Skip to content

Derliaus dorojimo metas

Bėga paskutinės kalendorinės vasaros dienos, o šilti, malonūs vasariški orai mus tebelepina. Net didžiausi optimistai negalėjo patikėti, kad toks bus rugpjūtis. Juolab prisiminus pavasario ir vasaros (birželio-liepos) orus, kai džiaugėmės tik viena kita gražia diena. Prisiminiau liepos vidury rašytame „Sodybos“ skyrelyje, kad rugpjūtyje gražių orų galima tikėtis bent dvi savaites. Pamąstymai išsipildė su kaupu. Dvi pirmąsias  savaites turėjome neišpasakytus karščius, o kitos likusios savaitės, atrodo, nesugadins mums nuotaikos. Reikia džiaugtis, kad tie dviejų savaičių karščiai užklupo ne birželyje ar liepoje, o rugpjūčio pradžioje. Antraip temperatūra būtų siekusi virš 40 laipsnių, būtų lydęsi ne tik asfaltas ir mašinų detalės, bet, ko gero, ir tornado būtume sulaukę. Beje, sunku patikėti, bet ir kalendorinei rudens pradžiai sinoptikai prognozuoja gerus orus.

Kadangi vasara buvo nestandartinė, tai ir daugumai kultūroms ji buvo skirtinga: vienoms buvo palankios sąlygos, o kitoms – ne itin. Bet taip būna visuomet: kokie bebūtų metai, visiems augalams idealių sąlygų nebūna. Bent prabėgom peržiūrėkim, kas gerai šiemet derėjo. Tai braškės, agurkai, cukinijos, moliūgai, morkos, gal kiek prasčiau juodieji serbentai, gerą derlių žada remontantinės avietės, jei sugebėsime jas palieti iki lietaus. Lazdynai, graikiniai riešutmedžiai irgi su neblogu riešutų derliumi. Prastą obuolių derlių gal kompensuos kriaušės. Grūdinių kultūrų augintojai irgi nesiskundžia prikuliamu derliumi, tik kokybė kiek prastesnė dėl sausros.

Na, o gamtos gėrybių mylėtojams, kurie naudojasi, ką gamta, nepridėjus savo triūso, užaugina, irgi negali skųstis šia vasara. Gausus buvo žemuogių, mėlynių, aviečių, spanguolių derlius. Gausu bruknių, kurios jau prisirpusios. Šiemet gal liūdniausia grybautojams, ypač prisiminus praėjusius metus, kai baravykus rovėm šimtais. Mažai kas betiki, kad šiemet dar bus grybų, nes reikia labai gausaus lietaus, kad po tokios sausros grybiena atsigautų.

Gamtoje kasdien vis labiau jaučiasi rudens alsavimas. Karšti rugpjūčio orai paspartino medžių lapų geltimą ir kritimą .Jau seniai negieda sparnuočiai, išskrido čiurliai, net gandrai į tolimą kelionę šiemet išsiruošė anksčiau, nei kasmet. Jau apie rugpjūčio 18–20 d. gandrų beveik neliko. Dar kiek ilgiau užsibus langinės ir šelmeninės kregždutės. Dabar gera gamtoje, nes nebepuola įkyrus vabzdžiai, tik erkių reikia pasisaugoti – jos aktyvios būna dar ir spalyje. Miškuose atsargiai elkimės su ugnimi, mūsų rajone jau paskelbtas aukščiausio gaisringumo pavojus. Gėrėkimės gelstančiais medžių lapais, žiemai besiruošiančia gamta, jos tyla, ir galvokime, kokius darbus dar turėsime padaryti šį rudenį.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje