Skip to content

Apie vandenį… kurs teška iš sidabro šulinių

Mes taip įpratome dejuoti, skųstis ir skųsti, verkšlenti ir aimanuoti dėl pakankamai niekinių dalykų, kad pamiršom mąstymą, dėl ko ir „užrūdijo stabdžiai“ – pasakys vienas. Kitas gi paprieštaraus: iš tų niekinių dalykų ir susideda visa esmė. Kiek žmonių – tiek nuomonių. Štai vienas skaitytojas neseniai pažėrė aibę pastabų, pretenzijų dėl daugelio rajone „nesutvarkytų“, blogai tvarkomų ir, jo manymu, neteisingai tvarkomų dalykų. Gerbiame visų nuomonę ir visada pasirengę išsklaidyti įvairias abejones ir nesusipratimus. Vienas skaitytojo teiginių: „Geriamas vanduo Ignalinoje yra brangiausias. Kodėl taip yra?“.

Pradėsime nuo to, kad šaltas vanduo Ignalinos mieste centralizuotai tiekiamas nuo 1979 m. UAB „Ignalinos vanduo“ buvo įkurta tik 1992 m., ji eksploatuoja 38 vandenvietės, 311 km vandentiekio tinklų, 17 nuotekų valymo įrenginių, 112 km nuotekų tinklų. Įmonei vadovauja direktorius Valentas Šimonis.

Vandens kainas visoje Lietuvoje pagal pateiktus konkrečios įmonės duomenis, vadovaudamasi Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugų kainų metodika, nustato Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija, tik paskui šias kainas tvirtina rajono savivaldybė. Interneto svetainėje http://www.regula.lt/vanduo/Puslapiai/geriamojo-vandens-tiekimo-ir-nuoteku-tvarkymo-paslaugu-kainos.aspx galima rasti kiekvienai įmonei nustatytas kainas.

Visos metodikos mes neanalizuosime, tik galime pasakyti, kad vienas iš rodiklių, skirstant rajonus į grupes – gyventojų skaičius rajone. Taigi mes, kaip ir Molėtai, Zarasai, Anykščiai, Neringa, Širvintos, Šilalė bei dar daugybė savivaldybių, priklausome V grupei. 

Žvelgiant į šalto vandens kainų lentelę – UAB „Ignalinos vanduo“ vartotojai atsidūrę ne pačioje prasčiausioje vietoje. Pigiausias vanduo Vilniuje yra didžiulės gyventojų (vartotojų) koncentracijos nedidelėje teritorijoje rezultatas. Brangiausias – Neringoje, kur šalto vandens kaina gyvenantiems bute – 3,51 Eur/m³, individualiame name – 3,26 Eur/m³. Pakruojyje daugiabučių gyventojai moka 3,26 Eur/m3 , o individualių namų gyventojai – 2,96 Eur/m3 . Trečioje vietoje tarp mokančiųjų už vandenį brangiausiai esame mes. Šalto vandens kaina gyvenantiems bute – 3,18 Eur/m³ (iš jų: 1,27 vanduo, 1,91 nuotekos). Gyvenantiems individualiame name – 2,88 Eur/m³ (iš jų: 1,15 vanduo, 1,73 nuotekos). Įtakos vandens kainai, be jokios abejonės, turi ir atnaujinti tiek geriamojo vandens, tiek nuotekų tinklai, dėl ko mes visi turime vieną kokybiškiausių geriamąjį vandenį Lietuvoje. Juk tam išleista milijonai litų, kuriuos reikia susigrąžinti. 

Vandens kainos perskaičiuojamos kas treji metai. Vienu atveju jos didėja, kitu – mažėja. Visai tikėtina, kad būtent per trejus metus patirtos išlaidos dėl investicijų išsilygins ir po trejų metų mes turėsime ne tik pakankami nebrangų geriamąjį vandenį, bet ir vis dar kokybišką. Daugelio šalies miestų dar tik laukia tokie projektai, kitur jie tebevyksta ir kaip keisis kainos po kurio laiko – kur bus dar brangiau, kur pigiau – pasakyti labai sudėtinga. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje