Skip to content

Rajone visiškai baigta viešųjų pastatų renovacija

Rajono savivaldybės administracijoje vyko Europos Sąjungos remiamų ir sėkmingai įgyvendintų viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo projektų pristatymas. Ignalinos rajono savivaldybės teritorijoje baigti renovuoti visi viešieji pastatai. Šiuolaikiškai sutvarkytos mokyklos, darželiai, kultūros, medicinos  įstaigos, administraciniai ir bendruomenių pastatai ne tik mieste, bet ir seniūnijose.

Iš viso renovuota  40 pastatų, tam panaudota apie 10 mln. eurų. Tai ne tik pakeitė pastatų estetinį vaizdą, bet ir pagerino darbo sąlygas, leido pasiekti nemažų šilumos sutaupymų. Pristatyme dalyvavo savivaldybės vadovai, administracijos atstovai, Europos parlamento narys Bronis Ropė, svečiai iš Centrinės projektų valdymo agentūros, Būsto energijos taupymo agentūros, Lietuvos savivaldybių asociacijos, taip pat kelių statybinių organizacijų vadovai, žurnalistai. Visi turėjo progą pamatyti atliktų darbų fotovaizdus, vėliau ir aplankyti kai kuriuos objektus.

Meras Henrikas Šiaudinis apžvelgė svarbiausius darbus, kalbėjo apie 45 proc. ir didesnius šilumos sutaupymus, kuriais po renovacijos ypač džiaugiasi įstaigos. Buvo prisiminti ir šilumos ūkio modernizavimo projektai, kurie davė pradžią, tarsi padėjo pamatus  pastatų renovacijai. Palyginimui pateiktos vasario mėnesio šilumos kainos aplinkiniuose rajonuose (už 60 m2 ploto šildymą Ignalinoje – 47,40 Eur, Molėtuose – 58,20 Eur, Utenoje – 61,80 Eur, Švenčionyse – 64,8 Eur, Zarasuose – 69,60 Eur, Visagine – 75 Eur). Galima  sakyti, Ignalina svariai prisidėjo įgyvendinant 2014 m. Vyriausybės nutarimu patvirtintą Viešųjų pastatų energinio efektyvumo didinimo programą, kurios tikslas – didinti valstybei ir savivaldybėms nuosavybės teise priklausančių pastatų energinį efektyvumą ir  atnaujinti valstybei ir savivaldybėms nuosavybės teise priklausančius viešuosius pastatus iki 2020 m.  

Kaip sakė meras, šiais metais didžiąja dalimi (85) bus baigta ir daugiabučių namų renovacija, kelių namų nebus suspėta renovuoti dėl atskirų statybinių firmų aplaidumo. Šie darbai nusikels į kitus metus. Meras H. Šiaudinis dėkojo visiems prisidėjusiems prie viešųjų pastatų modernizavimo. Už pagalbą įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo pastatų renovacijos projektus, savivaldybės padėkas meras įteikė Centrinei projektų valdymo agentūrai ir statybos darbus sėkmingiausiai ir sparčiausiai atlikusioms įmonėms UAB „Meleksas“ bei UAB „Evikonas“.

Atliktais svariais darbais džiaugėsi europarlamentaras, buvęs ilgametis rajono savivaldybės meras B. Ropė. „Sveikinu, džiaugiuosi, linkiu nesustoti. Vienas iš svarbiausių Europos Sąjungos prioritetų – energijos efektyvumas, jo didinimui atrandami vis nauji būdai.“, – kalbėjo B. Ropė. Europarlamentaras merui įteikė dovaną ir padėką, kuri savivaldybės merui, savivaldybės administracijai ir visiems, dalyvavusiems įgyvendinant energinio efektyvumo didinimo projektus rajone.

Ignalinos darbais domėjosi ir renginyje dalyvavo politikas, kultūros mecenatas ir visuomenės veikėjas Ramūnas Karbauskis. Jis linkėjo, kad renovuoti pastatai neliktų tušti, kad rajone daugėtų vaikų. Linkėjimus atspindėjo ir svečio dovana – kalvystės darbas – gandras.

Vėliau svečiai pakviesti apžiūrėti kai kuriuos renovuotus viešuosius pastatus. Renginio dalyviai pasivaikštinėjo po Ignaliną, pamatė Kultūros ir sporto centro, muziejaus, Česlovo Kudabos progimnazijos, moksleivių namų, mokinių bendrabučio  pastatus, užsuko į „Šaltinėlio“ mokyklą. Pučiamųjų orkestras visus pasitiko prie Miko Petrausko muzikos mokyklos, o mokinių estradinis ansamblis – prie Vidiškių gimnazijos. Šiose įstaigose surengtos nuotaikingos renovacijos pabaigtuvės. Muzikos mokyklos direktorė Birutė Paukštienė ir gimnazijos vadovė Jūratė Sveikauskienė už puikiai sutvarkytus pastatus dėkojo savivaldybei ir gerai savo darbą atlikusiems statybininkams. Direktorės kvietė pasiklausyti mokinių atliekamos muzikos – tai buvo jų nuoširdi dovana.

Autorės ir J. Baltakio nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje