Skip to content

25-eri metai Tėvynės labui

Penktadienį policija šventė Angelų sargų dieną, kuri yra ir policijos profesinė šventė. Šiemet dabartinei Lietuvos policijai jubiliejiniai metai – jai 25-eri. 1990 m. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, beveik nuo nulio teko kurti ir policiją. Per ketvirtį amžiaus milicijos virsmas į policiją – akivaizdus. Pasikeitė ne tik pavadinimas. Policija tapo šiuolaikiška, moderni, europietiška. Tik pareigūnų algos, kaip atsiųstame sveikinime pastebėjo policijos generalinis komisaras Linas Pernavas, dar toli nuo kolegų algų Europoje. Ignalinos policija savo profesinę šventę minėjo diena anksčiau – ketvirtadienį.

Ryte laisvi nuo tarnybos pareigūnai susirinko Ignalinos bažnyčioje. Šv. Mišias už policiją, pareigūnų šeimas aukojo parapijos klebonas, dekanas kun. Vidas Smagurauskas, jam padėjo kunigai Valentinas Dulko ir Jonas Kardelis. Nenusižengta ir tradicijai šią dieną Ginučių kapinėse aplankyti 1935 m. vasarį, sulaikant nusikaltėlius, žuvusio policininko Vinco Žilėno kapą. Prie paminklo stovėjo ginkluota sargyba, renginio vedėja Anastazija Šimkūnienė jaunus policininkus supažindino su V. Žilėno biografija ir žūties aplinkybėmis.

Antroji šventės dalis – oficialus minėjimas – vyko Barbekiu kavinėje. Pasveikinti pareigūnų atvyko gausus būrys svečių: rajono meras Henrikas Šiaudinis, savivaldybės administracijos direktorius Vidas Kreivėnas, europarlamentaro Bronio Ropės padėjėja Ona Zaleckienė, VSAT Ignalinos rinktinės vado pavaduotojas Leonardas Lukauskas, Ignalinos PGT viršininkas Anatolijus Ostrouchas, Kultūros ir sporto centro vadovai Darginas Mikėnas ir Danutė Lisauskienė, seniūnai Valentinas Rumbutis ir Jonas Polito, kiti svečiai.

Sveikindamas su švente savo kolektyvą, rajono policijos viršininkas Dainius Šidlauskas džiaugėsi, kad salėje yra žmonių, kūrusių Ignalinos policiją. Tai buvę komisarai Algimantas Šidlauskas ir Artūras Kacevičius, kuriems ir teko visi reorganizacijos sunkumai po 1990 m. Dalyvavo ir dar anksčiau komisaru dirbęs Kazimieras Medzeliauskas. „Policija, kaip gyvenimas ir pasaulis, keitėsi. Keitėsi struktūra, darbo sąlygos, mąstysena, tikslai ir uždaviniai. Šį gruodį įsikelsime į renovuotą mūsų pastatą, kuriame sąlygos bus dar geresnės. Turėsime sporto salę ir pareigūnų poilsio kambarius, ko anksčiau nebuvo. Įvyko kriminalinės policijos reforma, perpus sumažėjo darbuotojų, tačiau tai pasiteisino. Nusikaltimų ištyrimas didesnis nei 80 proc. Jis aukščiausias Utenos apskrityje ir vienas aukščiausių Lietuvoje. Dėkingas tiems kolegoms, kurie buvo drąsūs ir atviri reformoms, nestokojo minčių, idėjų ir optimizmo. Ačiū jums, aš jumis didžiuojuosi. Dėkoju jums už pasiaukojimą, pasišventimą profesijai“, – sakė D. Šidlauskas.

Buvęs komisaras A. Šidlauskas, dirbęs pereinamuoju laikotarpiu, prisiminė labiausiai atmintin įstrigusius įvykius. „Įsiminė policijos depolitizacija, kai atsikratėme partinės naštos ir nereikėjo daugiau vaikščioti į rajkomą. Tuomet, įskaitant ir Visaginą, rajono policijoje dirbo apie 200 darbuotojų. Su nerimu laukėme priesaikos Lietuvai, kurią po reorganizacijos turėjo priimti visi pareigūnai. Naujas iššūkis buvo M. Gorbačiovo įsakas nuginkluoti medžiotojus ir sporto organizacijas, o ginklus perduoti SSRS struktūroms. Tuomet labai daug protingų sprendimų priėmė tuometis vidaus reikalų ministras Marijonas Misiukonis. Jo neoficialiu nurodymu surinktų ginklų neatidavėme, juos paslėpėme, o vėliau grąžinome savininkams“, – prisiminė buvęs komisaras.

A. Kacevičiui teko ramesnis metas, nes politinė situacija jau buvo nurimusi. „Policijai vadovavau 16 metų. Man įsiminė, kai teko dalyvauti Lietuvoje besilankiusio popiežiaus Jono Pauliaus II apsaugoje. Iš užmaršties prikėlėme tarpukario Ginučių policininko V. Žilėno atminimą, kuris gerbiamas iki šiol, kūrėme kitas naujas tradicijas“, – sakė A. Kacevičius.

Sveikindamas pareigūnus rajono meras H. Šiaudinis sakė: „Šiemet minime Lietuvos policijos 25-metį, o 2018-aisiais minėsime valstybės ir policijos šimtmetį. Jums visiems linkiu visada būti arčiau žmonių, neprarasti jų pasitikėjimo. Jūsų kolektyvas yra darnus. Jau vien tai, kad jame išaugo ir generalinis komisaras, ir nemažai aplinkinių rajonų policijos vadovų, byloja nemažai. Dar linkiu išvengti pabėgėlių problemos, su kuria susiduria jūsų kolegos daugelyje Europos šalių“.

Meras už nepriekaištingą darbą padėkos raštus ir dovanų įteikė dviems pareigūnams – Genadijui Mačanui ir Aldui Butnoriui.

Tądien įvairaus svorio apdovanojimų nusipelnė didelis būrys rajono policijos pareigūnų (žiūrėkite pridedamą sąrašą). Buvo apdovanoti ir keli policijos rėmėjai. Griežė jaunoji smuikininkė Monika Sapiegaitė, romansus dainavo Dūkšto dainininkai, grojo Muzikos mokyklos muzikantai. Šventės pabaigoje į salę įneštas jubiliejinis tortas, kuris čia pat buvo ir suvalgytas. Penktadienį grupė rajono policijos atstovų vyko į jubiliejinį policijai skirtą koncertą Vilniuje.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje