Skip to content

Juodi negandų šešėliai iš Gilūtų nesitraukia

Keturi padegimai, jauno vyro ir paauglio mirtys kilpose. Ir viskas viename kaime.

Po kiekvieno kraupaus įvykio iškart pradedama ieškoti kaltųjų. Ir nors labai dažnai tai tebūna tik visuomenės noras kuo skubiau ką nors nulinčiuoti, nelaukiant galutinių tyrimų, raganų medžioklė – neišvengiama.

Aibės nusikaltimų tąsa

Praėjusį trečiadienį, rugsėjo 30 d., Gilūtose, ūkiniame pastate, kilpoje rastas 15-metis vaikinas. Rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Ir nors visuomenėje įprasta sakyti, kad sensacijų ieško žiniasklaida, kuo ramiausiai ir užtikrintai sensacijas kuria ir skleidžia patys žmonės. Bet iki tol, kol kokia žinutė neprasprūsta į spaudą, tol sensacija nėra sensacija, o tik eilinis pletkas, kurį galima skleisti į visas keturias puses, tuo mėgaujantis ir nesulaukiant jokių nuobaudų.

Visa ši istorija prasidėjo jau senokai, 2014 m. pavasarį, kai Gilūtose buvo padegtas šienas, o paskui ir ūkiniai pastatai. Pirmojo gaisro sukėlimu įtariamas T. P. tada pasitraukė iš gyvenimo – pasikorė. Gausybė informacijos apie to meto įvykius Gilūtose – ir MI puslapiuose. Išsamiai apie gaisrus rašyta 2014 m. liepos 18 d. str. „Gilūtų gyventojus sukaustė ugnies baimė“. Negana to, tiriant šias bylas, buvo išaiškinti ir kiti du nusikaltimai: smurto artimoje aplinkoje atvejis, kai tėvas smurtavo prieš savo vaiką) ir lytiško išnaudojimo atvejis (po pirmojo gaisro pasikorusio vyro sugyventinė santykiavo su nuo tėvo rankos kentėjusiu paaugliu). Ir vienu, ir kitu atveju šiose bylose nukentėjusysis buvo vienas ir tas pats vaikinukas, kuris, dabar, pirminiais duomenimis, pats pasitraukė iš gyvenimo.

Pėdsakų mėtymas?

Kaip jau rašėme, minėtas nepilnametis buvo vienas įtariamųjų 4 padegimų Gilūtose bylose. Tyrimai dar nebaigti: dvi bylos jau pakeliui į teismą, o dar dvi „nusikėlė“. Dar nežinia, kas yra tas padegėjas (-a) ir po kokia „kauke“ jis tūno pasislėpęs, kokiu būdu mėto pėdsakus…  

Taigi, pirmąsias dienas po šio kraupaus įvykio ne tik Mielagėnų seniūnija, bet ir rajonas jau ūžė nuo aptarinėjimų, svarstymų ir… raganų medžioklės – žūt būt reikia ką nors apkaltinti. Vieni visą bėdą suvertė policijos pareigūnams. Esą spaudė vaikiną apklausų metu, todėl šis neišlaikė psichologinio spaudimo. Paskutiniu metu jokių apklausų nevyko, nes jos visos jau seniai buvo baigtos. Priešakyje – teismas. Be to, kaip gi policijai dirbti savo darbą, kaip išaiškinti nusikaltimą padariusius asmenis, jei, visuomenės manymu, apklausa gali pražudyti žmogų.

Kiti kaltino žiniasklaidą. Esą, štai prirašė apie viską, paviešino, todėl žmogus nebeiškentė. Visų pirma, šia tema mes nerašėme jau maždaug 9 mėn. (nuo 2015 m. sausio 16 d.). Visose rašytose informacijose faktai panaudoti iš policijos ataskaitų ar teismo sprendimų, nėra išgalvotų pasakojimų, kokius mėgsta perpasakoti „iškalbingosios ponios“, kurios pačios savais pletkais „nokautuoja“ žmones, o tada, esą, žiniasklaida rašo. Apie visus nusikaltimus informacija viešinama, siekiant apsaugoti visuomenę nuo galimų kitų nusikalstamų veikų bei padėti suprasti, kad galima ir būtina ieškoti pagalbos žmonėms, patekusiems į panašias situacijas.

Kita vertus, labai smalsu, kaip gi gali pakenkti informacija spaudoje žmogui, jei aplink – tokia draugiška, tokia pakanti ir geranoriška bendruomenė? Ar bendruomenė teis žmogų? Ar žinodama kur kas smulkesnių detalių, vis tik pirmoji turėtų užbėgti nelaimėms už akių ir pagelbėti žmonėms, savo nariams? Kuri visada skuba į pagalbą, kai mato skriaudžiant silpnesnį, kai kažkas pateko į bėdą… O gal kur kas smagiau mėgautis ir pliurpti dar didesnius niekus, demonstruojant visapusį savo kvailumą, arba kaltinti kitus ir laidyti nei šį, nei tą, idant nustumti dėmesį nuo savęs – tikrojo piktadario.

Neskubėkime „kurti“ aplinkybių

Redakciją pasiekė žinia ir gyventojų nerimas dėl nepilnamečio mirties aplinkybių. Siekdami nors šiek tiek sumažinti žmonių nerimą, pateikiame oficialią versiją. Vaikinukas iš tikrųjų buvo rastas kilpoje, bet ir su šautine žaizda po smakru. Būtent tas faktas labiausia ir išgąsdinęs žmones (ypač vienkiemių gyventojus), kurie jau bijantys būti savo namuose, nes esą aplink vaikštantys ne tik padegėjai, prievartautojai, smurtautojai, bet ir žmogžudžiai. Rajono policijos viršininkas Dainius Šidlauskas patikino, kad nepaisant šių aplinkybių, pirminė versija – savižudybė, bet, žinoma, tiriamos ir kitos versijos. „Skamba kiek keistai, tačiau, kriminalinės policijos ekspertų teigimu, šūvis vaikinuką tik sužeidė (tą jis galėjo padaryti ir pats), dėl ko jis kelioms minutėms, gali būti, prarado sąmonę. O atsipeikėjęs vėl galėjo judėti ir savo sumanymą įvykdyti iki galo. Šiuo metu atliekama dar gausybė įvairių tyrimų, tad galutinio atsakymo kol kas tikrai niekas negali pasakyti“, – sakė D. Šidlauskas.

Įvykio vietoje rastas ir ginklas, iš kurio, kaip manoma, buvo šauta. Iš gyvenimo pasitraukusio vaikinuko tėvas – medžiotojas, tačiau visus ginklus pareigūnai buvo paėmę po smurto atvejų namuose. Iš kur ir kieno šis ginklas atsirado namuose – kol kas nežinoma, tačiau, kaip žinia, visi ginklai registruojami, tad jei šis ginklas legalus, jo savininkas bus išaiškintas iškart.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje