Skip to content

Tęsiasi akcija „Atliekų deginimo prevencija“

MI informacija

Rudenį dažnas gyventojas džiaugiasi savo sodų ir daržų derliumi, o esant palankiems orams, skuba jį nuimti. Nuėmus derlių, lieka laukininkystės ir daržininkystės atliekų. Jas siūloma kompostuoti, tačiau vis dar pasitaiko atvejų, kai gyventojai susidariusias atliekas nusprendžia deginti. Tai daryti nėra draudžiama, tik reikia žinoti, kad privalu laikytis aplinkos ministro 1999 m. rugsėjo 1 d. įsakymu Nr. 269 patvirtintų „Aplinkosauginių reikalavimų deginant sausą žolę, nendres, šiaudus bei laukininkystės ir daržininkystės atliekas“.

Dabar dar tęsiasi akcija „Atliekų deginimo prevencija“. Jos tikslas – aplinkos oro taršos mažinimas, tinkamai sutvarkytų biologiškai skaidžių atliekų kiekio didėjimas. Akcijos metu vykdomos priemonės – reidai, bendravimas su visuomene, nustatant biologiškai skaidžių (sodo, daržo ar pan.) atliekų tvarkymo (deginimo) pažeidimus.

Aplinkos ministerijos Utenos regiono aplinkos apsaugos departamento Ignalinos agentūros pareigūnai, vykdydami akciją „Atliekų deginimo prevencija“, rajono ir Visagino savivaldybių teritorijose, organizavo du reidus.

Jų metu buvo nustatyti du atvejai, kai deginant laukininkystės atliekas kartu buvo deginami ir nedideli kiekiai komunalinių atliekų. Kartu su žole, nendrėmis, šiaudais, nukritusiais medžių lapais ir kitomis augalinės kilmės atliekomis deginti buitines, pramonines bei kitas atliekas yra draudžiama. Už draudimo nepaisymą Daugėliškio sen. ir Dūkšto miesto gyventojams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir nustatyta tvarka bus skirtos nuobaudos.
Primename, kad draudžiama:

* deginti ražienas, taip pat nenupjautą ir nesugrėbtą (nesurinktą) žolę, nendres, javus ir kitas žemės ūkio kultūras. Draudžiama sugrėbtas (surinktas) žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekų krūvas deginti miškų gaisrams kilti palankiomis dienomis, tai yra esant didesniam negu antros klasės miškų gaisringumui (šios sąlygos nustatomos meteorologinių tarnybų bei skelbiamos žiniasklaidos).

* sugrėbtas (surinktas) žolės, nendrių, nukritusių medžių lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės augalinės kilmės atliekų krūvas deginti miške, aukštapelkėse, durpingose vietose ar vietovėse, esančiose arčiau kaip 100 m nuo miško, aukštapelkės ar durpingos vietos, taip pat miestuose ir miesteliuose.

* kartu su žole, nendrėmis, šiaudais, nukritusiais medžių lapais  ir kitomis augalinės  kilmės  atliekomis  deginti buitines, pramonines bei kitas atliekas.

Už žolės, nukirstų medžių, lapų, šiaudų, laukininkystės ir daržininkystės atliekų deginimą, pažeidžiant aplinkos apsaugos reikalavimus, piliečiams gresia baudos nuo 28 iki 231 eurų, o pareigūnams – nuo 57 iki 289 eurų.

Apie neleistinus atliekų deginimo atvejus gyventojus raginame  informuoti pareigūnus tiesiogiai arba pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje