Skip to content

Daugėliškio krašte pradedamos teikti mobiliosios kirpyklos paslaugos

Jei nori turėti – stenkis, siek ir turėsi. Nuo pavasario Daugėliškio krašto bendruomenė vykdo projektą „Daugėliškio krašto bendruomenės finansinio savarankiškumo stiprinimas“. Jo esmė – įgyti finansų valdymo, verslo plėtros žinių, ir, skiriant eksperimentinį laiką, teikti bendruomenei mokamas socialines (kirpimo) paslaugas tiek bendruomenės patalpose, tiek ir kliento namuose.

Žinodami, kad dauguma kaimų šiuo metu išgyvena ne pačius geriausius laikus. Rajono valstybinės institucijos, turėdamos tiek lėšų, tiek žmogiškųjų išteklių, rūpinasi infrastuktūros gerinimu bei visuomeninių pastatų modernizavimu ir kt. Daugėliškėnai, įvertinę savo galimybės, ėmėsi veiklos socialinėje srityje. Iš daugelio įvairių dar brandinamų idėjų jie pasirinko vieną – kirpimo paslaugų teikimą bendruomenei. Viena vertus, tokiu būdu būtų lengvinama daugelio žmonių buitis, kita vertus – bendruomenė gautų pajamų, kurios būtų panaudojamos įvertiems būtiniems tikslams: kitų projektų finansavimui, mokymams, renginiams ir t. t.

„Bendruomenė, siekdama stiprinti finansinį savarankiškumą, teikė projektą eksperimentinei paslaugai (kirpėjo) sukurti. Visi nusprendėme, kad ši veikla bendruomenei yra priimtiniausia ir labiausiai atitinka bendruomenės poreikius, nes turime ir tinkamos veiklai vykdyti patalpas, o be to, artimiausia kirpykla yra už 13 km. Yra žmonių, net negalinčių toliau savo kiemo išeiti. Pradėjus teikti kirpimo paslaugas, bendruomenės nariams ir aplinkinių kaimų gyventojams sumažės kaštai, laikas, bus patogiau. Kirpėjo paslaugos bus ir mobilios, kad pasiektų senus, neįgalius ar sunegalavusius asmenis namuose. Žinoma, bus nauda ir kitokia – atsiras galimybė bendradarbiauti ir su aplinkinėmis bendruomenėmis, perduodant verslumo ugdymo patirtį, ar net naudojantis teikiamomis paslaugomis.

Projektas „Daugėliškio krašto bendruomenės finansinio savarankiškumo stiprinimas“ vykdomas jau nuo pavasario.  Buvo pakviesti verslo konsultantai, kurie iš pradžių padėjo bendruomenės nariams suprasti pagrindinius verslo principus, mokestinę bazę, bendradarbiavimo santykių užmezgimo ir palaikymo ypatumus su kitomis bendruomenėmis, tiekėjais, valdžios institucijomis apie galimybes dalyvauti įvairiose projektinėse veiklose, sutarčių sudarymo įstatyminę bazę, perkančioms organizacijoms taikomus įstatymus ir pan. Taip pat vyko praktiniai ir išvažiuojamieji mokymai – lankėme kitas bendruomenes, kurios jau senokai vykdo komercinę veiklą ir gauna pajamų. Vyko paskaitos apie NVO galimybes pritraukti lėšas ir jas generuoti. Mokymų metu būtų pristatytos įvairios priemonės lėšoms pritraukti. Taip pat lėšoms generuoti organizacijai būtų pristatyta didelė užsienio nevyriausybinių organizacijų lėšų pritraukimo ar veiklų įvairovė. Galiausiai mūsų kirpėja Rita Kazakevičienė buvo išvykusi tobulinti teorinių žinių ir įgyti daugiau praktinės patirties pas profesionalius kirpėjus Utenoje.

Įrenginėdami kirpyklą, įgijome ir būtiniausių priemonių: kėdę, žirkles, šukų, kirpimo mašinėlę, džiovintuvą, rankšluosčių, pasaugos priemonių, plaukų priežiūros, dezinfekavimo priemonių ir kt.“, – pasakoja bendruomenės pirmininkė Nijolė Kamarauskienė.

Įgiję nemažai žinių ir jau šiek tiek patirties, daugėliškėnai pereina į kitą projekto etapą. Nuo spalio 24 d. jau realiai pradedamos teikti kirpimo paslaugos Daugėliškio miestelio ir aplinkinių kaimų gyventojams.  Pradedamas eksperimentinis mėnuo, kurio metu bendruomenės namuose (buvusiuose Daugėliškio globos namuose šalia bažnyčios) ir išvažiuojant pas senyvus, neįgalius ar sunegalavusius asmenis bus teikiamos kirpėjo paslaugos visiems pageidaujantiems bendruomenės nariams ir visiems norintiems. Po eksperimentinio mėnesio bus padaryta veiklos analizė ir apibendrinami rezultatai, t. y. kiek uždirbta pajamų, kaip paskirstyti uždirbtas pajamas, kiek optimaliai laiko reikalinga dirbti per savaitę, koks mobilios paslaugos poreikis, tolimesnės veiklos tikslingumas ir pan. Tai startinis daugėliškėnų projektas, siekiant pajamų diversifikavimo.

Iš nors kirpėja dirbs neatlygintinai (be jokio užmokesčio), už kirpimą bendruomenė tikisi pinginės aukos  (rekomenduojama vyrams – 3 eurai, moterims – 5 eurai).

Šį projektą finansuojama Socialinės darbo ir apsaugos ministerijos Socialinių paslaugų priežiūros departamentas. Jei susumavus rezultatus (gautas pajamas, kirpimų skaičių), bus akivaizdu, jog ši paslauga reikalinga, projektą planuojama tęsti.

Kirpėjos kontaktai: Rita KAZAKEVIČIENĖ, tel. 8 620 55175. Į namus atvyksta savaitgaliais.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje