Skip to content

Kai mišką užstoja medžiai

Vargu ar rastum žmogų, kuriam viskas visada būtų puiku ir niekas jo neerzintų, jam netrukdytų. Skirtumas tik tas, kad mūsų nepasitenkinimo priežastys yra kardinaliai skirtingos. Vienus džiugina šviečianti saulė, kitus ta pati saulė erzina. Regis, panaši situacija susiklostė ir tarp Vasario 16-osios gatvės 35-ojo namo gyventojų bei jų kaimynų – UAB „Ignalinos šilumos tinklai“. Savo „trigrašio“ šįkart nekišame, tiesiog pateikiame abiejų pusių argumentus ir svarstymus.

Gyventojų nuomonė

Į redakciją skambinusi ponia L. labai piktinosi dėl, jos manymu, minėtų kaimynų savivalės. „Jūs tik pažiūrėkite, kas pas mus vyksta. Visiškai suįžūlėjo Šilumos tinklai. Išpjovė medžius – obelį, liepė patraukti automobilius, mat, pro mūsų bendrą kiemą nuo šiol važinės vilkikai (furos). Jie juk turi didžiulį savo kiemą ir įvažiavimą. Kas jiems trukdo sukiotis ir važinėti pro ten? Pastatė svarstykles kone po langais. Mes ir taip jau kenčiame nuo to triukšmo, o dabar kas bus. Kai jos išsikrauna ir pasikrauna, net langai namuose „darda“. Kažkodėl mums, kaip gyvenantiems kone pramoniniame rajone, jokių kompensacijų nemoka. Mes čia gyvenam daug anksčiau, nei buvo pastatyta katilinė, tačiau su mumis niekas nesiskaito, mūsų nuomonės niekas neklausia. Ar galima taip elgtis?“, – klausė ir piktinosi ponia L.

„Kaimynų“ pozicija

UAB „Ignalinos šilumos tinklai“ gen. direktorius Mindaugas Lapėnas visai nenustebo savo kabinete pamatęs žurnalistus. „Nenustebinote manęs. Ir jau  žinau dėl ko atėjote. Mes jau ne sykį bendravome su to namo gyventojais šiuo klausimu. Tačiau jie mūsų nenori suprasti. Iš esmės problemos čia nėra. Katilinė pastatyta 1999 m. ir visą laiką tuo įvažiavimu ir išvažiavimu mes naudojomės. Tik gal rečiau. Tad jokios naujovės, kurią reikėtų kažkaip išskirtinai derinti su gyventojais, taip pat nėra. Naujovė tik ta, kad mes pagal Energetikos ministerijos reikalavimus  įsirengėme svarstykles sverti biokurui. Tad vilkikas atvažiuoja, pasisveria, išsikrauna ir vėl pasisveria išvažiuodamas. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad anksčiau, iki katilinės modernizavimo ir daugiabučių renovacijos, per parą sunaudodavome 6 vilkikų atvežtą kurą, o dabar tereikia 1,5. Ir jei anksčiau vilkikai galėdavo atvažiuoti visą parą bet kuriuo metu, tai dabar jie važiuoja tik darbo dienomis ir darbo valdomis (nuo 7 iki 16 val.).

Dėl kompensacijos už triukšmą. Šilumos tinklai jau tris kartus kvietė specialistus iš Visuomenės sveikatos centro, kad ištirtų triukšmo lygį. Buvo specialistai iš Ignalinos, Visagino ir Vilniaus. Triukšmo lygis neviršija leistinų normų. Kas keisčiausia, specialistų teigimu, didžiausias triukšmas jiems sklinda nuo šalia esančios gatvės, tačiau to nenorima pripažinti. Jei gyventojai pageidauja, mes galime dar ir ketvirtąkart pakviesti specialistus ir drauge visi dalyvauti tuose matavimuose. 

Kalbant apie iškirstus medžius, tai, sakyčiau, labai jau aštriai pasisakyta. Kai vykdėme bandomąjį vilkiko, kuris su priekaba siekia 20 m ilgį, važiavimą, pastebėjome, kad dėl kyšančių medžių šakų subraižyta automobilio priekaba ir nusukioti veidrodėliai, kurie gali ir nulūžti. Todėl, pasikvietęs seniūną Valentiną Rumbutį, pasiderinau, ką daryti. Buvo nuspręsta, kad reikia nupjauti kelias ąžuolo šakas ir visiškai nupjauti obelaitę, kuri užgulusi važiuojamąją dalį apie 2 m. Taip ir buvo padaryta. Aš siūliau poniai L. pasakyti, kokios veislės medelio ji norinti ir aš asmeniškai jai nupirkčiau tą obelaitę. Aš, kaip vadovas, visiškai nenoriu jokių konfliktų, tačiau žmonės patys kaip įmanydami provokuoja. Pagal šilumos tinklų apsaugos zonos reikalavimus, į abi puses po 3 m nuo šilumos trasos negali augti jokia augmenija ir negali būti vykdomi žemės darbai sunkiąja technika. Mes turime teisę pareikalauti, kad būtų iškirsti beveik visi tame kieme augantys medžiai, bet juk to nedarome, kol nėra būtinybės, suprasdami gyventojų norą šalia namo turėti augalų. Jei žmogaus tikslas rasti kompromisą, visada jį rasi, jei tiesiog norima prieštarauti dėl prieštaravimo – jokios sąlygos netenkins“, – komentuoja Mindaugas Lapėnas.

Autorės nuotr. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje