Skip to content

Augustės svajonių paukštė – jos kūryba

Ignalinos krašto muziejuje atidaryta ir veiks iki gruodžio 12 d. Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos septintokės moksleivės Augustės Vasarės Kacevičiūtės piešinių paroda „Animacijos pasaulis ir aš“, kurių eksponuojama arti šimto. Augustė kuria iš Japonijos kilusiu anime stiliumi, kuriuo piešiama daugelis animacinių filmų. Dauguma parodos paveikslų piešti ranka, keletas – kompiuterine grafika. Augustė piešia ne vien tik ant popieriaus lapo, bet ir ant batų, drabužių, siuva lėles, gamina kaukes. Šių darbelių taip pat yra parodoje.

Į jos atidarymą atėjo daugybė žmonių. Be mokytojų, bendraklasių, kitų draugų, autorės pasveikinti atėjo rajono vicemeras Gintautas Kindurys, administracijos direktorius Vidas Kreivėnas, Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Danutė Ropienė, kultūros centro direktorius Darginas Mikėnas ir kiti svečiai.

Muziejininkė Marija Kirkienė, pradėdama renginį, sakė, kad „didelė garbė muziejui, jog jo salė mato jauną, pradedančią, bet jau didelius žingsnius žengiančią autorę. Labai prasminga, kad ši paroda atidaroma vaiko teisių savaitės metu. Augustės pasaulis toks, koks mums buvo pažįstamas iš animacinių filmų. Jos darbai modernūs, su spalvų ir įvairovės gausa, lakia fantazija. Sakoma, reikia smarkiai sušalti, kad suprastum, kas yra šiluma, reikia labai ilgai laukti, kad galėtum įvertinti ir džiaugtis darbo vaisiais. O ko reikėjo šiuo atveju, kad jaunas žmogus taip spalvingai galėtų prisistatyti visuomenei? Kiek reikėjo Augustei eiti į šiandieną? Į šiuos klausimus kiekvienas atsakykime savo mintimis“.

Augustės Vasarės dailės mokytoja Nijolė Trinkūnienė papasakojo apie dailininkės kūrybines kančias ir jos tapybos stilių, apie parodos kelią į visuomenę. „Anime stilius kilęs iš Japonijos. Tai savitas stilius, kuriamas tiek ranka, tiek kompiuterinės grafikos priemonėmis. Anime vienodai rašomas tiek lietuviškai, tiek angliškai, tik kirtis kaitaliojasi. Šiam stiliui būdinga neproporcingai pailgintos rankos ir kojos, didelės galvos ir labai išraiškingos akys. Japoniškam stiliui būdinga tai, kad akimis pasakoma viskas. Tarkim, V. Disnėjaus animacijoje didžiausias dėmesys skiriamas judesiui, o japoniškoje animacijoje – piešiniui. Vasarės kūriniuose labai išraiškingi plaukai: erdvūs, įvairių spalvų. Ši paroda – tai Vasarės paskutinių dvejų, o ypač paskutinių vienerių metų talento, didžiulio darbo ir kantrybės rezultatas. Tai pasakys kiekvienas, kas matė, kaip užsispyrusiai ir kryptingai dirbo Vasarė. Parodoje beveik šimtas darbų. Pavasarį mes kiekvieno dailės studijos vaiko darbus sudedame atskirai, kad matytume, kas kiek dirbo. Kai sudėjom Vasarės darbus, supratau – kvepia paroda. Džiaugiuosi ir didžiuojuosi ja, taip pat ir jos tėvais Aušra ir Artūru, kurie šauniai darbavosi rengiant parodą. Linkiu, kad Vasarę menai lydėtų visą gyvenimą ir nuolat globotų Dievulio ranka“, – linkėjo mokytoja.

„Atrodytų, kas bendro tarp vaiko teisių ir piešinių? Dar 1994 m. skyrius pirmąkart organizavo piešinių ant asfalto konkursą. Dabar birželio 1-ąją šie konkursai vyksta kasmet. Taip skiriamas dėmesys vaikams. Nuo 1999 m. kasmet lapkrityje skelbiama vaiko teisių savaitė. Jos metu vyksta įvairūs konkursai, parodos. Už kuriantį žmogų nėra nieko gražiau, tas žmogus gražus ir vidumi. Matome, kiek čia Vasarės darbo įdėta. Dėkinga, kad yra tokių vaikų. Linkiu autorei, kad ji nepritrūktų naujų idėjų, nepritrūktų laiko tiek kūrybai, tiek mokslui“, – sakė Vaikų teisių apsaugos skyriaus vedėja D. Ropienė.

„Džiugu, kad šiandien atidaroma jauno žmogaus, ignaliniečio paroda. Augustės darbai spalvingi, gražūs, suprantami ir vaikui, ir suaugusiam. Džiaugiuosi, kad Ignalinoje auga talentingas žmogus, surinkęs tokią didelę darbų kolekciją ir pateikę ją visuomenei. Nežinia, kuo gyvenimas Augustę užaugins, tačiau kuo ji bebūtų, meilė menui paliks savo pėdsaką ir lydės ją visur ir visada. Linkiu kurti, tobulėti, rasti naujovių saviraiškoje, kad kūryba būtų malonumas, tuomet sulauksime ir naujos Tavo parodos“, – linkėjo rajono vicemeras Gintautas Kindurys.

Jaunosios dailininkės mama Aušra Kacevičienė, kreipdamasi į dukrą, sakė: „Kiekvienas savo širdyje turime svajonių paukštę. Tavo, Auguste, svajonių paukštė – kūryba. Ar ji taps gyvenimo tikslu – parodys laikas. Einant šiuo keliu, svarbiausia ne tikslas, o pati kelionė. O joje svarbu surasti tikrus ženklus, rodančius teisingą kryptį. Daugelį metų mini takelį į dailės studiją, suplėšei ir išaugai ne vieną porą batų. Eini pas nuostabų žmogų, nepaprastą sielą, Mokytoją iš didžiosios raidės – Nijolę Trinkūnienę. Ji tau atvėrė vartus į grožio ir kūrybos pasaulį“.

Tąkart gražių padėkos žodžių mokytojai Nijolei buvo ne mažiau, nei pačiai parodos autorei. Už talentų suradimą ir atskleidimą dėkojo visi tąkart kalbėjusieji.

Dėkojo ir linkėjo autorei sėkmės rajono savivaldybės administracijos direktorius V. Kreivėnas, Kultūros ir sporto centro direktorius D. Mikėnas, Ignalinos Česlovo Kudabos progimnazijos direktorė Danutė Jatulė, Augustės klasės vadovė Audronė Trapikienė, draugai, klasės draugai, tiesiog pažįstami. Pati Augustė dėkojo mokytojai Nijolei už dėmesį, kantrybę, pagalbą, gerumą, nuostabias dailės dienas. Ačiū tarė tėvams, draugėms, bendraklasiams, visiems, padėjusiems surengti parodą.

Parodos atidarymo renginį vedė Augustės draugė Viltė, fleita grojo Adrija. Šventei baigiantis, autorė ir jos mokytoja Nijolė paskendo gėlių spalvų ir šypsenų jūroje.

Paroda Ignalinos krašto muziejuje veiks iki gruodžio 12 d., tad užsukite, pasigrožėkite. Kartu galėsite apžiūrėti ir kitas muziejuje veikiančias parodas.

Autoriaus nuotr.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje