankausi kapinėse, bet vis apžiūriu žemę ir lekiu toliau, o į viršų akių taip ir nepakeliu. Pats gyvenimas verčia pakelti akis į Dangų“, – svarsto sunerimęs seniūnas J. Paukštė.

Nuo redaktoriaus. Šiuo reiškiniu, kol jis dar nesubujojo, turėtų susidomėti policija. Juk ir satanistiniai „pokštai“, ir katės nukryžiavimas (žiaurus elgesys su gyvūnais) yra įvertinti ir Baudžiamajame kodekse.

Autorės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje