Skip to content

Tyli pelkė

Ar žinote, kad vyksta Seimo rudens sesija?

Atvirai pasakius, kai pagalvojau, supratau, kad tikrai vyksta, ir jau gana seniai. O ką seimūnai per tą laiką nuveikė, arba ko nenuveikė, – čia jau labiau galvą pasukti reikia.

Na, Seimas generalinio prokuroro nepaskyrė. Teisingiau, generalinės prokurorės, nes generalinio prokuroro jis nepaskyrė vasarą.

Dabar visi „centriniai“ apžvalgininkai rungtyniauja tarpusavyje, kuris šmaikščiau šį Seimo ir Prezidentės Dalios Grybauskaitės nesutarimą pakomentuos – konfliktu ar atviru karu pavadins.

Daugmaž vyrauja nuomonė, kad Seimas Prezidentės pasiūlytas kandidatūras atmetė todėl, kad jas siūlė Prezidentė, ir Seimas atmes visas Prezidentės siūlomas kandidatūras. Ir ne todėl, kad kandidatai prasti, o todėl, kad Seimas nemėgsta Prezidentės.

Visai galima būtų sutikti, nes seimūnai su siūlomais kandidatais į generalinius prokurorus tikrai nespėjo susipažinti, apie dalykines jų savybes irgi nieko nežinojo. Štai, sakysim, kai kadaise už Darių Valį balsavo, irgi jo nepažinojo, bet generaliniu paskyrė. Tada su Prezidente dar geresni santykiai buvo.

Tačiau jeigu svarbiausia priežastis ši, tai apie Seimą nieko gero negali pasakyti. Asmeninės ambicijos, taigi ir noras įkąsti nekenčiamai Prezidentei daugumai seimūnų svarbiau negu valstybės reikalai.

O kas sakė, kad yra priešingai?

Prezidentė irgi neketina nusileisti. Pasakė, kad šiam Seimui daugiau kandidatų į generalinius prokurorus nebesiūlys. Palauks naujo Seimo. Arba jeigu šitas Seimas nori dar kartą rinkimus pažaisti, tegul balsuoja atvirai.

Tai gal su tais, kurie ne taip žais, tai yra, balsuos, Prezidentė daugiau nebežais? Tik va, bėda: ir Prezidentės, ir Seimo kadencijos jau baigiasi, ir jeigu tie patys seimūnai Seimo smėlio dėžėje gali visą gyvenimėlį žaisti, tai Prezidentei po antros kadencijos įstatymai liepia bent vieną kadenciją pailsėti.

O gal Prezidentei, prezidentavimą baigus, į Seimą eiti? O ką, galėtų už kokį nors generalinį prokurorą nebalsuoti. Atkeršytų tam, kuris į jos vietą ateis, o juk jis greičiausiai iš to paties šiandieninio Seimo bus.

Kol kas iš dabartinių seimūnų labiausiai tikėtinas pretendentas į prezidentus, sakoma, sakoma, yra premjeras Algirdas Butkevičius. Tas pats, kuris, išgirdęs, kad migrantai nenori atvažiuoti į Lietuvą, pareiškė, kad juos reikia motyvuoti. Kitaip tariant, duoti jiems daugiau, tiek, kiek Vokietijoje ar Švedijoje duoda, tada jie pas mus važiuos. Nes pas mus darbo jėgos trūksta.

Kad trūksta, tai faktas, nes bedarbių daug, o norinčių dirbti – mažai. Pašalpas gauti labiau apsimoka, negu dirbti.

Padorus politikas sakytų, kad motyvuoti reikia saviškius, o atvykėlius, kurie, jeigu jiems tik pašalpų reikia, bus ne prastesni tinginiai už vietinius pašalpinius. Bet gal A. Butkevičius taip nemano, kad jis iš viso apie tai nemano, o darbo grupė laiku nepatarė, kaip šiuo briuseliškai svarbiu klausimu kalbėti reikia.

Vis viena, sako sociologai, A. Butkevičių tauta myli ir išrinks prezidentu – taip rodo gyventojų apklausos.

Gerai pasakė vienos partijos (nereklamuosiu, kurios) veikėjas: ši partija už apklausas niekam nieko nesumoka, užtat apklausose partija nė penkių procentų nesurenka, o per rinkimus – ir visą dešimtį. Bet A. Butkevičius, sako sociologai, vis tiek geras žmogus. O kas prieš? Ypač jeigu balsavimas atviras.

Tada jau ir Seimas, ir Prezidentūra būtų kaip ta pelkė, iš kurios tik burbuliukai kartais iškyla.

P. S. Ši provincialės įžvalga jau 400-oji.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje