Skip to content

Rajone – antras pasiutligės atvejis

MI informacija

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Ignalinos valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad lapkričio 17 d. Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas patvirtino pasiutligės diagnozę lapei, kuri atklydo į Didžiasalio sen. Dysnos kaimo gyventojo sodybą. Tai jau antras atvejis po trejų metų pertraukos, kurios metu rajone nebuvo nustatoma pasiutligė.

Primenu, kad pirmasis pasiutligės atvejis buvo nustatytas spalio pabaigoje tame pačiame kaime į gretimą sodybą atklydusiam usūriniam šuniui. Epizootinio tyrimo metu paaiškėjo, kad pasiutusi lapė įsibrovė į šuns voljerą ir jį užpuolė. Šuo buvo neskiepytas nuo pasiutligės. Pasiutligės kontrolės reikalavimai, patvirtinti Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktoriaus 2007 m. gegužės 7 d. įsakymu Nr. B1-463 „Dėl pasiutligės kontrolės reikalavimų patvirtinimo“, numato, kad įtariami užkrėsti pasiutlige nevakcinuoti naminiai gyvūnai turi būti nugaišinami. Šuns savininkui teko užmigdyti 11 metų globotą augintinį. Paimtas šio gyvūno mėginys ir išsiųstas į laboratoriją tirti dėl pasiutligės. Laukiama tyrimo rezultatų. Šuns šeimininkams patiems tenka skiepytis nuo pasiutligės, nes kontaktavo su įtariama, pasiutlige užsikrėtusiu gyvūnu.

Teritorijoje, kurioje nustatyta pasiutligė, vykdomos pasiutligės likvidavimo ir profilaktikos priemonės, patvirtintos rajono savivaldybės administracijos direktoriaus ir Ignalinos VMVT viršininko-valstybinio veterinarijos inspektoriaus 2015 m. lapkričio 18 d. įsakymu Nr. V2-819/ 27A3-64 „Dėl apribojimo priemonių paskelbimo Dysnos kaime, nustačius pasiutligę“. Šiuo įsakymu veterinarijos tarnybai, Visuomenės sveikatos centro specialistams, medžiotojų būreliui „Birvėta“, Didžiasalio seniūnijos seniūnui ir gyventojams pavestos atlikti priemonės, kurių tikslas sustabdyti pasiutligės išplitimą ir apsaugoti gyventojus nuo tiesioginės grėsmės jų pačių ir naminių gyvūnų gyvybėms. Didžiasalio seniūnė įpareigota kontroliuoti, kad gyventojai laikytųsi Gyvūnų laikymo rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių ir taikyti beglobių gyvūnų skaičiaus mažinimo priemones, o gyventojai įpareigoti laikytis Gyvūnų laikymo rajono savivaldybės teritorijos gyvenamosiose vietovėse taisyklių, pririšti laikomus palaidus šunis, paskiepyti nuo pasiutligės visus laikomus gyvūnus augintinius ir vykdyti kitus veterinarijos ir seniūnijos darbuotojų nurodymus dėl apsaugos priemonių nuo pasiutligės.

Veterinarijos tarnyba dar kartą primena, kad gyventojai savo kates ir šunis nuo pasiutligės privalo paskiepyti vieną kartą per metus. Taip pat rekomenduojama skiepyti ir kitus ūkinius gyvulius, kurie ganomi lauke. Dėl gyvūnų skiepijimo gyventojai turi kreiptis į privačius veterinarijos gydytojus.

Aptikus nugaišusius ar pastebėjus įtartinai besielgiančius laukinius plėšrūnus prašome jų neliesti rankomis ir nedelsiant pranešti VMVT Ignalinos valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai telefonais: (8 386) 52434, 8 698 41375 arba nemokamu visą parą veikiančiu VMVT tel. 8 800 40403.

Primename, kad susirgimas pasiutlige yra pavojingas ne žmonių ir gyvūnų sveikatai, bet gyvybei. Pasireiškus pirmiesiems susirgimo pasiutlige požymiams, nėra veiksmingų priemonių, galinčių išsaugoti sergančiųjų gyvybę. Liga visuomet baigiasi mirtimi. Vienintelė priemonė apsisaugoti – savalaikis skiepijimasis nuo pasiutligės. Už naminių gyvūnų paskiepijimą nuo pasiutligės atsakingi jų šeimininkai. Jei žmogus turėjo kontaktų su pasiutusiu gyvūnu, sprendimą dėl poreikio skiepytis priima visuomenės sveikatos specialistai.

Ir pabaigoje. Šalia visų negandų, apie kurias plačiai skelbia žiniasklaida, mūsų žmonėms grasina ir ši mirtinai pavojinga liga. Laimei, nuo šios negandos turime veiksmingų priemonių – tai augintinių skiepijimas. Kaip bebūtų nemalonu kartoti, tačiau tikrinimų metu nustatę, kad laikomi gyvūnai nepaskiepyti nuo pasiutligės, turėsime taikyti administracines nuobaudas.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje