Skip to content

Kokiuose plastiko buteliuose gėrimus pirkti saugu?

MI informacija

Plastikiniai buteliai, kuriuose parduodami mineralinis vanduo ir įvairūs gaivieji gėrimai, ir kitos plastikinės pakuotės yra gaminami iš įvairių plastikų, apie kuriuos informuoja atitinkami ženklai. Juos reikėtų pažinti, nes plastikų yra įvairių, tarp jų ir tokių, kurie butelio turiniui gali išskirti nuodingų, pavojingų sveikatai, medžiagų. Ženklai yra ant kiekvieno plastikinio butelio ar pakuotės, jie būtini. Vieni išlieti pačiame butelyje, kiti nupiešti gaminio etiketėje. Tad ką tie ženklai pasako apie plastiką?

1. PET arba PETE

Šis ženklas informuoja, kad tas butelis yra vienkartinio naudojimo. Naudojant jį pakartotinai, plastikas į butelio turinį gali išskirti sunkiųjų metalų ir medžiagų, kenkiančių žmogaus hormonų balansui. PET – dažniausiai pasaulyje naudojamas plastikas. Tokią tarą galima naudoti tik kartą. Išgėrei butelio turinį ir išmesk jį. Pildamas į tokį butelį savą gėrimą, rizikuosi užteršti organizmą pavojingomis medžiagomis.

2. HDP arba HDPE

Taip žymimas labai geras plastikas, neišskiriantis jokių kenksmingų medžiagų. Specialistai rekomenduoja gėrimus pirkti būtent tokio plastiko buteliuose. Tai ir saugu, ir ekologiška, nes šis plastikas yra labai lengvai perdirbamas. Todėl iš jo gaminama tara pienui, taip pat vaikiški žaislai.

3. PVC arba V

Gaminiai iš šio plastiko išskiria mažiausiai du kenksmingus cheminius junginius, darančius žalą žmogaus hormoninei sistemai. Tai minkštas, lankstus plastikas. Iš jo gaminama tara aliejams laikyti ir daugeliui kitų prekių fasuoti, taip pat daromi kompiuterių laidų apvalkalai, plastikiniai vamzdžiai ir santechnikos detalės. PVC beveik nepažeidžiamas tiesioginių saulės spindulių ir kitų oro sąlygų, todėl iš tokio plastiko gaminami langai ir sodo laistymo žarnos. Jeigu yra galimybė, specialistai pataria nepirkti gaminių, padarytų iš PVC, ar ieškoti tų pačių daiktų, pagamintų iš kitokio plastiko.

4. LDPE

Iš šio plastiko gaminami buteliai ir kiti prekių paketai. Jis neišskiria kenksmingų medžiagų, bet tik į buteliuose esančius skysčius (mineralinį, limonadą ir kt.), tačiau kitų plastiko gaminių su ženklu LDPE geriau nepirkti.

5. PP

Šis plastikas yra beveik saugus. Jis yra baltos spalvos ar pusiau skaidrus. Iš jo gaminami paketai jogurtams ir sirupams. Polipropilenas vertinamas dėl jo atsparumo šilumai, ugniai.

6. PS

Tai polistirolas. Iš jo gaminami vienkartiniai kavos puodeliai ir kiti indai. Neatsparus kaitinant, šiuo atveju išskiria kenksmingus cheminius junginius, todėl visai netinka karštiems gėrimams ir maistui laikyti. Pats plastikas pigus, lengvas ir gana stiprus.

7. PC ar plastikas be ženklų

Tai pats pavojingiausias ir kenksmingiausias plastikas, bet naudojamas buteliams ir maisto tarai gaminti. Laikyti gėrimus buteliuose iš polikarbonato kategoriškai draudžiama, nes išskiria bisfenolą A, ardantį endokrininę sistemą ir trukdantį gamintis estrogeno hormonui. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje