Skip to content

Nekviesto šalčio glamonės Palūšės mugės neišgąsdino

Ko gero, šeštadienį šąlančiom kojom nutrepsėjo paskutinė rajone rudens mugė – „Palūšės rudenėlis“. Tai vietos bendruomenės renginys, šiemet toks – jau trečias. Kaip pabaigoje sakė bendruomenės tėvai Dalia ir Arvydas, kitąmet bus ir ketvirta mugė, tik gal anksčiau, rugsėjo pabaigoje, kad vėl neatsitiktų kaip šiemet, kai mugę aplankė visai nelauktas, neprašytas ir prie stalo nekviestas svečias – šaltis. Tiksliau – jo pusseserė šalna. Bet, atrodo, ji šventės labai ir nesugadino. Gal kiek praretino publikos gretas, bet už tai, kad atėję sušiltų, šokėjai kojoms davė valią, šildė ir tai ten, tai šen virduliuose virusi, garavusi arbata, kurios visiems sužvarbusiems užteko…

Visus pasveikinęs ir mugės pradžią paskelbęs bendruomenės pirmininkas Arvydas Gaidelis pristatė svečius. Rajono savivaldybės direktoriaus pavaduotojas Donatas Mačys, kreipdamasis į šventės dalyvius, sakė: „Matau, kad šaltas oras jūsų ryžto susirinkti mugėje nepakeitė. Džiugu, kad mūsų krašte nepamiršti ir puoselėjami įvairūs amatai, kurių čia matome nemažai. Džiaugiuosi jūsų bendruomenės aktyvumu ir organizuotumu. Linkiu gražios šventės, gerų emocijų ir nuotaikos“.

Ignalinos seniūnas Jonas Polito savo sveikinimus taip pat pradėjo orų tema: „Sakoma, kad blogo oro nebūna, bloga būna tik apranga. Pagal jūsų nuotaikas, bėgiojančias veidais, šis teiginys pasitvirtina. Džiaugiuosi Palūšės bendruomene, kuri yra pati pati šauniausia, jos darbais ir sumanymais. Linkiu smagios nuotaikos, šilto bendravimo ir smagių šokių“.

Palūšiečius pasveikino Ignalinos Budrių bendruomenės atstovai Regina Majauskienė ir Artūras Kacevičius. „Apie jūsų bendruomenės darbus ir projektus žino jau visa Lietuva. Todėl linkim juos tęsti ir vėl, kaip kadaise, tapti turistų Meka. Tegul visi keliai, kaip į Romą, taip ir į Palūšę veda“, – linkėjo R. Majauskienė. Jai kalbant, bažnyčioje sugaudė varpai. Gal čia ką nors reiškia? Budriniai palūšiniams įteikė didžiulį pyragą, iškeptą vyriausios Budrių bendruomenės narės Stanislavos Rutavičienės.

Kelias valandas netilo Palūšės mugės gausmas. Visą tą laiką Dysnos bendruomenės narės dirbo edukacinį darbą – mokė gražius daiktus (dubenėlius, vazas ir pan.) gaminti iš senų laikraščių. Susižavėjusių ir besidominčių šiuo amatu netrūko, todėl ne vienas iš šios mugės grįžo su naujomis laisvalaikio idėjomis.

Medžio drožiniais buvo gausūs uteniškio Vytauto Šemelio ir Sauliaus Sveikausko iš Maldanėnų (Mielagėnų sen.) stalai. Ponas Vytautas dar siūlė ir skulptūrėlių, ištašytų iš akmens, su kuriuo jis seniai ir sėkmingai dirba. Džiaugiuosi, kad išsijudino Saulius ir jau lanko visas muges ir šventes. Prieš trejetą metų jį ilgai įtikinėjau nedrožti vien į stalčių, o savo darbus rodyti visuomenei, iš savo amato prisidurti eurą kitą. Paklausė, šaunuolis! Dabar jau laikas jam žengti kitą žingsnį – siekti narystės Tautodailininkų sąjungoje.

Visaginietė Laimutė Bastytė kvietė į savo kromelį įsigyti iš vilnos veltų dirbinių, kurių jos stalas jais buvo itin turtingas. Danguolė Bukėnaitė iš Sabališkės, kaip ori dama, sukiojosi su elegantišku krepšiu siūlė rožių puokštelių, padarytų iš… rudens nuspalvintų klevo lapų. Nežinodamas nepasakysi, iš ko tos rožės pagamintos, o pirma mintis – tiesiog sudžiovintos tikrosios. Vyrai domėjosi garsiomis Kisielių dinastijos blizgėmis, o ignalinietė Jūratė Pušinskienė ir dar keli prekeiviai prie savo stalų kvietė įsigyti įvairių arbatų, vaistažolių, namuose virtų uogienių, net vaikai smagiai prekiavo karšta arbata ir namuose keptais saldėsiais. Dar stalai linko nuo rūkytų mėsos gaminių ir įvairiausių saldumynų svorio. Gurmanų kampelyje ant stalų pūpsojo rūkyti karšiai ir lynai, kepė dešrelės, virė šiupinys. Kas eurą kišenėje žvangino, tas alkanas ar be lauktuvių namo negrįžo.

Visą mugės laiką publiką linksmino, šokti kvietė gana aukšto lygio Tauragnų muzikantai ir dainininkai (vad. Vilma Valienė). Jų gausus kolektyvas, kaip toje reklamoje – buvo du viename: kaimo kapela „Tauragna“ ir moterų ansamblis „Gelmė“. Po tauragniškių ne prasčiau griežė ir dainavo „Kazitiškiečiai“ (vad. Danutė Gasiūnienė).

Paskutiniai mugės akcentai buvo tiesiog skanūs: tradicinė Stanislovo Rastenio žuvienė, kurios visi valgė net kaktom rasotom, ir itin skalsus ir išradingas svečių vaišių stalas, ant kurio, kaip įprasta sakyti, tik paukštės pieno netrūko. Po vėsos glamonių ypač buvo paklausios karštos bulvės su šaltiena. Stalą paruošė, prigamino vaišių ir su pagalbininkėmis padengė stalą išmaniosios bendruomenės šeimininkės Onutė Visockienė, Algimanta Sakalauskienė ir Rasa Bieliauskienė.

Autoriaus nuotr.  

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje