Skip to content

Badavimas padeda atsikratyti net senų ligų

MI informacija

Apie vienos paros badavimą

Apie 24 val. arba vienos paros badavimą nemažai rašė amerikiečių sveiko gyvenimo būdo ir badavimų praktikas bei pradininkas, dietologas, knygų autorius Polis Bregas (1895–1976), tokį badą praktikuoja katalikų religija, skatinant atsisakyti maisto penktadieniais. Tai pats paprasčiausias ir mažiausiai pastangų reikalaujantis organizmo išvalymo būdas, prieinamas beveik visiems suaugusiems, sveikos psichikos žmonėms. Ir netgi sergant neurozėmis, kai nervų sistemos sutrikimai pasireiškia jautrumu, dirglumu, darbingumo sumažėjimu, jėgų trūkumu, patartina pirmiausia pabadauti ir sureguliuoti mitybą. Įspūdingiausia tai, kad išsekę, paliegę gyvūnai, po kelių savaičių bado pajėgia sugrįžti naujam gyvenimui.

Tą parą (visiškai nesvarbu, kokia tai savaitės diena, galima rinktis sau patogiausią dieną), kai atsisakoma maisto, gerti patartina tik vandenį, vandenį su citrina arba žolelių arbatą su medumi. Valgyti negalima, nors visgi kažkokią išimtį veikiausiai galima padaryti, jei itin norisi (šiek tiek duonos, šiek tiek sėklų, kefyro stiklinę ar pan.). Jei tai savaitgalis, patartina atsisakyti aktyvios fizinės veiklos, problemų sprendimo, sąmonė turi pailsėti. Geriausia yra gulėti, atsipalaiduoti ir netgi pamiegoti, paskaityti. Kažkuriuo metu įmanoma bloga savijauta, kažkokie skausmai – geriausiai tai ištverti lovoje. Tačiau galima badauti ir paprastą darbo dieną, tiesiog nekreipiant dėmesio į tai, kad badaujate, viską atliekant kaip įprastai.

Apie tai, kad badaujate, su artimaisiais galite ir nekalbėti, nesidalinti patirtimi – tai individualus ir itin asmeniškas dalykas, nors pasakyti, kad badaujate, galima. Tačiau, jei jie ragins visgi užkąsti, tai blaškys mintis.

Dėl žarnyno patartina nesijaudinti – jam nieko blogo nenutiks. Nors gali šis tas pasireikšti (pvz., kietėja viduriai). Praėjus 24 val., pirmas patiekalas turi būti šviežios daržovės, antras – virtos. Ir tik po to galima valgyti kažką kitą: mėsą, žuvį, riešutus ir pan. Sergant neurozėmis, gyvulinių produktų patariama atsisakyti visiškai, valgyti tik šviežias daržoves ir vaisius, tačiau jei be mėsos sunku, galima ją vartoti. Negalima sukelti organizmui didelių stresų.

Badaujant ilgiau, patariama netgi išvykti į nuošalią vietovę, miško trobelę, kur galima likti vienam su savo kūnu ir protu akis į akį.

Kiti badavimo ciklai yra 3 paros ir 7–10 parų. Polis Bregas badauja 4 kartus po 7–10 dienų per metus, taip pat badauja kartą per savaitę – 24 val. Iš viso – 75 dienas per metus.

Ilgiausias badavimo tarpsnis yra 40 parų, tiek badaujant pagydomos labai sunkios, chroniškos ligos, itin prašviesėja žmogaus sąmonė, atsinaujina visos fizinio kūno struktūros. 40 parų badavo Lietuvos vegetarų draugijos pirmininkė, chemijos mokslų docentė Ksavera Vaištarienė ir išsigydė nuo reumatoidinio artrito, kuris medicinos praktikoje beveik nepagydomas. 40 parų, pasak Biblijos, badavo Kristus.

Apie savo praktikas

Aš ilgiausiai esu badavusi apie 10–14 parų, bet ne visiškai be maisto, šiek tiek valgydavau – kelis kąsnius kažkokio paprasto maisto. Po parą badauju dažnai, kartą – du per savaitę, kartais pavyksta po 2–3 paras. Dabar badauju musulmonų ramadano pricipu – nevalgau ir negeriu iki 17 val. ir šį tą užkandu tik tarp 17–18 val.

Didelių skausmų, nuotaikos svyravimų beveik nebūna (pradžioje nuotaikos svyruodavo labiau), badaujasi gana lengvai, paprastai, savijauta būna gana stabili, gera, mintys šviesėja, energijos ne tik ne mažiau, bet jos randasi daugiau. Ima ryškėti dvasinis sielos pavidalas (Vydūnas), t. y. ryškesnės tampa akys, dvasios ir kūno ryšys aiškesnis, paprastesnis. Aš šiek tiek linkusi persivalgyti ir įprastai valgau gan gausiai. Taip valgo vaikai ir nebrandūs žmonės, kurie dar nepajėgia suvokti saiko, nevaldo psichikos ir emocijų.

Badavimas padeda ugdyti kantrybę, mažinti porcijas ir kiekius – pakeičiau puodelius į mažesnius, geriu ir valgau pusę to, kiek valgydavau. Jau pajėgiu atsisakyti. Dar visiškai neišgijau (turiu itin įsisenėjusių odos infekcijų, mane vis dar beria, ne visai sveika kraujotaka, ne visai sveikas ir stuburas), bet jaučiuosi geriau. Kartais jaučiuosi sveika.

Badaujant nurimsta net danties skausmai (reikia 1–3 parų beveik sauso badavimo, t. y. gerti taip pat kuo mažiau). Sausas badas yra pats efektyviausias, jis trigubai efektyvesnis nei badavimas geriant.

Manau, žmogus intuityviai gana gerai nujaučia, kokia dieta, koks mitybos principas jam labiausiai tinka. Būtų svarbu, kad jis sąmoningai suvoktų, ką ir kiek valgo ir kad lygiai taip pat sąmoningai rinktųsi aktyvų judesį, mankštą, elementarų buitinį „sportą“. Labai padeda gan griežta dienotvarkė, rytinė mankšta kasdien, tam tikri sveiki įpročiai.

Kiek aš suvokiu save, jau nesu tradicinė žemdirbė, nedirbu itin sunkių fizinių darbų, todėl ir maitintis turėčiau paprasčiau, – ne kaip lietuvė valstietė, o kaip šiuolaikinis miesto žmogus. Tačiau aktyvus gyvenimo būdas šiuolaikiniam žmogui yra būtinas, jei jis nori būti sveikas. Jis turi atkurti ryšį su žeme, su gamta, mokytis iš jos, mokytis kvėpuoti, būti saikingu ir pan. Taip teigia lektorius, sveikatos filosofas ir sveiko gyvenimo būdo praktikas Juozas Dapšauskas ir kiti.

xxx

Lieknėjimo principai

* Per savaitę galima numesti ne daugiau nei 0,5 kg, per mėnesį – 2 kg, greičiau lieknėti yra nesveika.

* Maksimaliai išnaudoti maisto produktų kokybę ir įvairovę: rinktis liesus, pilno grūdo produktus, mažas porcijas (sviesto ir kitų būtinų ir vartojamų gyvulinių riebių produktų), iš maisto išspausti ir paimti tik tai, kas geriausia.

* Automatiškai rinktis ne saldumynus (kai grįžti labai išalkęs), o ką nors sveiko (pvz., duonos su grūdais riekę, džiovintus vaisius), t. y. valdyti alkį.

* Saugoti raumenų masę, užsiimti tuo, kas patinka ir sveika kūnui: joga, šokiai, tempti raumenis, mankštintis, mankšta turi trukti 30–60 min.

* Gilintis į detales ir analizuoti mitybos nesėkmes, stengtis suvokti asmeninius mitybos ypatumus, išmokti maitintis paprastai, sveikai, asketiškai, saikingai – maistas turi tarnauti kūnui, neturi varginti.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje