Skip to content

Ignalinos jaunimas išbandė pasaulinį lobių medžioklės žaidimą

MI informacija

Ignalinos viešoji biblioteka kelis mėnesius dalyvavo Lietuvos kultūros tarybos finansuojamame projekte „Inovatyvių technologijų ir kūrybiškumo taikymas, populiarinant bibliotekos paslaugas jaunimui“. Šio projekto metu vyko mokymai jaunimui „Pasaulinis lobių medžioklės žaidimas, pasitelkiant GPS sistemą – Geocaching“. Mokymus, kuriuose dalyvavo moksleiviai, mokytojai iš Ignalinos, Dūkšto, Naujojo Daugėliškio, Didžiasalio mokyklų bei Ignalinos rajono ir Visagino miesto bibliotekininkai, vedė VšĮ „Creativitas“ lektorė Agnė Rapalaitė.

Šių mokymų tikslas buvo supažindinti su Geocaching ir parodyti, kaip galima atskleisti su, pavyzdžiui, bibliotekos veikla susijusias temas. Mokymų metu dalyviai įgijo teorinių žinių apie pasaulio lobių medžioklės žaidimo fenomeną, Geocaching žaidimo principus bei praktinių lobių kūrimo jų paieškos bei Geocaching žaidimo internetinės platformos (www.geocaching.com) galimybių panaudojimo įgūdžių.

Vasarą dalyviai galėjo išbandyti  programėles su GPS sistema „lobiams“ ieškoti, kurios pritaikytos mobiliems įrenginiams (c:geo, skirta telefonams, planšetėms  su Android operacine sistema). Šio renginio metu jaunuliai  sukūrė originalų lobį viešajai bibliotekai ir jį paslėpė, tada užregistravo Geocaching žaidimo internetinėje platformoje www.geochaching.com.

Didžiasalio ir Naujojo Daugėliškio bibliotekose jaunimas buvo teoriškai supažindintas su pasauliniu lobių žaidimo fenomenu – Geocaching: kaip vykdoma paieška, kokie yra lobių tipai, apžvelgta žaidimo internetinė platforma. Buvo aptartos geocaching galimybės naudoti jį kaip laisvalaikio, pažinimo formą, pritaikymą bibliotekinėje veikloje. Taip pat renginio metu buvo galima išmėginti lobių paiešką, naudojant išmaniuosius įrenginiuos (šiuo atveju – planšetinį kompiuterį). Buvo panaudota atsisiųsta tam skirta programėlė c:Geo. Ši programėlė efektyvi tuo, kad  nieko įkėlinėti nereikia, ir vos tik išėjus iš patalpos (GPS ryšys patalpose neveikia), programėlė parodė artimiausių lobių sąrašą, jų vietą žemėlapyje, kryptį ir atstumą iki jų.

Viso šio projekto metu jaunimas domėjosi tokia laisvalaikio bei gamtos, geografijos, istorijos ir kt. pažinimo forma, nagrinėjo žemėlapius, žiūrėjo, ar jų rajone yra paslėptų lobių, įsitraukė į šią veiklą. Tai patraukli veikla, užtikrinanti mokymąsi, skatinanti iniciatyvumą, išlaisvinanti kūrybiškumą. Pasitelkę šį žaidimą jauni žmonės bendrauja, nagrinėja įvairias temas, susipažįsta su krašto įžymybėmis, įvertina save kaip asmenį, savo elgseną komandoje, gerina kūrybinį mąstym, sprendžiant problemas.

Šio projekto metu biblioteka, pasinaudodama Geocaching sistema, paskatino šiuolaikinių technologijų ir kūrybiškumo taikymą, populiarinant bibliotekos paslaugas jaunimui, bei atkreipė jaunimo dėmesį į bibliotekų teikiamas paslaugas. „Geocaching“ slepia daug didesnius lobius: bendravimą, akiračio plėtimą, aplinkos pažinimą.

Ingos Besusparienės nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje