Skip to content

Melo trumpos kojos

MI informacija

Skubios pagalbos numeris 112 skirtas skambinti tada, kai staiga iškyla reali grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ar turtui.  Šiuo numeriu pasiekiamas Bendrasis pagalbos centras, kuris pagal poreikį informuoja greitąją medicinos pagalbą, policiją ar priešgaisrinę gelbėjimo tarnybą. Deja, atsiranda asmenų, kurie iš neturėjimo ką veikti nutaria pasilinksminti ir iškviečia specialiąsias tarnybas į menamą įvykį. Melagingi iškvietimai, kai tiesiog pramogaujama ir pavojingai gaišinami pareigūnai, yra nepateisinami, tai nusikalstama veikla.

Melagingas priešgaisrinės apsaugos, policijos, greitosios medicinos pagalbos ir kitų specialiųjų tarnybų iškvietimas pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą (ATPK) užtraukia baudą nuo 86 iki 173 eurų arba administracinį areštą iki 30 parų. Skambinimas pagalbos telefono numeriais, žinant, kad nėra pagalbos poreikio, užtraukia įspėjimą arba baudą nuo 86 iki 144 eurų arba administracinį areštą nuo 15 iki 30 parų. Jei pranešimas sukelia sunkesnių padarinių, galima baudžiamoji atsakomybė pagal Baudžiamojo kodekso 285 str. (Melagingas pranešimas apie visuomenei gresiantį pavojų ar ištikusią nelaimę), kuris numato baudą arba areštą, arba laisvės atėmimą iki 2 metų.

Melagingo iškvietimo kaina bet kokia prasme yra labai aukšta. Melagingi pranešimai užima telefono linijas ir neleidžia prisiskambinti tiems, kuriems iš tikrųjų reikalinga pagalba. Specialiosios tarnybos privalo reaguoti į bet kokį pranešimą apie nelaimę ir tik pagal faktą, atvykus į iškvietimo vietą, galima nustatyti ar pranešimas buvo melagingas.

Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiams gelbėtojams kartais taip pat be reikalo tenka skubėti į netikrus gaisrus. Šiemet gegužės 15 d. viena rajono gyventoja sugalvojo papokštauti ir melagingai pranešė, jog vienoje rajono gyvenvietėje tariamai dega dviejų aukštų mūrinis namas. Kaip įprasta tokiais atvejais, buvo iš karto išsiųsti trys gaisriniai automobiliai. Tačiau į įvykio vietą nuvykę ugniagesiai gelbėtojai jokio gaisro nerado. Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio pareigūnai „pokštininkę“ netrukus išsiaiškino. Nustačius visas įvykio aplinkybes, šiai rajono gyventojai Ignalinos rajono apylinkės teismas pagal ATPK 186 str. skyrė 86 eurų baudą bei dar 18,66 Eur ši pažeidėja turėjo atlyginti Ignalinos priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai už kuro nuostolius, patirtus dėl iškvietimo.

Gyvename šiuolaikinių technologijų pasaulyje ir surasti tą, kuris melagingai iškvietė specialiąsias tarnybas, nesunku. Labai maža tikimybė, kad teisingumo ranka jūsų nepasieks ir atsakomybės pavyks išvengti.

Primename, kad pagalbos telefonu reikia skambinti tik tada, kai staiga iškyla grėsmė gyvybei, sveikatai, saugumui, aplinkai ir turtui ir kai pagalbos tarnybos turi nedelsdamos atvykti į nelaimės vietą ir suteikti skubią pagalbą!

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje