Skip to content

Sukame link rudens

Į antrą kalendorinę pusę persiritusi vasara vis spartesniais tempais juda link rudenio. Itin tai jaučiasi vakarop, kai būna apniukęs dangus ar lynoja. Gražiausias vasaros laikas jau praėjo, kad ir kokie dar bebūtų orai. Visos svarbiausios šventės jau bemaž atšoktos, liko dar tik Oninės, Žolinė ir lauksime rudenio. Kaip ir buvo nuo pavasario pradžios, orai bangavo ir dabar tebebanguoja. Vieną kitą gražią dieną tuoj keičia staigiai krintanti temperatūra. Sinoptikai žada gražų rugpjūtį. Na, turėtų per visą kalendorinę vasarą nors vienas mėnuo ar bent pora savaičių būti gražesnių ir pastovesnių. Kol mes vis laukėme tikros vasaros, kituose kraštuose – Indijoje, Arabijos pusiasalio šalyse – karščiai siekė mums sunkiai  įsivaizduojamas aukštumas – iki  50 laipsnių.

Kokias gėrybes dalina mūsų krašto vasara? Jau baigiasi braškių derėjimas, užaugo ankstyvosios bulvės, prinoko juodieji ir raudonieji serbentai, trešnės, vyšnios. Dabar pats geriausias laikas veisti naujus braškynus. Tik bėda, kad dar silpni ūsai. Aš daug metų braškes dauginu sveikų derlingų krūmelių dalijimu. Bulvėms nuo kolorado geriausia priemonė yra insekticidas Actara bet jo įsigijimas ribojamas, nes labai kenkia bitėms, kamanėms. Gamtoje kolorado vabalai nedaug natūralių priešų turi: mėgsta juos tik fazanai ir rupūžės. Jau reikėjo bulves nupurkšti nuo maro. Populiariausias purškalas – Infinito. Na, o nukasus bulves dar galima sėti ropes, daikonus, juoduosius ridikus arba baltąsias garstyčias žaliajai trąšai. Braškes po bulvių auginti nepatariama. Šiemet juodieji serbentai labai nukentėjo nuo miltligės, todėl po derliaus reikia nupurkšti Topaz purškalu. Beveik visų veislių obelys šiemet po pernykščių rekordinių metų poilsiauja. Užtat gana gerą derlių žada kriaušės, jei tik puvinys joms labai nepakenks. Taigi liepa darže, sode ir gėlyne  žemės gėrybių mylėtojams neduoda atsipūsti, darbų begalė.

Na, o kas gero gamtoje? Pirmiausia miškai knibžda nuo uogautojų, grybautojų antplūdžio. Baigėsi neblogas žemuogių  sezonas. Prinoko mėlynės tik ne visur gerai užderėjo, pakenkė gana sausas birželis. Daugelyje vietų uogos smulkios. Ta pati situacija ir su miško avietėmis. Vis dažniau lietums lyjant, gausiau pradeda dygti voveraitės. Pernai labai gerai derėjo lazdynai ir šiemet turėtų būti neblogas riešutų derlius. Taigi miško gėrybių rinkėjams yra galimybė ne tik sukaupti atsargų žiemai, bet ir užsidirbti pinigėlių, nes supirkėjai už miško gėrybes siūlo gana geras kainas.

Visi gyvūnai užaugino jauniklius, o kai kurie jau ir antras vadas (strazdai, kielės) suspėjo išperinti. Tik čiurliai dar tebeaugina jauniklius, kurie tuoj paliks lizdus, o rugpjūčio pirmomis dienomis – ir savo gimtąsias vietas. Giesmių beveik nebeliko, tik retkarčiais dar pilkoji pečialinda, karetaitė užtraukia savo giesmes. Dar galima išgirsti volungės švilpavimą, bet dažniau išgirsti jos katės kniauksėjimą primenantį balsą. Kadangi gamtoje daug jauniklių, tai plėšrūnams daug gana lengvai pasiekiamo maisto. Suopiams, vanagams, lingėms ir vilkų, lapių jaunikliams dabar sotus metas. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje