Skip to content

Nelaimėje atsidūrusiems žmonėms padėkime kartu

MI informacija

Šventės – liūdna tema 90 metų Sofijai (visi vardai tekste pakeisti). Apie jas šeimos neturinti senolė stengiasi ir nekalbėti. Vienatvė jai nėra naujiena ir, jei ne Raudonojo Kryžiaus slaugytoja Ilona, užsukanti beveik kiekvieną savaitę, turbūt išvis neturėtų su kuo išgerti arbatos. Regos negalią nuo vaikystės turinti Sofija jau kelis dešimtmečius beveik nebemato. „Vieninteliai mano pagalbininkai – lazdutė ir Raudonasis Kryžius“, – sako  moteris. 

Slaugytoja senjorę lanko jau keturiolika metų. Kasdien tos pagalbos Sofijai reikia vis daugiau. Ir ne tik medicininės, bet ir bendravimo. „Aš negaliu tik ateiti, išmaudyti ir išeiti, – pasakoja Ilona – Mūsų darbe yra labai daug žmogiškumo: taip, mes atliekame tiesioginį darbą, tačiau paslaugas teikiame žmonėms, kuriems reikia dėmesio, bendravimo, todėl dažnai darbo valandų nė neskaičiuoju“.

Ilgaamžės moters artimiausi giminaičiai gyvena užsienyje. Kartais aplanko draugių dukros. Tačiau Sofijos pečius slegia nežinomybė – ar tie, kas šiandien ją prižiūri, galės ateiti ir rytoj? Visgi į senelių namus kraustytis moteris nenorėtų, sako, „savi namai man geriausi, čia jaučiuosi šeimininkė, viskas artima ir pažįstama“. Jau antrą dešimtį metų namuose senolę lankanti Raudonojo Kryžiaus slaugytoja, pamatavusi pulsą ir spaudimą, išmaudžiusi ir atlikusi kitas procedūras, dažnai prašoma pasilikti dar valandėlei. „Matau, kad jaučiasi labai vieniša ir dažnai neturi su kuo pasikalbėti, todėl kartu aptariame naujienas, ir, be abejo, ligas“.

Jau daug metų dirbdami su pagyvenusiais žmonėmis, jaučiame, kad vienišų, apleistų, lėtinėmis ligomis sergančių vyresnių žmonių nemažėja. Valstybei reikalinga papildoma pagalba slaugyti vienišus žmones, nes šiuo metu iš privalomojo socialinio draudimo lėšų yra apmokamas tik vienas slaugytojos apsilankymas per mėnesį. Negalintiems savimi pasirūpinti žmonėms tai per maža pagalba. Reguliarus profesionalių slaugytojų apsilankymas namuose padeda vyresnio amžiaus žmonėms gyventi savarankiškai, jaustis oriai savo namų, o ne institucinėje aplinkoje. Mūsų slaugomi senjorai dažnai sako, kad savuose namuose, kur pažįstama kiekviena kertelė, kur prabėgo jų gyvenimas, jiems geriausia.

Apsilankymo metu Lietuvos Raudonojo Kryžiaus slaugytojos, turinčios slaugos praktikos licenciją, atlieka kasdieninės asmens higienos paslaugas, pragulų profilaktiką, matuoja pulsą ir arterinį kraujo spaudimą, temperatūrą, duoda vaistų, maitina, stebi diurezę ir suteikia kitą, konkrečiam žmogui reikalingą, priežiūrą ir pagalbą. Neatsiejama slaugytojų darbo dalis yra bendravimas – išklausyti, patarti, pasidalinti nuomonėmis – lankomi žmonės dažnai norėtų, kad Raudonojo Kryžiaus slaugytoja praleistų su jais ne 2 valandas, o visą dieną.

2014 m. slaugėme 395 žmones, iš jų 48 su pragulomis, 20 – su trofinėmis opomis, 48 – nevaikštančius. 14 112 – tiek kartų pernai aplankėme slaugomus ir prižiūrimus namuose žmones. Mūsų senjorams reikėtų, kad slaugytojos aplankytų juos dažniau – iš reikiamų 10 kartų, kol kas galime aplankyti tik 6 kartus. Taip pat šiuo metu pas mus yra 250 užsiregistravusių ir laukiančių eilėje vienišų, pagyvenusių, negalinčių visiškai savimi pasirūpinti žmonių, kurie laukia pagalbos.

Šio straipsnio komentuoti neleidžiama!

Orai Ignalinoje

Naujausiame laikraštyje „Mūsų Ignalina“ skaitykite

Reklama ir skelbimai svetainėje