Skip to content

Kitais metais keisis bausmės už vairavimą išgėrus

MI informacija

Klausimas: „Girdėjau, kad po Naujųjų metų keisis nuobaudos už automobilio vairavimą neblaiviam?“

Juozas BERNATONIS (Teisingumo ministras)

Nuo kitų metų balandžio 1 d. įsigalioja Baudžiamojo kodekso pataisos, kuriose numatyta baudžiamoji atsakomybė už vairavimą išgėrus. Iki šiol baudžiamoji atsakomybė buvo taikoma tik vairuotojams, padariusiems eismo įvykį, dėl kurio buvo sužalotas ar žuvo žmogus.

Nuo balandžio 1-osios vairuotojas, jei jo kraujyje buvo daugiau negu 1,5 promilės alkoholio, bus baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Taip pat bus galimybė atimti teisę vairuoti nuo 1 iki 3 metų ar net konfiskuoti turtą, šiuo atveju, automobilį.

Žinoma, tai nereiškia, kad už grotų būtų siunčiamas kiekvienas sulaikytas išgėręs ar kitaip apsvaigęs vairuotojas. Bausmės dydį nustatytų teismas, atsižvelgdamas į nusikaltimo aplinkybes – apsvaigimo laipsnį, asmenybę, ankstesnius teistumus, padarytus Administracinių teisės pažeidimų kodekso  pažeidimus ir kitas bylai teisingai ištirti svarbias aplinkybes. Statistika rodo, jog, nors yra taikomos atitinkamos administracinės nuobaudos, labai daug žmonių vairuoja išgėrę ir dažnai sukelia labai skaudžius padarinius. Vien dėl to per metus Lietuvoje žūsta apie 40 žmonių, dar daugiau sužalojama, o apsvaigusių vairuotojų sulaikoma tūkstančiais.

Nuo balandžio didėja ir Baudžiamajame kodekse numatytos baudos. Pavyzdžiui, už vairavimą išgėrus  (jeigu nustatoma daugiau negu 1,5 prom. alkoholio) gresia bauda iki 500 MGL (18 385 eurų). Taip pat už šį nusikaltimą asmeniui gali būti skirtas areštas nuo 15 iki 90 parų.

Nuo balandžio 1-osios įsigalioja ir Administracinių nusižengimų kodeksas, kuriame nežymiai keičiasi administracinė atsakomybė už vairavimą neblaiviam. Už transporto priemonių vairavimą, kai tai daro neblaivūs vairuotojai (daugiau negu 0,4 promilės, bet mažiau negu 1,5 promilės) gresia bauda nuo 300 iki 450 eurų ir teisės vairuoti transporto priemonę atėmimas nuo vienerių metų iki pusantrų metų. 

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje